Geriausiai vertinamų pasaulio universitetų reitinguose aukštai įvertintas MRU tarptautiškumas ir studentų įsidarbinimas - MRU
Naujienos

7 liepos, 2023
Geriausiai vertinamų pasaulio universitetų reitinguose aukštai įvertintas MRU tarptautiškumas ir studentų įsidarbinimas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija
Teisės mokykla
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Teisės kryptyje aukščiausią tarptautinį reitingą tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų turintis Mykolo Romerio universitetas (MRU) pateko į geriausiai vertinamus pasaulio universitetų QS reitingus (angl. QS World University Rankings 2024). Jau antrus metus iš eilės MRU skirta 1001-1200 vieta. Šiemet per 119 vietų pakilęs MRU pagal užsienio studentų skaičių užėmė 441 vietą. MRU įvertintas ir pagal naują kriterijų – įsidarbinimo rezultatus, kuriuose universitetui skirta 382 vieta.

Sudarant QS pasaulio universitetų reitingus, aukštojo mokslo institucijos įvertintos pagal šiuos kriterijus: akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, mokslinių darbų citavimo rodiklį, studentų ir dėstytojų skaičiaus santykį padaliniuose, užsienio dėstytojų dalį, užsienio studentų dalį, tvarumą, tarptautinį tyrimų tinklą bei įsidarbinimo rezultatus.

Universitetas plačiai vertinamas Lietuvos ir užsienio reitinguose

MRU Teisės mokykla, kuri kasmet priima apie 130 bakalauro studentų ir apie 300 magistro studentų bei daugiau nei 100 klausytojų, paskelbtuose pasauliniuose universitetų dalykiniuose reitinguose „QS World University Rankings by Subject 2023“ yra vienintelė Lietuvos aukštoji mokykla, užėmusi 201-250 pozicijas tarp geriausių pasaulio universitetų. Šiuo metu MRU Teisės mokykloje magistrantūros programas studijuoja 14 bakalauro ir 36 užsienio studentai. Šiemet magistrantūros studijas MRU Teisės mokykloje baigė 45 studentai iš skirtingų pasaulio šalių.

Universitetą 2022 m. įvertino ir „UI GreenMetric“ tvarumo reitingai, kurie MRU tarp tvariausių pasaulio universitetų skyrė 198 vietą Europoje bei 570 poziciją pasaulyje.

MRU yra vertinamas ne tik užsienio, bet ir Lietuvos reitinguose – naujausiais žurnalo „Reitingai“ duomenimis MRU yra pirmaujanti aukštojo mokslo įstaiga tarp Lietuvos valstybinių ir privačių universitetų tarptautinio konkuravimo kategorijoje.

„Nesureikšminame reitingų, tačiau nuosekli veikla tarptautinėje erdvėje visuomet buvo šio universiteto strateginė kryptis, suprantant, kad gyvename globaliame pasaulyje ir mūsų studentai bei mokslininkai konkuruoja tarptautinėje erdvėje“, – teigia MRU rektorė, Tarptautinės universitetų asociacijos  (International Association of Universities – IAU) viceprezidentė prof. dr. Inga Žalėnienė.

MRU plėtoja partnerystes su tarptautiniais universitetais

2023 m. liepos 3 d. MRU tapo Europos reformų universitetų aljanso (ERUA) nariu.  MRU kartu su kitais aljanso universitetais užtikrins vientisą švietimo, mokslinių tyrimų, inovacijų ir visuomeninio dalyvavimo integraciją aljanse, visoje Europoje ir net už jos ribų. Prie aljanso prisijungę nariai yra stiprūs socialinių ir humanitarinių mokslų srityse. Šių universitetų branduolius sudaro socialiniai ir humanitariniai mokslai bei jų sąsajos.

MRU buvo pirmasis universitetas Lietuvoje, pradėjęs įgyvendinti pirmąsias jungtines laipsnio programas su kitais Europos universitetais ir išplėtojęs partnerystę su Azijos universitetais. Šiuo metu MRU pagal dvišales sutartis bendradarbiauja su 164 partneriais iš 36 valstybių, o ES Erasmus+ mobilumui įgyvendinti MRU plėtoja partnerystes su 393 universitetais iš 60 pasaulio šalių.

MRU daugiau kaip dešimt metų vykdo jungtinės ir dvigubo diplomo programas Ukrainoje, nuo 2018 metų universitete veikia Baltijos-Ukrainos studijų, tyrimų ir inovacijų centras.

