Atvira prof. dr. David P. Gushee paskaita „Ginant demokratiją nuo krikščioniškųjų priešų“ - MRU
Naujienos

25 spalio, 2023
Atvira prof. dr. David P. Gushee paskaita „Ginant demokratiją nuo krikščioniškųjų priešų“
Universitetas
Teisės mokykla
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija

MRU Aristoteliškų studijų ir kritinės teorijos centras maloniai kviečia Jus į viešą profesoriaus Davido Gushee paskaitą „Ginant demokratiją nuo jos krikščioniškų priešų“.

Paskaita vyks 2023 spalio 30 d., pirmadienį, 17 val. Mykolo Romerio universitete, LAB 101 auditorijoje, Didlaukio g. 55, Vilniuje.

Paskaitą moderuos Aristoteliškų studijų ir kritinės teorijos direktorius Prof. Andrius Bielskis, o svečią pristatys Centro narys Dr. Henrikas Žukauskas.

Paskaitoje bus galima dalyvauti ir nuotoliniu būdu paspaudus Zoom nuorodą. Renginys vyks anglų kalba. Renginio metu bus galima įsigyti prof. Gushee knygą.

Prof. Gushee paskaitos santrauka:

Gretindamas kelis skirtingus istorinius kontekstus, profesorius Gushee aptars savo neseniai išleistą knygą Ginant demokratiją nuo jos krikščioniškų priešų (Defending Democracy from Its Christian Enemies, Eerdmans, 2023). Bus teigiama, kad vis dažniau kartojamas liūdnai pagarsėjęs modelis, kuomet krikščionys tiki ideologija, kurią Prof. Gushee vadina „autoritarine reakcinga krikščionybe“. Taip krikščionys renkasi antidemokratinį kelią ir prisideda prie demokratijos naikinimo. Šį modelį iliustruoja dvi netoli nuo Lietuvos esančios šalys: Putino valdoma Rusija ir Orbano Vengrija. Tas pats pasakytina ir apie Donaldo Trumpo JAV. Prof. Gushee teigs, kad būtina grįžti prie krikščionybėje aptinkamų demokratinių šaltinių ir paradigmų, giliai įleidusių šaknis jos teologijoje ir praktikoje: prie demokratinio kongregacionalizmo, sandoros teologijos, afroamerikiečių krikščionių abolicionistinės socialinio teisingumo tradicijos ir pan. Tad Prof. Gushee paskaitoje sieks apginti demokratiją nuo jos krikščioniškų priešų antidemokratinių įvykių JAV ir Europoje kontekste.

Dr. David P. Gushee yra krikščioniškosios etikos universiteto profesorius Mercer universitete Atlantoje (JAV) ir Krikščioniškos socialinės etikos katedros vedėjas Vrije universitete Amsterdame (Nyderlandai). Jis taip pat yra vyresnysis mokslinis bendradarbis Tarptautiniame baptistų teologijos studijų centre Amsterdame ir buvęs Amerikos religijos akademijos, Krikščioniškos etikos draugijos prezidentas. David P. Gushee taip pat yra žymus viešasis intelektualas JAV ir Europoje.