Psichologijos studentė Greta Elena Olševskytė: svarbu gyventi savo, o ne kitų žmonių gyvenimą - MRU
Naujienos

12 balandžio, 2021
Psichologijos studentė Greta Elena Olševskytė: svarbu gyventi savo, o ne kitų žmonių gyvenimą
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

„Man be galo patinka naujovės ir iššūkiai gyvenime, nes tikiu tuo, jog visi išoriniai dirgikliai keičia kiekvieno žmogaus požiūrį į save bei supančią aplinką. Dėl to, visuomet buvau iš tų žmonių, kurie domisi gyvenimu ir išbando save įvairiose veiklose“, – pristatydama save bei savo pomėgius pasakojo Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto antro kurso psichologijos studentė Greta Elena Olševskytė, kuriai veiklų tikrai netrūksta, nes sportas, savanorystė ir nuosavas skanėstų verslas yra tik nedidelė, jos kasdieninio gyvenimo dalis. Veikli mergina sutiko pasidalinti savo sėkmės istorija  apie tai, kaip pavyksta derinti studijas su skirtingais hobiais ir atrasti balansą kasdienybėje.

Įvairios veiklos skatina tobulėti, siekiant savo tikslų

Gretos Elenos nuomone, mėgstamų veiklų turėjimas džiugina ne tik sielą ir širdį, bet padeda atskleisti ir pažinti savo stipriąsias puses bei išgryninti norus. Tad kai tenka savyje ieškoti atsakymo ir susitvarkyti su neigiamomis mintimis, sportas ir pasivaikščiojimai gamtoje padeda išlaikyti gerą psichinę sveikatą ir fizinę būklę bei atrasti vidinę harmoniją. Atrasti ryšį su savimi, padeda ir kita mėgstama veikla – maisto gaminimas, kuris tapo net ir nuosavu skanėstų verslu „Saldus gyvenimas by Greta“, kur visi norintys gali užsisakyti jiems patikusius gaminius. Be to, veiklioji MRU studentė savęs neįsivaizduoja be kūrybos – paveikslų tapymų, kūrybinių tekstų rašymo ir dalyvavimo savanorystės veiklose. Kiek save prisimena, ji nuolat domėjosi žmonių emocine savijauta ir psichologija, kas tapo ir būsimos profesijos pasirinkimu bei savanoryste universiteto Psichologinėje tarnyboje.

„Man patinka studijuoti psichologiją, nes šių studijų dėka gali labiau pažinti save, žmogaus psichiką ir apskritai aplinką, kuri mus supa. Šias žinias galėsiu pritaikyti įvairiose gyvenimiškose situacijose. Patinka tai, kad psichologijos studijos nėra vien sausa teorija, kurios niekur neįmanoma praktiškai pritaikyti. Mano požiūriu, tai toks mokslas, kuris  aprėpia daugybę gyvenimo sričių vienu metu, o įgytą savo potencialą galima panaudoti kritinėse situacijose, žinant kaip elgtis vienu ar kitu atveju bei atpažįstant ką reiškia kito žmogaus emocijos. Be to, su psichologija susiduriu ir praktiškai savanoriaudama MRU psichologinėje tarnyboje, tad ši patirtis man padeda į sudėtingas gyvenimo situacijas pažvelgti kritišku žvilgsniu. Be to, esu smalsi ir domiuosi kaip galiu geriau ne tik pažinti save, bet ir suteikti kvalifikuotą psichologinę pagalbą kitiems. Manau, jog geras psichologas yra tas, kuris išklauso ir padeda atrasti visus reikalingus atsakymus savyje. Studijos ir savanorystė man ne kartą patvirtino šį faktą, jog klausyti ir išgirsti kitą – be galo svarbu. Tai leidžia ne tik girdėti kitus, bet ir priimti kitų žmonių nuomonę bei lengviau bendradarbiauti, komunikuoti su aplinkiniais“, – savo patirtimi dalijosi MRU studentė Greta Elena Olševskytė.

„Pastebiu, jog žmonės labai bijo akistatos su pačiu savimi“

Kaip pasakojo Greta Elena, psichologijos studijos Mykolo Romerio universitete jos gyvenime atsirado po ilgų ieškojimų, nes tik baigus mokyklą ji įstojo į maisto gamybos technologijų studijas Kauno technologijų universitete, galvodama, jog tai ir taps profesija. Tačiau pradėjus labiau gilintis į save, mergina suvokė, jog psichologija yra tai, su kuo ji norėtų sieti būsimą karjerą. Tad sėkmingai derino universitetines psichologijos studijas su maisto gamybos mokslais profesinėje mokykloje, kurias jau baigė, nes ateities planuose – psichologijos studijų magistras ir nuosavo skanėstų verslo plėtra.

„Esu jautri asmenybė ir kartais asmeniškai priimu kito žmogaus išgyvenimus ir jausmus į širdį, ir tada negaliu tinkamai padėti kitam, nes tuo metu reikia tvarkytis su savo jausmais bei emocijomis. Praktinė patirtis ir psichologinės žinios padeda ramiau reaguoti  į tuos, kurie man pasakoja apie savo išgyvenimus ir išmokė greitai nepaskęsti kito asmens problemoje bei nepamesti savęs. Anksčiau to nemokėjau ir buvo tokių momentų, kai negalėjau suprasti kas esu aš? Ko aš noriu ? Kokia mano gyvenimo prasmė? Gyvenau kitų žmonių gyvenimą, o ne savo. Jeigu žvelgti iš kito žmogaus, kuriam reikalinga pagalba, perspektyvos, tai bendraujant labiausiai pasigendu noro sau padėti. Kartais pastebiu, jog žmonės labai bijo akistatos su pačiu savimi.  Gal bijo save labiau pažinti, kad galėtų sau tinkamai padėti? Dažnai trukdo tam tikros nuostatos, stereotipai ar įsitikinimai, kurie nieku gyvu neleidžia jiems į situacijas ar save pažvelgti kritiškiau ar kitu kampu. Žmonės kartais bijo atsiskleisti ar būti įskaudinti, dėl to užsidaro savyje ar susikurtame saugiame burbule, kur nieko nenori įsileisti, o tai labai apsunkina procesą kai žmogui reikalinga pagalba.  Man labai patiko kažkur skaityta citata, jog: „naujų vandenynų neatrasi, jei bijosi paleist iš akiračio gimtąjį krantą“, tad palinkėsiu nebijoti išeiti iš komforto zonos, mokėti paleisti praeitį, gyventi čia ir dabar, nes tik tokiu būdu galime pajausti gyvenimo pasitenkinimą“, –  atviravo būsima psichologė.