MRU vyks diskusija atvirojo mokslo veiklų plėtros Lietuvoje tema - MRU
Naujienos

30 lapkričio, 2023
MRU vyks diskusija atvirojo mokslo veiklų plėtros Lietuvoje tema
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Įvykis

2023 m. gruodžio 6 d. MRU įvyks diskusija „Atrask atvirojo mokslo veiklas Lietuvoje“, kurią organizuoja Mykolo Romerio universiteto (MRU) Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas.

Renginys skirtas aptarti atvirojo mokslo naudą ir iššūkius, remiantis mokslininkų ir institucijų patirtimi. Jame bus nagrinėjama, su kokiomis kliūtimis mokslininkai ir institucijos susiduria klodami atvirojo mokslo pamatus Lietuvoje. Dalyviai diskutuos, ką dar galima padaryti, kad būtų skatinamas mokslo atvirumas ir prieinamumas. Be to, bus aptartos Europos Sąjungos iniciatyvos, kurios remia piliečių mokslo ir kitas atvirojo mokslo veiklas. Pranešimus renginyje skaitys MRU, VU, KTU, LMT ir užsienio mokslininkai, tyrėjai, bendruomenių nariai.

Atviras universalus mokslas – projektas OPUS – siekia reformuoti mokslo tyrimų vertinimą įtraukiant rodiklius, skirtus atvirajam mokslui stebėti ir skatinti. OPUS projektas – tai ES finansuojamas projektas, kurį įgyvendina aštuoniolikos organizacijų konsorciumas, vadovaujamas Kanarų salų vandenyno platformos (PLOCAN). Pagrindinis projekto tikslas – parengti koordinavimo ir paramos priemones, skirtas reformuoti mokslinių tyrimų vertinimą (-si), kartu parengiant išsamų intervencinių priemonių rinkinį bei realius rodiklius ir metrikas, skirtas atvirajam mokslui stebėti ir skatinti. MRU, kartu su kitomis Lietuvos aukštosiomis mokyklomis, įsitraukė į Atvirojo mokslo judėjimą, kuris padeda padaryti mokslo sistemas labiau pasiekiamas, įtraukiančias, efektyvias ir skaidrias.

Dar 2015 m. Europos Komisija pradėjo kurti Europos atvirojo mokslo debesį (EOSC – angl. European Open Science Cloud). Ši platforma subūrė mokslininkus, kurie siekė kurti atvirąjį mokslą – virtualią erdvę, kurioje mokslinių tyrimų rezultatai taptų visiems nemokamai pasiekiami. Dėl to 1,8 mln. Europos tyrėjų ir 70 mln. mokslo bei technologijų specialistų buvo suteikta virtuali aplinka su nemokamomis duomenų saugojimo, tvarkymo, analizės ir pakartotinio naudojimo paslaugomis. Tokia iniciatyva išplėtė mokslą ir padėjo jam peržengti savo disciplinų sienas. (Žr. https://eosc-portal.eu/)

Su renginio programa galite susipažinti čia.