MRU ŽVSF magistrantūros studijų studentė Veronika Naumova: esu neabejinga ukrainiečių tautai - MRU
Naujienos

30 kovo, 2022
MRU ŽVSF magistrantūros studijų studentė Veronika Naumova: esu neabejinga ukrainiečių tautai
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Universitetas
Bendruomenė

Mykolo Romerio Universiteto (MRU) Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto (ŽVSF) Edukologijos ir socialinio darbo instituto Edukacinių technologijų valdymo magistrantūros studijų studentė Veronika Naumova jau 6-erius metus dirba Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos pradinių klasių mokytoja.

Veronika, kaip ir dauguma lietuvių šiuo metu nėra abejinga Ukrainoje vykstantiems įvykiams. Ji sutinka, jog susiklosčiusi situacija yra be galo nemaloni ir verčianti suprasti kokie bejėgiai žmonės gali būti. Veronika taip pat džiaugiasi, kad Lietuva noriai priima ukrainiečius ir bando juos integruoti. Todėl, prieš porą savaičių sulaukusi žinių, jog savo klasėje (antroje) turės naują mokinę iš Ukrainos ji nė kiek nesuabejojo, jog ši patirtis bus be galo įdomi.

Ar tiesa, jog Jūsų klasėje yra mokinė iš Ukrainos? Papasakokite apie jį (ją).

- Taip, tai tiesa, turiu mokinę vardu Maja, jai 9-eri metai. Maja labai aktyvi, rami ir smalsi, nori viską sužinoti ir išmokti. Gražiai, noriai ir kultūringai bendrauja su kitais klasės draugais.

Papasakokite, kaip ši mokinė pateko į Jūsų klasę?

- Prieš 2 savaites sulaukiau skambučio iš mokyklos pavaduotojos, ji pasiteiravo, ar galėčiau priimti mokinę iš Ukrainos. Aš mielai sutikau ir jau kitą dieną mergaitė atėjo į mano klasę. Prieš jai ateinant savo mokinius įspėjau, kad turėsime naują mergaitę, kuri atvyks iš Ukrainos.

Ar netrukdo kalbos barjeras (jei jis yra)?

- Ne, netrukdo. Mes su Maja galime susikalbėti rusiškai arba angliškai.

Kaip klasė priėmė naują mokinę?

- Kadangi savo mokinius visuomet įspėju apie naują klasės draugą arba draugę, jie labai džiugiai ir su nekantrumu jos laukė. Atvykus Majai vaikai ją priėmė su dovanomis ir apsupo didžiuliu dėmesiu. Mokinė jautėsi puikiai.

Kokie iššūkiai atsiranda integruojant naują mokinę į klasės veiklas?

- Kas liečia klasės atmosferą, jokių iššūkių nebuvo. Vaikai noriai man padėjo Mają supažindinti su klasės veikla, patys buvo vertėjais ir savanoriais.

Kokie iššūkiai atsiranda integruojant naują mokinę į ugdymo procesą?

- Integruojant naują mokinę į ugdymo procesą susidūriau su tinkamos nemokamos literatūros trūkumu bei reikiamos informacijos stoka.

Ar dėl susiklosčiusios situacijos pasikeitė Jūsų taikomi mokymo metodai? Jei taip, kaip pasikeitė ir kodėl?

- Paprastai taikau tokius mokymo metodus kaip komandinis darbas, minčių lietus, tiesa/melas, taip/ne ar kamuoliuko metimas. Sulaukusi naujos mokinės metodų nekeičiau. Vienintelis svarbus niuansas – atsirado poreikis viską versti į rusų ar anglų kalbas.

Ar mokant naują mokinę atsiranda papildomų pastangų poreikis (t. y., ar  pastarasis reikalauja papildomų paaiškinimų kaip atlikti užduotis ir pan.)?

- Taip, pastangų tikrai reikia, kadangi Maja nemoka lietuviškai, todėl užduotis tenka versti ir aiškinti individualiai.