Neryžtingumo metas Jungtinėse Valstijose - MRU
Naujienos

30 spalio, 2023
Neryžtingumo metas Jungtinėse Valstijose
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija
Teisės mokykla

Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys, JAV Hamline universiteto politikos mokslų profesorius David Schultz savo straipsnyje pasakoja apie šiuo metu JAV vykstančią politinę krizę

Tai yra laikai, kurie išbando Amerikos sielą ir pakerta pasaulio, ypač Europos, pasitikėjimą Jungtinėmis Valstijomis.

Jungtinės Amerikos Valstijos išgyvena krizę. Pirmą kartą Amerikos istorijoje Atstovų rūmai nubalsavo už pirmininko pašalinimą, o jam pakeisti prireikė dviejų savaičių. Jis gali būti vėl pašalintas.

Konstituciniu požiūriu, Atstovų rūmų pirmininkas yra trečiasis galingiausias JAV vyriausybės pareigūnas ir antras iš eilės, po viceprezidento, kuris pakeistų prezidentą, jeigu jis būtų neveiksnus. Realybėje Atstovų rūmų pirmininkas yra arčiau ministro pirmininko ir yra antrasis pagal autoritetą, palyginus su prezidentu. Be Atstovų rūmų pirmininko, Atstovų rūmai negalėjo veikti. O be Atstovų rūmų veikimo visas Kongresas negalėjo priimti įstatymų projektų ar įstatymų, kuriuos pasirašytų prezidentas. Iš tikrųjų, JAV vyriausybės teisėkūros funkcijos buvo uždarytos.

Tačiau vidinė krizė tik gilėja. Pagal JAV įstatymus Kongresas ir prezidentas turėjo susitarti dėl biudžeto iki spalio 1 d., priešingu atveju būtų dalinis vyriausybės uždarymas, kuris paveiktų daugelį vidaus funkcijų. Tačiau rugsėjo 30 d. buvo pasiektas susitarimas, kad vyriausybė bus finansuojama tik iki lapkričio 17 d. Išsirinkus naują Atstovų rūmų pirmininką turės būti pasiektas naujas susitarimas, tačiau tai padaryti nebus lengvas.

JAV vyriausybei reikia finansavimo tam, kad galėtų veikti net tik šalies viduje, bet ir tam, kad galėtų atlikti daugelį savo tarptautinių funkcijų. Vienas iš klausimų, sukėlusių Atstovų rūmų pirmininko krizę, buvo Ukrainos finansavimas. Nors daugiau nei 60% Amerikos visuomenės remia Ukrainos finansavimą ir abiejų pagrindinių JAV partijų didžioji dauguma toliau įsipareigojusi jį remti, buvęs prezidentas D. Trumpas tam prieštarauja kartu su Respublikonų mažuma Kongrese. Dauguma D. Trumpo šalininkų taip pat priešinasi didesniam finansavimui ir nori, kad Ukraina derėtųsi dėl taikos. Be to, Izraelis yra artimiausias Amerikos sąjungininkas Artimuosiuose Rytuose ir prezidentas J. Bidenas yra paprašęs finansavimo padėti jam. Nors Izraelis paprastai sulaukia tvirtos abiejų partijų paramos, JAV yra progresyvių frakcijų, kurios palankiau vertina palestiniečius.

Tačiau, kai Respublikonų dauguma JAV Atstovų rūmuose yra tokia menka, pagal dabartines taisykles užtektų vos keturių ar penkių balsų tam, kad būtų užkirstas kelias biudžeto priėmimui arba kad Ukraina būtų toliau finansuojama.  Taip pat užtenka vos kelių Respublikonų balsų, kad būtų atstatydintas Parlamento pirmininkas, tai ir įvyko prieš kelias savaites. O dabar, kadangi Respublikonų partija Atstovų Rūmuose yra susiskaldžiusi, todėl taip ilgai užtruko išrinkti naują Parlamento pirmininką, ir jis taip pat gali būti pašalintas.

Atstovų Rūmuose yra mažai galimybių sudaryti koalicinę respublikonų ir demokratų vyriausybę.  Parlamentinėje sistemoje tai galėtų būti įmanoma iki naujų rinkimų. Tačiau dėl JAV Konstitucijos bei jos struktūros, įskaitant dėl politinio susiskaldymo, tokia didžioji koalicija nėra tikėtina.

JAV istorija dabar yra poliarizacijos ir susiskaldymo etape. Dvi pagrindinės partijos bei visuomenė yra susiskaldžiusios daugeliu klausimų. Respublikonų partijoje susiskaldymas yra ne tik tarp tų, kurie palaiko ar priešinasi D. Trumpui, bet ir tarp tų pačių susiskaldžiusių. Demokratų partija taip pat yra susiskaldžiusi į pažangųjį ir nuosaikesnį sparnus.  Ir nė viena iš šių grupių nėra linkusi ar skatinama siekti kompromiso.

Pakankamai blogai, kad Amerika yra susiskaldžiusi iš vidaus, tačiau susiskaldymas baugina ir visame pasaulyje.  Kol Amerika politiškai atsidūrė aklavietėje, Ukrainoje ir Gazoje vyksta karas.  NATO sąjungininkai Europoje neabejotinai nerimauja, ką sako aklavietė dėl Ukrainos finansavimo. Panašiai konfliktas gali išsiplėsti ir Artimuosiuose Rytuose, o Kinija, be abejonės, į visa tai žvelgia galvodama, ar ne laikas imtis veiksmų dėl Taivano.  Taigi JAV priešai į šią krizę gali žvelgti kaip į galimybę ja pasinaudoti, nes tai yra pažeidžiamumo momentas.

Ši neatidėliotina Atstovų rūmų pirmininko krizė kol kas baigėsi. Tačiau JAV laukia neramumai bent iki 2024 m. lapkričio mėn. rinkimų.