Nuo 2021 m. universitete įgyvendinama Europos jungtinio magistro „Socialinis darbas su vaikais ir jaunimu“ (ESWOCHY) „Erasmus Mundus“ programa, kurioje konkuruoja net 26 pretendentai į vieną vietą.

MRU bendradarbiavimas su Pietų Korėja

MRU kartu su Pietų Korėjos Dongseo universitetu (DSU) 2014 m. įkūrė Karaliaus Sedžiongo institutą Vilniuje (King Sejong institute Vilnius), kuris tapo pirmuoju ne tik Lietuvoje, bet ir Šiaurės Europoje.

Instituto tikslas yra suteikti tvirtą pagrindą mokyti ir mokytis korėjiečių kalbos ir kultūros, gilinti žinias apie Korėjos tradicijas, filosofiją bei istoriją.

Karaliaus Sedžiongo institutas Vilniuje organizuoja nemokamus korėjiečių kalbos kursus, įgyvendina įvairius kultūros projektus.

MRU Vilniaus Karaliaus Sedžiongo institutas 2021 metais išrinktas vienu iš trijų geriausių institutų Europos, Vidurio Rytų ir Afrikos regione, pelnė išskirtinį apdovanojimą už nepriekaištingą veiklą (angl. Excellence Award).

Už didelį indėlį į universitetų bendradarbiavimą, sėkmingą MRU ir DSU dvigubo diplomo studijų įgyvendinimą, Karaliaus Sedžiongo instituto Vilniuje veiklą, glaudžius studentų ir dėstytojų mainus MRU rektorei prof. dr. Ingai Žalėnienei 2022 m. suteiktas DSU Garbės daktarės vardas.

Studijas MRU renkasi studentai iš skirtingų pasaulio šalių

Universitete 2022 metais studijavo laipsnio siekiantys ir mainų studentai iš daugiau kaip 45 pasaulio valstybių, tarptautinių studentų skaičius pernai padidėjo 26 procentais.

Šiuo metu universitete įgyvendinamos 25 tarptautinės studijų programos, iš kurių 11 – pirmosios pakopos studijų programos ir 14 – antrosios, daugiausiai teisės krypties.

Mokslo ir kokybės santykis

15-oje socialinių mokslų laboratorijų dirbantys Lietuvos ir užsienio mokslininkai 2018–2022 metais įgyvendino daugiau kaip 180 tarptautinių projektų. Šiemet jau įgyvendinami 39 tarptautiniai projektai.

MRU mokslininkai yra tarp 10 procentų labiausiai cituojamų pasaulio mokslininkų.

2022 metais universitete kartu su Karališkuoju Melburno technologijų institutu MRU atidarė Kibernetinio saugumo tyrimų ir inovacijų centrą bei įkūrė Australijos ir Lietuvos kibernetinio saugumo tyrimų tinklą.

Doktorantūros lygmenyje MRU nuo 2019 m. vykdo jungtinę doktorantūros programą „Teisė, mokslas ir technologijos“ kartu su kitais aštuoniais Europos universitetais. Apie 20 procentų rengiamų disertacijų yra anglų kalba, nuo 2019 m. teikiami Europos daktaro pažymėjimai.

MRU aktyviai remia Ukrainą ir jos mokslininkus

MRU aktyviai remia Ukrainos piliečius ir jos mokslininkus. 2023 m. bendruomenės surinkta humanitarinė pagalba gegužės 11 d. iškeliavo į Ukrainą. Tarptautinis labdaros ir paramos fondas „Pagalbos sparnas“ kas mėnesį nuveža surinktą paramą į frontą ir išdalina pakeliui į jį esantiems vaikų namams, karo nuniokotų miestų ir miestelių gyventojams.

MRU bendruomenės dalimi tapo ir karo pabėgėlių mokykla „Gravitas Schola“. Pernai MRU patalpose mokėsi apie 500 įvairaus amžiaus vaikų, šiemet universitetas dalinasi savo auditorijomis, sporto salėmis ir laisvalaikio erdvėmis su 130 vyresniųjų 8-11 klasių moksleivių ir mokytojų.

Šiuo metu universitete dirba 11 dėstytojų ir mokslo darbuotojų iš Ukrainos. Studentams iš Ukrainos skiriama socialinė, psichologinė ir finansinė parama – iki šiol valstybinė finansinė parama suteikta 63 ukrainiečiams studentams.

MRU Senatas 2023 m. paskelbė Ukrainos laisvės metais.