Ar robotai užims žmonių darbo vietas? - MRU

Naujienos

15 sausio, 2021
Ar robotai užims žmonių darbo vietas?
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

Dalijimasis gerąja patirtimi ir patyriminis mokymasis jau seniai yra ne naujiena, o plačiai taikoma praktika ir Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakultete. Kur Edukologijos ir socialinio darbo instituto „Edukacinių technologijų valdymo“ studijų programos magistrantai (dėst. doc. dr. Gintautė Žibėnienė) turėjo galimybę artimiau susipažinti su 3D technologijomis, apie kurias pasakojo 3D industrijos bei FabLab atstovas Vitalijus Romanovskis, šiuo metu studijuojantis MRU pedagogiką.
 
Kaip teigia V. Romanovskis, 3D technologijos yra jo aistra kuri užima didžiąją gyvenimo dalį ir šioje srityje sukaupė daugiau kaip 10 metų patirties. Paklausus kodėl būtent ši sritis tapo karjeros keliu? Jis net nedvejodamas atsakė, kad „jeigu apsižiūrėti, tai visas mūsų pasaulis yra 3D, nes šios technologijos naudojamos ir yra pritaikomos daugelyje sričių, tokių kaip – IT, projektavimas, programavimas, gamyba, medicina, 3D animacija, statyba ir praktiškai jau beveik bet kurioje mūsų kasdieninio gyvenimo sferoje.“
 
„Šiuolaikiniame pasaulyje dabar vyksta labai dideli pokyčiai, kurie vadinami ketvirtąja industrine revoliucija, vadinama Industry 4.0 (liet. Pramonė 4.0). Tai naujas ekonomikos raidos etapas, pasižymintis tokių technologijų kaip didieji duomenys, dirbtinis intelektas, daiktų internetas, 3D spausdinimas ir robotika sinteze, jų fizine, skaitmenine ir biologine sąveika. Taip pat naujos technologijos labai padeda geriau pažinti, suprasti, pagreitinti procesus, susisteminti, sumažinti klaidos tikimybę, dažnai pakeičiant rankų darbą. Tad svarbu, dar mokyklos suole ir studijų metu supažindinti jaunimą su naujomis technologijomis bei tendencijomis, pristatyti šiuo metu steigiamas FabLab (angl. Fabrication/Fabulous Laboratory) dirbtuves, aprūpintas šiuolaikiška įranga bei sukurta inovacijų ir išradimų kūrimo platforma, skirta konstruoti, modeliuoti, projektuoti, gaminti įvairius gaminius, modelius, maketus ar prototipus, leidžiančius skatinti kūrybiškumą, verslumą, domėjimąsi technika bei technologijomis“, – pasakojo FabLab atstovas V. Romanovskis.
 
Viena iš FabLab laboratorijų veikia Grigiškių gimnazijoje, kur Vitalijus padeda jaunimui susipažinti su naujomis technologijomis bei tendencijomis ir suteikia puikią galimybę, siekti reikiamo išsilavinimo studijuojant skaitmeninę gamybą ir būti ateities gamybos viršūnėje bei pasiruošti naujiems XXI amžiaus iššūkiams.
 
Paskaitos metu MRU Edukologijos ir socialinio darbo instituto „Edukacinių technologijų valdymo“ studijų programos magistrantai ne tik diskutavo apie naująsias technologijas, bet ir uždavinėjo klausimus. Vienas iš jų buvo – „Ar robotai užims žmonių darbo vietas?“ Į šį klausimą paskaitos svečias V. Romanovskis atsakė nevienareikšmiai: „darbo vietas iš dalies užims, bet tuo pačiu bus sukurta daugiau darbo vietų, reikalingų skaitmeninimui, todėl darbo rinkoje vis didės paklausa žmonių, turinčių reikalingą išsilavinimą.“


Susijusios naujienos