Inovatyvaus verslo idėjų turnyro finale – virtualaus priėmimo į teisės studijas asistento „StudJoin“ idėja - MRU
Naujienos

8 kovo, 2023
Inovatyvaus verslo idėjų turnyro finale – virtualaus priėmimo į teisės studijas asistento „StudJoin“ idėja
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas

Ar pamenate, kada teko priimti sunkiausius gyvenimo sprendimus? Tokius, nuo kurių priklausė Jūsų ateitis? Ar galėtų kažkas palengvinti tokių sprendimų priėmimą?

Šiandieniniame pasaulyje mes savo telefone galime turėti labai daug ir įvairių asistentų: tokių, kurie skaičiuoja mūsų žingsnius ir paragins nepamiršti daugiau vaikščioti arba pagirs, kad žingsnių padarėte daugiau nei įprastai. Tokių, kurie padės planuoti savo laiką, padės išsisukti nuo nemalonaus pokalbio naudojant netikrą skambutį, kurie leis telefonu naudotis kaip metalo detektoriumi ar leis pasivaikščioti po Baltuosius rūmus net nevykstant į Vašingtoną, mokytis užsienio kalbų ar net programavimo! Yra ir tokių programėlių, kuomet nukreipus telefoną į bet kokį augalą, vos po kelių sekundžių leis ne tik sužinoti, į kokį augalą esate nukreipę savo išmanųjį, bet ir suteiks informacijos apie jį. Kas žino, gal tokia programėlė yra ir apie grybus, visai praverstų!

O ar būtų padėjusi programėlė – virtualus priėmimo asistentas, kuris leistų palyginti skirtingų universitetų studijų programas? Ir ne tik Lietuvos, bet ir kitų Europos Sąjungos šalių! „Manau, kad taip ir netgi labai“, – teigia Kęstutis Stoškus, vienas iš StudJoin – virtualaus priėmimo į teisės studijas asistento – kūrėjų. Jis kartu su kolega Klaidu Girdvainiu su savo virtualaus priėmimo į studijas asistento idėja StudJoin dalyvavo projekto pilotiniame Inovatyvaus verslo idėjų turnyre „ldea Development training „Business LAB“ ir jame užėmė 2-ąją vietą.

„StudJoin sudaro sąlygas, kurių trūksta realiame pasaulyje, – pratęsia Kęstutis – iš tiesų, kalbant iš asmeninės perspektyvos ir apklausos duomenų, kurią atlikome kartu su Klaidu, pastebime, jog dažnas moksleivis, studentas ieško informacijos apie studijų programas, universitetus skirtinguose puslapiuose ir tik tada, atlikęs kompetencijos testus, kartais ir nesaugiose svetainėse, pasiskaičiavęs konkursinį balą, pildo paraiškas stojimui į universitetus. Būtent StudJoin ir nori išspręsti šias problemas, – tikina Kęstutis – StudJoin būsimam studentui nori suteikti erdvę, kurioje jis galėtų rasti viską vienoje vietoje: pirmiausia dirbtinio intelekto pagalba atlikti kompetencijų testą, tuomet pagal gautus rezultatus apžvelgti siūlomas teisės srities studijų programas, pasiskaičiuoti konkursinį balą bei pateikti paraišką stojimui. Taip pat būsimam studentui StudJoin siūlytų pasiskaityti daugiau informacijos apie norimą universitetą ir atrasti jame esančias laisvalaikio ar kitas veiklas. O Freemium sistema, sudaryta su aukštaisiais užsienio universitetais, garantuotų nemokamą turinį vartotojui. Žinoma, jei projektas pasisektų ir išsiplėstų, StudJoin šias galimybes pasiūlytų ir Lietuvos studentams.“

Iš kur sužinojote apie organizuojamus mokymus?

Apie organizuojamus mokymus sužinojau iš Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojo prof. dr. Artūro Jurgelevičiaus. Lektorius mūsų kursui dėstė Startuolių kūrimo ir antreprenerystės studijų dalyką. Įsivažiavus į šį dalyką, jis mūsų kursui pasiūlė dalyvauti Inovatyvaus verslo idėjų turnyre „Business LAB“. Todėl, mes, kartu su kurso draugu Klaidu Girdvainiu, nutarėme išbandyti laimę šiame turnyre.

Pasidalinkite savo įspūdžiais ir patirtimi apie vykusius mokymus. Kas labiausiai patiko?

Mokymai buvo interaktyvūs ir labai pritraukiantys. Labiausiai sužavėjo MRU lektoriaus prof. dr. Artūro Jurgelevičiaus startuolių srities išmanymas. Jis be galo daug, ir informatyviai papasakojo apie startuolių kūrimo principus ir pamatus. Taip pat įstrigo ir MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto prodekanės doc. dr. Lidijos Kraujalienės išmonė apie startuolius bei gebėjimas priimti skirtingas nuomones ir komunikabilumas. Mokymuose turėjome ir svečių, kurie taip pat sistemingai prisidėjo prie projekto. Esu dėkingas visiems, kas dalyvavo, mus palaikė bei perteikė itin vertingas žinias.

Kaip kilo idėja apie StudJoin – virtualų priėmimo asistentą?

