Paskelbti MRU ir LRT bei partnerių organizuotos teisės olimpiados nugalėtojai - MRU
Naujienos

7 liepos, 2023
Paskelbti MRU ir LRT bei partnerių organizuotos teisės olimpiados nugalėtojai
Viešojo saugumo akademija
Teisės mokykla
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

Šiandien Mykolo Romerio universitete apdovanoti Nacionalinės teisės žinių olimpiados nugalėtojai – Lietuvos moksleiviai. Olimpiada buvo organizuota bendra Mykolo Romerio universiteto, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) ir partnerių iniciatyva, Olimpiados globėja – Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija.

Olimpiada, šiemet išsikėlusi šūkį „Tu gali daugiau, nei galvoji  vyko dviem turais. Pirmame ture moksleiviai iš visos Lietuvos internete atliko specialų teisės žinių testą. Šiemet dalyvauti Nacionalinėje teisės žinių olimpiadoje registravosi per 3 200 moksleivių iš daugiau kaip 150 Lietuvos mokyklų ir gimnazijų, iš jų beveik 1 270 dalyvių olimpiados I etapo testą įveikė sėkmingai. Aktyviausi – Kauno regiono moksleiviai, taip pat aktyvūs buvo Vilniaus, Alytaus, Elektrėnų, Molėtų, Šilutės, Klaipėdos ir Kėdainių moksleiviai. Daugiau kaip 300 geriausiai pasirodžiusių moksleivių buvo pakviesti dalyvauti finaliniame olimpiados etape. II etapo Olimpiados testą sudarė uždari ir atviri klausimai. Uždarų klausimų kategorijoje geriausiai moksleiviams sekėsi atsakyti klausimus, susijusius su  pamatinėmis konstitucinėmis vertybėmis galiojančioje Konstitucijoje, taip pat puikiai sekėsi atsakyti klausimą dėl fizinių asmenų apsaugos remiantis BDAR taisyklėmis bei klausimus, susijusius su žmogaus teisių ir laisvių ribojimais, asmens, kuris pranešė apie korupcinio ar kitokio pobūdžio nusikaltimą savo darbovietėje, teisinio statuso, korupcijos žalos visuomenei bei darbo teisės klausimus. Sunkiausia moksleiviams buvo atsakyti klausimus dėl importo/eksporto procedūrų reglamentavimo, naudojimosi mobiliojo ryšio priemonėmis ribojimų, atvaizdo naudojimo, darbo ginčų klausimus.

„Šiandienos jaunas žmogus yra ateities Lietuvos kūrėjas. Mūsų šalies sėkmei reikia drąsių, smalsių, mąstančių ir pilietiškų žmonių“, – teigė MRU Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė. Anot dekanės, teisės žinių išmanymas ir jų pritaikymas yra svarbus ne tik valstybei, bet ir kiekvienam mūsų, nes teisė yra pagrindinis žmogaus orumo garantas.

Olimpiados globėja teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska pažymėjo, kad ir Olimpiados nugalėtojai, ir dalyviai yra tie, kurie kurs atvirą, pilietinę ir demokratinę teisinę valstybę. „Didžiuojuosi jumis, kad siekiate, tobulėjate, norite pažinti valstybę, jos struktūrą ir demokratinius procesus. Lietuvai reikia kuo daugiau smalsių, savo teises saugančių žmonių, kurie naujomis iniciatyvomis prisidėtų stiprinant teisinį pamatą. Jūs kiekvienas įrodėte, kad „galite daugiau, nei galvojate“, todėl ir toliau būkite savo likimo kalviais", – teigė ministrė.

Finale varžytis registravosi 370 geriausiai pirmame etape pasirodę moksleivių. Šiais metais antrasis etapas vyko Mykolo Romerio universitete. Finaliniam testui klausimus rengė Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo, Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos, Muitinės departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Teisėjų padėjėjų asociacijos, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos, Lietuvos antstolių rūmų atstovai, Eversheds Saladžius ir kitų advokatų kontorų bei MRU Teisės mokyklos dėstytojai.

Pirmąją vietą 5-8 klasių kategorijoje laimėjo Kėdainių rajono Miegėnų pagrindinės mokyklos 8 klasės mokinė Skaistė Zakarkaitė, o 9-12 klasių kategorijoje – Vilniaus licėjaus 10 klasės mokinys Mantas Kybartas. I vietų nugalėtojams 1000 eurų piniginius prizus įsteigė advokatų kontora „Eversheds Saladžiusׅ“. Antrąsias vietas 5-8 klasių kategorijoje pelnė Vilniaus šv. Kristoforo progimnazijos 7 klasės mokinė Grėtė Kamienaitė, 9-12 klasių kategorijoje – Šilutės pirmosios gimnazijos 11 klasės mokinys Titas Jocys. II vietų nugalėtojams 500 eurų piniginius prizus įsteigė Olimpiados partneriai. Trečiąją vietą 5-8 klasių kategorijoje pelnė Nemakščių Martyno Mažvydo gimnazijos 8 klasės mokinys Rimas Janušas, 9-12 klasių kategorijoje III vietą užėmė – Šilutės Vydūno gimnazijos 9 klasės mokinys Titas Dobravolskis. III vietų nugalėtojams 200 eurų piniginius prizus įsteigė Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija. Olimpiados prizininkai ir po dešimt geriausiai II etape pasirodžiusių moksleivių abejose amžiaus grupėse buvo apdovanoti Mykolo Romerio universiteto ir Olimpiados partnerių vertingais prizais, kuriuos įsteigė Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija, Lietuvos Muitinės departamentas, Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos Aukščiausiasis teismas, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Lietuvos antstolių rūmai, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Teisėjų padėjėjų asociacija ir kiti. Atminimo dovanos buvo įteiktos ir mokytojams.

Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“, Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą taip pat palaikė Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Lietuvos Respublikos Konstitucinis teismas, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos advokatūra, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos antstolių rūmai, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Lietuvos Muitinės departamentas, Teisėjų padėjėjų asociacija.