MRU absolventė: menas padeda užmegzti tarpusavio ryšį su psichikos negalią turinčiais asmenimis - MRU
Naujienos

9 vasario, 2021
MRU absolventė: menas padeda užmegzti tarpusavio ryšį su psichikos negalią turinčiais asmenimis
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

Psichikos sutrikimai pakeičia žmogaus suvokimo, emocijų, valios, pažinimo, atminties, intelekto ir asmenybės savybes. Dėl to, psichikos negalią turintiems asmenims yra sunkiau išmokti priimtino visuomenei elgesio: tam prireikia daugiau pastangų ir įvairių priemonių. Tad, didžiausias iššūkis, tenkantis socialiniam darbuotojui – įsiklausyti į žmogų, suprasti koks yra juos supantis pasaulis. Apie tai, kaip įveikti šį iššūkį ir sukurti tarpusavio santykius dirbant su psichikos negalią turinčiais asmenims, savo patirtimi dalinasi MRU Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto Edukologijos ir socialinio darbo instituto socialinio darbo magistrantūros studijų absolventė iš Švenčionių – Jolanta Zajančkovskaja, turinti net 23 metų socialinio darbo patirtį ir šiuo metu dirbanti Strūnos socialinės globos namuose su asmenimis, turinčiais proto ar psichikos negalią.

Neįgaliųjų dalyvavimas meninėse veiklose turi teigiamą poveikį ir jų socializacijai

„Manau, kad abipusio ryšio, supratimo sukūrimas yra didžiausias iššūkis socialiniam darbuotojui, dirbančiam su psichikos negalią turinčiais asmenimis. Todėl labai svarbu surasti tinkamą būdą, padedantį suartėti ir geriau pažinti jų matymą bei supančios aplinkos pajautimą. Vienas iš efektyviausių būdų yra meninė veikla, kuri teigiamai veikia fizinę, psichinę ir socialinę sveikatą. Ji ne tik teikia teigiamas emocijas, skatina savęs ir kito pažinimą, moko elgtis įvairiose situacijose, formuoja savivertę, išlaisvina patyrimus, bet ir padeda atpažinti bei spręsti iškilusias problemas.

Dirbdama Strūnos socialinės globos namuose, pastebėjau, kad neįgaliųjų dalyvavimas meninėse veiklose, turi teigiamą poveikį ir jų socializacijai, kas yra itin aktualu dabar, kai vyksta pertvarkos ir bendruomeninių paslaugų plėtros procesas. Todėl, rašydama baigiamąjį darbą siekiau išsiaiškinti, kaip meninės raiškos priemonės prisideda prie psichikos negalią turinčių asmenų socializacijos. Baigiamojo darbo rengimas pareikalavo nemažai jėgų ir kantrybės, nes reikėjo kruopščiai planuoti laiką, derinat studijas su tiesioginėmis pareigomis darbe“, – pasakojo MRU socialinio darbo magistrantūros studijų absolventė.

Strūnos socialinės globos namuose, psichikos negalią turintiems asmenims paprastai yra taikomos tokios užimtumo veiklos: dailė, kuriai priklauso piešimas, visos tapybos rūšys, mozaika, koliažas, kaukės, lėlės ir fotografija; muzikos užsiėmimai, jos klausymas ar muzikinio kūrinio atlikimas; šokiai ir judėjimas pagal muzikos ritmą; teatro ir dramos užsiėmimai; įvairūs rankdarbiai – mezgimas, nėrimas, siuvinėjimas, siuvimas, dirbiniai iš popieriaus, medžio ar šiaudų. Ten dirbanti Jolanta, kasdien mato kaip jos globotiniai jaučiasi, turėdami galimybes per menines veiklas išreikšti save. Šių socialinės globos namų tikslas – teikti kokybiškas socialines paslaugas, įgalinant neįgalų žmogų keistis, kad jis savarankiškai galėtų įveikti sunkumus, kas padėtų sumažinti jo socialinę atskirtį ir išstūmimą iš visuomenės.

Socialinio darbuotojo pareiga nuolat plėtoti savo profesines žinias, ugdyti naujus įgūdžius

Apie magistratūros studijas galvojau jau senai, bet vis pritrūkdavo motyvacijos ir brandumo, nes studijos yra rimta laiko ir pastangų investicija su realia grąža. Studijos MRU išpildė visus mano lūkesčius: papildė tiek teorinių, tiek praktinių žinių bagažą, padėjo išgryninti savo profesinius tikslus. Mano nuomone, magistro žinių įsisavinimas yra prasmingesnis, nes, kai studijuoji turėdamas darbo patirties, žinai kurioje vietoje ir kokių žinių ar kompetencijų tau trūksta ir gali praktiškai patikrinti įgyjamas žinias. Socialinio darbuotojo pareiga nuolat plėtoti savo profesines žinias, ugdyti naujus įgūdžius. Kadangi studijų metu, teko derinti mokslus su darbu, įgytas žinias ir kompetencijas jau taikau savo darbinėje veikloje. Manau, taip sustiprinau savo vadybines ir komunikacines kompetencijas, išsiugdžiau asmeninį kūrybiškumą ir kritinio mąstymo gebėjimą. Visa tai turi įtakos mano kaip asmenybės tobulėjimui ir socialinio darbuotojo profesiniam augimui.

Gautų žinių kokybės lygis atveria platesnes galimybes ir leidžia sėkmingiau konkuruoti darbo rinkoje

Būsimiems MRU studentams, absolventė Jolanta perduoda tokią žinutę: „magistratūros studijos yra reikšmingos socialinio darbo srityje, nes studijuoja motyvuoti, bendrų interesų turintys žmonės. Lanksčios studijų sąlygos, galimybė jas derinti su darbu, įgyti nauji įgūdžiai ir kompetencijos, visai kitas gautų žinių kokybės lygis sąlygoja aukštą studijų kokybę, atveria platesnes galimybes, leidžia sėkmingiau konkuruoti darbo rinkoje. Tai ypač aktualu šiuolaikinėje visuomenėje, darbo rinkoje, kai viskas taip greitai keičiasi ir geras specialistas turi turėti bazinių žinių ne vienoje srityje.“ O visai Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto bendruomenei linkiir toliau taip sparčiai augti, išlaikyti aukštą studijų kokybės lygį ir išlikti mokslo ir studijų tvirtove.“