Idėja StudJoin kilo būtent man, kuomet sėdėjau savo kambaryje ir galvojau apie startuolius. Ji kilo būtent tą pačią dieną, kai mūsų kursui buvo pasiūlyta dalyvauti Inovatyvaus verslo idėjų turnyro mokymuose „ldea Development training „Business LAB“. Atrodo staiga, lyg iš niekur nieko, pasibeldė mintis, jog turnyre, kartu su Klaidu, galime dalyvauti su inovatyvia idėja.

Kodėl StudJoin pasirinkote būtent teisės studijas? Kaip galvojate, gal būtų galima įtraukti ir kitų sričių studijas?

Kilus idėjai, dar tą pačią dieną apie ją informavau Klaidą. Tuomet pradėjome gryninti idėją. Pirmiausia, Klaidas pasiūlė apimti visos Europos visų sričių studijas, ir aš sutikau. Tik vėliau supratome, jog visų jų apimti nepavyks, kadangi idėjos projektas – dar visai šviežias. Todėl nutarėme išsigryninti būtent tai, ko norime. Pasidomėjus labiau, pastebėjome, jog teisės sritis pasaulyje yra itin plati, o apie ją, platformų su informacija vienoje vietoje, beveik nėra. Viską pasvėrėme, apsvarstėme. Būtent tada aš pasiūliau Klaidui pasirinkti teisės sritį užsienio universitetuose ir jis sutiko. Pradėjus vystyti, koreguoti ir kurti platformą – gimė virtualaus priėmimo asistento idėja StudJoin.

Gal mėginate įgyvendinti StudJoin idėją? Jei taip, tai kokiame etape esate, su kokiais sunkumais susiduriate?

Šiuo metu šios idėjos toliau nevystome, tačiau turime mintį ją plėtoti ateityje. Kalbant apie mane, man trūksta laiko, esu be galo užsiėmęs, magistrantūros studijos, darbas ir kitos veiklos tikrai atima daug, tačiau aš visuomet suspėju atrasti laiko visiems. Todėl esu pasiryžęs ir garantuotas, jog su šios idėjos vystymu dar tikrai padirbėsiu.

Kaip galvojate, kokių asmeninių savybių reikia kuriant startuolį ar kitą verslą?

Manau, jog reikia mokėti itin gerai planuoti savo laiką, būti motyvuotam ir užsibrėžti tikslą skirti daug laiko savo idėjai, tačiau ir tuo pačiu, nepamiršti žmonių, kurie supa tave.

Kaip galvojate, kas lemia startuolio sėkmę? Kas galėtų lemti geros idėjos žlugimą?

Startuolio sėkmę lemia ne tai, kuo tu tiki ar esi garantuotas, tačiau tai, kam tu skiri daugiausiai laiko. Manau, jog prieš pradedant vystyti bet kokią idėją ar startuolį, pirmiausia reikia būtent sau išsikelti štai tokį klausimą – kodėl žmonėms to reikia? Jei atsakymą į šį klausimą vis dėl to rasime, neapsigaukime, tai dar ne viskas. Tuomet viską reikia gerai apsvarstyti bei susiplanuoti, turėti aiškų verslo ar projekto planą.

Taip pat manau, jog gera idėja žlunga tuomet, kai pačioje startuolio projekto pradžioje, kas nors buvo nepamatuota ir nepasverta. Todėl reikia itin didelį dėmesį skirti net menkiausioms detalėms.

Gal turite kokių nors idealų verslo pasaulyje?

Verslo pasaulyje idealų turiu ir ne vieną, tačiau labiausiai žaviuosi šiomis asmenybėmis – Elon Musk ir Bill Gates. Tai žmonės, kurie savo svajonių ir idėjų tikėjimu pakeitė pasaulį. Būtent iš jų ir supratau, jog sėkmė neateina iš karto.

Šiuo metu mano svajonė – išplėtoti ir pilnai sukurti StudJoin. Stebėdamas kitus verslo atstovus pasaulyje, dažnai pastebiu, jog sėkmingas verslas dažniausiai nebūna iš pirmo karto. Todėl tikiu, jog suklupimų ir nuosmukių dar bus, bet tuo pačiu esu ir garantuotas, jog vieną kartą man tikrai pasiseks ir aš sugebėsiu įgyvendinti savo svajonę. Taip, galbūt ir teks keisti idėjos koncepciją, koreguoti projekto planą bei kitus dalykus, tačiau tikrai tikiu, jog ši mano siekiamybė bus įgyvendinta.

Kaip save įsivaizduojate po 5 metų? Sėkmingo startuolio vadovą? Gal turite naujų minčių ir idėjų?

Kalbant atvirai, po penkerių metų save įsivaizduoju dirbantį būtent prie šios idėjos, galbūt StudJoin tuomet jau bus Demo versijos. Nemanau, jog gerą verslą galima sukurti per kelis metus ar mėnesius. Tam reikia daug laiko ir įdirbio. Mūsų idėja to taip pat reikalauja. Manau, jog tokiai sistemai sukurti prireiks ne vienerių metų.

***

Projektas „Innovative Project Solutions Tournament „Business LAB“, Nr. ENI-LLB-1-169, įgyvendinamas pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos. Projekto partneriai VšĮ „Northtown Vilnius“ ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (Vilnius Tech).

Informacijos šaltinis: Northtown Vilnius.