2024 m. JAV prezidento rinkimų planas ir tvarkaraštis - MRU
Naujienos

6 rugsėjo, 2023
2024 m. JAV prezidento rinkimų planas ir tvarkaraštis
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija
Teisės mokykla
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys, JAV Hamline universiteto politikos mokslų profesorius David Schultz savo straipsnyje pasakoja apie 2024 m. JAV Prezidento rinkimų  algoritmą ir ypatumus.

2024 m. JAV prezidento rinkimai neoficialiai prasidėjo. Jie bus nepanašūs į jokias ankstesnes prezidentų lenktynes Amerikos istorijoje, kadangi juose dalyvauja buvęs JAV prezidentas ir dabartinis kandidatas į postą Donaldas Trumpas, kuriam 2024 m. gresia keturi baudžiamieji procesai su beveik šimtu kaltinimų. Paprastai būtų galima teigti, kad D. Trumpas neturi jokių šansų būti perrinktas prezidentu, vis tik tokia tikimybė egzistuoja.

JAV prezidento rinkimai glumina ne tik užsieniečius, bet ir pačius amerikiečius. Šiems rinkimams būdingi keli etapai. Pirmasis etapas prasideda likus maždaug dvejiems metams iki realių prezidento rinkimų. Jis prasideda maždaug po to, ką mes vadiname vidurio kadencijos rinkimais arba nacionaliniais rinkimais, kurie vyksta įpusėjus prezidento kadencijai. Paskutiniai vidurio kadencijos rinkimai įvyko 2023 m. lapkričio mėn.

Po vidurio kadencijos rinkimų asmenys, norintys kandidatuoti į prezidentus, įvertina rinkimų rezultatus ir pradeda imtis įvairiausių veiksmų tam, kad pamatytų, ar yra palaikymas jų kandidatūrai. Šiame pirmajame etape kandidatai imasi žingsnių, kad padidintų savo žinomumą. Šis etapas prasideda pinigų rinkimo procesu, kelionėmis į skirtingas valstijas, problemų ir temų formulavimu jose bei bandymu įgyti žiniasklaidos paramą.

Pirmasis etapas yra neformalus ir jame nėra jokių realių taisyklių. Šis etapas prasideda maždaug du metai iki tikrųjų rinkimų todėl, kad JAV yra didelė šalis ir kandidatuoti į prezidento postą yra itin brangu. Prezidento kampanija kainuoja kelis milijardus JAV dolerių. Reikėtų galvoti apie prezidento kampaniją kaip apie didelės korporacijos ar verslo valdymą dvejus metus, kur parduodamas produktas yra kandidatas. Yra įvairių rūšių išlaidų, susijusių su šio produkto pardavimu, ir yra užtrunkama nemažai laiko, kol gaunama išteklių kampanijos vykdymui.

Pirmasis etapas paprastai tampa rimtesniu rugsėjo pradžioje, pavyzdžiui, maždaug dabar. Vasara baigiasi, mokykla prasidėjo, o žmonės JAV grįžta į įprastą rutiną ir vėl pradeda kreipti dėmesį į politiką.

Pirmasis etapas baigsis 2024 m. sausio pabaigoje. Būtent tada dvi didžiosios JAV partijos, Respublikonai ir Demokratai, pradeda pirminį sezoną. Tai yra antrasis etapas. Antrasis etapas trunka maždaug iki 2024 m. birželio pabaigos. Antrojo etapo metu kiekviena iš partijų surengs pirminius rinkimus arba pasitarimus kiekvienoje iš penkiasdešimties JAV valstijų. Jų tikslas atrinkti delegatus, kurie dalyvaus nacionaliniuose partijų suvažiavimuose, ir išrinkti savo kandidatus į prezidentus. Pirminiai rinkimai yra būdas kandidatams įgyti rėmėjus ir delegatus, kad jie balsuotų už juos nacionaliniuose suvažiavimuose.

Pirminiai rinkimai ir pasitarimai yra būdai išbandyti kandidatų politinę galią. Kai kurie kandidatai iškris dėl pinigų ar paramos stokos, o kai kuriems seksis kuo geriausiai. Tačiau reikėtų galvoti apie šį procesą kaip apie būdą skirtą mažinti kandidatuojančių kandidatų skaičių.

Žengiant į 2024 m., Joe Bidenas yra vienintelis Demokratų partijos paskelbtas kandidatas ir antrajame etape jam neturėtų kilti problemų gauti nominaciją. Tuo tarpu Respublikonų partijoje nominacijos siekia apie dešimt asmenų, iš kurių lyderis yra Donaldas Trumpas, ir kol kas atrodo jis yra tikras, kad laimės Respublikonų nominaciją.

Antrasis etapas Respublikonams prasideda 2024 m. sausio 15 d. Ajovoje. Demokratams jis prasideda 2024 m. vasario 3 d. Pietų Karolinoje.

Antrasis etapas baigiasi nacionaliniu partijų suvažiavimu. Respublikonų suvažiavimas vyks 2024 m. liepos 15-18 d. Milvokyje, Viskonsino valstijoje. Demokratai savo suvažiavimą surengs 2024 m. rugpjūčio 19-22 d. Čikagoje.

Trečiasis etapas prasideda po suvažiavimų, bet iš tikrųjų ne anksčiau kaip 2024 m. rugsėjo mėn. Tai yra visuotinis rinkimų laikotarpis. Čia didžiosios partijos yra išsirinkusios savo kandidatus ir pradeda realią kampaniją viena prieš kitą. Čia gali vykti nacionaliniai debatai. Tačiau per šį laiką, dėl JAV rinkimų kolegijos ir jos pasirinkto būdo išrinkti prezidentą, lenktynes dėl JAV prezidento posto daugiausiai nulems tai, kaip įvykiai klostysis keliose valstijose, įskaitant Arizonos, Džordžijos, Mičigano, Nevados ir Pensilvanijos valstijas. Didžioji dalis pinigų, laiko ir kandidatų išteklių bus sutelkta būtent šiose valstijose.

2024 m. JAV prezidento rinkimų diena yra 2024 m. lapkričio 5 d. Tačiau daugelis valstijų leidžia išankstinį balsavimą, kai kuriais atvejais likus 45 dienoms iki rinkimų. Taigi kandidatai agituos tol, kol vyks balsavimas. Galiausiai, ketvirtasis etapas vyks po 2024 m. lapkričio 5 dienos. Valstijos baigs balsavimą, patvirtins rinkimus ir atiduos rinkėjų balsus. Rinkėjų balsai bus atiduoti 2024 m. gruodžio 17 d.

Potencialiai yra penktasis etapas, kuris vyks 2025 m. sausio 6 d., kai Kongresas oficialiai suskaičiuos rinkėjų balsus.

JAV prezidento rinkimų procesas yra ilgas ir painus, jis pirmenybę teikia kandidatams su pinigais, žinomu vardu ir žiniasklaidos parama. Šiuo metu visos apklausos rodo, kad tai bus revanšinė kova tarp Donaldo Trumpo ir Joe Bideno. Iki šiol visi D. Trumpo rėmėjai padėjo jam sutelkti paramą savo partijoje, bet ne nepriklausomų rinkėjų atžvilgiu. Didelė dalis Amerikos visuomenės nepasitiki D. Trumpu arba mano, kad jis yra per senas būti prezidentu. Abu yra nepopuliarūs. Dar daug kas gali nutikti iki rinkimų dienos JAV. Sekite naujienas.