14-oje pasaulinėje Skaidrumo mokykloje – kovos su korupcija ir atskaitomybe mokymai - MRU
Naujienos

28 birželio, 2023
14-oje pasaulinėje Skaidrumo mokykloje – kovos su korupcija ir atskaitomybe mokymai
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija
Teisės mokykla
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

MRU prisijungė ir aktyviai dalyvauja šiuo metu Vilniuje vykstančioje keturioliktoje tarptautinėje „Transparency International“ Skaidrumo mokykloje. Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje vykstančiame renginyje dalyvauja 110 jaunimo lyderių, ekspertų ir akademikų iš beveik 50 pasaulio šalių. Prie šios iniciatyvos prisideda ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės mokykla.

„Transparency International“ – tai daugiau nei 20 metų veikianti viešosios politikos organizacija, grindžianti savo advokaciją duomenimis ir tyrimais, siekianti didinti skaidrumo lygį bei mažinti korupcijos apraiškas Lietuvoje. Skaidrumo mokykla, kuri yra didžiausias tokio pobūdžio renginys, nuo jos įkūrimo pradžios jau yra subūrusi daugiau nei 1700 alumnų.

Renginyje gausiai susirinkusius dalyvius pasveikinusi MRU Teisės mokyklos prodekanė prof. dr. Lina Mikalonienė jiems pabrėžė, kad sudėtingi pastarųjų metų įvykiai neturėtų leisti užmiršti korupcijos fenomeno: „Korupcija kelia grėsmę demokratijai ir žmogaus teisėms, pakerta visuomenės pasitikėjimą institucijomis ir kenkia teisės viršenybei, trukdo siekti darnaus vystymosi tikslų. Žinojimas kaip kovoti su korupcija, gebėjimas efektyviai pritaikyti kovos su korupcija įrankius, o kartu ir sutelktos pastangos kovai su ja yra tai, ko reikia visuomenei“.

Skaidrumo mokykla prisideda gilinant ir plečiant dalyvių supratimą apie kovos su korupcija metodus ir būdus, panaudojant antikorupcinių įrankių taikymą praktikoje.

Šiuose mokymuose savo gerąją patirtimi dalinasi antikorupcijos ir skaidrumo ekspertai iš 15 pasaulio šalių: Brazilijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Kolumbijos, Lenkijos, Meksikos, Nigerijos, Nyderlandų Karalystės, Pietų Afrikos Respublikos, Sakartvelo, Taivano, Ukrainos, Venesuelos bei Vokietijos.

Prof. dr. L. Mikalonienė renginio dalyviams palinkėjo efektyviai dalyvauti mokymuose, o kartu žingeidų mokymąsi derinti ir su Vilniaus atradimo džiaugsmu.

Pasaulinę Skaidrumo mokyklą organizuoja „Transparency International“ Lietuvos skyrius, bendradarbiaudamas su Mykolo Romerio universitetu.

Prie šių metų Skaidrumo mokyklos organizavimo prisidėjo organizacija „Open Government Partnership“, Taivano demokratijos stiprinimui skirtas fondas bei ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras.