MRU pirmauja tarp Lietuvos universitetų pagal ekspertinių pasisakymų rodiklį viešojoje erdvėje - MRU
Naujienos

19 sausio, 2022
MRU pirmauja tarp Lietuvos universitetų pagal ekspertinių pasisakymų rodiklį viešojoje erdvėje
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija
Universitetas
Bendruomenė
Teisės mokykla
Mokslas

Žiniasklaidos analizės ir tyrimų bendrovės „Mediaskopas“ 2021 metinių rodiklių tyrimų duomenimis, įvertinti didžiųjų šalies universitetų pagrindiniai komunikacijos rodikliai. Atlikta Lietuvos aukštųjų mokyklų išorinės komunikacijos monitoringo analizė parodė, jog Mykolo Romerio universitetas (MRU) praėjusiais metais pirmavo pagal ekspertinių pasisakymų bei Universiteto komunikacijos įtakos rodiklius.

Ekspertinių pasisakymų svarba visuomenei

Per pandemiją išaugus dezinformacijos srautui Lietuvoje, vis garsiau kalbama apie mokslo komunikacijos svarbą, atremiant pastangas klaidinti visuomenę. Ypač daug tikrovės iškraipymų paskleidžiama per populiarius socialinius tinklus, o tai suvaldyti mokslininkams – naujas, specializuotų žinių ir praktikos reikalaujantis uždavinys. MRU Komunikacijos ir rinkodaros centro vadovė Jurga Strimaitienė sako, kad „viešoje erdvėje matomi ekspertai reikalingi ir žurnalistams, ir visuomenei – jie padeda atskleisti naujausių žinių reikalaujančias temas ar išaiškinti visuomenėje sklandančius mitus, demaskuoti piktybišką dezinformaciją.“

Pasak atliktos „Mediaskopo“ analizės, MRU bendras ekspertinių paminėjimų skaičius 2021 metais – 1736 paminėjimai, o tai sudarė 43 % (2020 metais – 35%) visų universiteto paminėjimų viešoje erdvėje.

Žiniasklaidos analizės ir tyrimų bendrovės atlikta aukštųjų mokyklų 2021 metų išorinės komunikacijos monitoringo ekspertinių pasisakymų analizė rodo, kad tarp universitetų antroje vietoje – Vadybos ir ekonomikos universitetas (ISM) 39 %, trečioje – Vilniaus universitetas (VU) 34 % .

Nr.1  tarp visų cituotų universitetų atstovų

MRU darsyk patvirtino savo, kaip specializuoto socialinių mokslų, aukštu ekspertiškumu išsiskiriančio universiteto statusą. Viešojo valdymo ir verslo fakulteto lektorė ir politologė Rima Urbonaitė – akademinių atstovų pasisakymų viešoje erdvėje lyderė – net 554 paminėjimai per metus.

Kiti MRU atstovai, kurie pateko į labiausiai cituojamų aukštųjų mokyklų atstovų TOP 30: Teisės mokyklos prof. Vytautas Sinkevičius; Viešojo valdymo ir verslo fakulteto doc. Vytautas Dumbliauskas; Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto dėstytojas, apžvalgininkas doc. Virgis Valentinavičius; politologas, Viešojo valdymo ir verslo fakulteto doc. Saulius Spurga.

Lyderis pagal universitetų komunikacijos įtakos rodiklį

Pagal „Mediaskopo“ atliktą 2021 metų Lietuvos universitetų viešos komunikacijos analizę, jos įtakos rodikllis įvertino tokius įsiminimui svarbius faktorius: universiteto paminėjimą pirmajame puslapyje, antraštėje, pirmoje pastraipoje, pavadinimo dominavimą tekste (kitų aukštųjų mokyklų atžvilgiu), paminėjimų kiekį, su organizacija susijusias nuotraukas/vaizdus bei toną. Visi faktoriai yra apjungiami į formulę, kuri pasveria kiekvieno elemento įtaką analizuojamo universiteto pastebimumui ir įsimenamumui, vėliau iš šios formulės yra išreiškiamas pranešimų įtakos vidurkis, kuris indeksuojamas ir sudaroma universitetų eilė. Pagal šį rodiklį MRU užima 2 vietą tarp didžiųjų šalies universitetų.