MRU studentai grįžta prie kontaktinių studijų – numatoma tvarka ir išimtys padės užtikrinti bendruomenės sveikatos saugumą - MRU
Naujienos

31 sausio, 2022
MRU studentai grįžta prie kontaktinių studijų – numatoma tvarka ir išimtys padės užtikrinti bendruomenės sveikatos saugumą
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Viešojo saugumo akademija
Universitetas
Teisės mokykla

Mykolo Romerio universitete (MRU) pavasario semestro studijos bus organizuojamos kontaktiniu būdu. Reaguojant į sparčiai besikeičiančią pandeminę situaciją bei atsižvelgiant į atsakingų institucijų rekomendacijas, Universitete siekiama sudaryti saugias sąlygas studijoms. MRU bus reguliuojami studentų srautai, numatytos išimtys ir sprendimai, kai Covid-19 sergantiems ar dėl kitų priežasčių esantiems studentams saviizoliacijoje, bus užtikrintas ugdymo procesas. Universitetas siūlys išskirtines sąlygas studentų saviizoliacijai bendrabučiuose ir psichologinę pagalbą.

MRU bendruomenės narių sveikata yra vienas svarbiausių universiteto prioritetų. Visą pandemijos laikotarpį, atsižvelgdamas į LR Vyriausybės pateiktas rekomendacijas ir nustatytus ribojimus, MRU taikė sveikatos saugumo priemones. Universiteto patalpose privaloma nešioti medicinines kaukes ar respiratorius, auditorijos reguliariai vėdinamos ir aprūpintos dezinfekcijos priemonėmis, į patalpas galima patekti tik pateikus galimybių pasą arba lygiaverčius dokumentus.

Dauguma bendruomenės narių, tiek studentų, tiek administracijos darbuotojų, noriai skiepijosi, susirgimų skaičius buvo itin mažas. Laikantis visų saugumo reikalavimų, galima užtikrinti saugią mokymosi aplinką.

MRU sprendimas grįžti į įprastą studijų procesą pavasario semestre buvo priimtas atsižvelgus į eilę aspektų: siekį, užtikrinti kuo aukštesnę studijų kokybę ir maksimaliai laikytis akredituotų studijų programų reikalavimų; į MRU Studentų atstovybės (MRU SA) išsakytą nuomonę grįžti prie gyvų kontaktinių studijų; pasiskiepijusių studentų rodiklį; bendrą Lietuvos universitetų poziciją, išsakytą Lietuvos universitetų rektorių konferencijoje (LURK).

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, nutarta valdyti studentų srautus. Paskaitos, kuriose dalyvaus 40 ir daugiau studentų, bus vykdomos nuotoliniu būdu. Kitos paskaitos, kuriose studentų skaičius neviršys 40 asmenų bei seminarai, vyks kontaktiniu būdu. Studentų srautai Universitete bus nedideli, ne tik dėl taikomos „40 ir daugiau“ taisyklės, bet ir dėl to, kad daugumoje bakalauro ištęstinių studijų programų ir magistro studijose yra taikomas mišrus studijų modelis, kai dalis užsiėmimų vykdomi nuotoliniu būdu.

Taip pat MRU numato išimtį, leidžiančią atsižvelgti į didžiosios studijuojančių grupės dalies, jeigu jie serga ar dėl kitų priežasčių yra saviizoliacijoje, pageidavimą ir laikinai perkelti mokymąsi į nuotolinį būdą.

Universiteto studentams, gyvenantiems bendrabučiuose Vilniuje (Studentų namuose) – susirgus Covid-19 ar turėjus artimą kontaktą su sergančiu Covid-19, suteikiamos nemokamos apgyvendinimo paslaugos saviizoliacijai. Tokia galimybė skatina studentus tik pajutus ligos simptomus – iš karto testuotis nesijaudinant, jog neturės kur izoliuotis, ar už saviizoliacijai reikalingą apgyvendinimą, reikės papildomai mokėti.

Studentams, kurie atvyksta studijuoti ir jei, pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) reikalavimus, reikalinga saviizoliacija, universitetas dengia 50% saviizoliacijos apgyvendinimo išlaidų. Izoliavimuisi skirti kambariai aprūpinti mikrobangų krosnelėmis, šaldytuvais, virduliais, turi atskirus įėjimus į dušus ir tualetus. Studentų užsisakytą ir pristatytą maistą, budėtojai nuneša į tam skirtą patalpą, iš kurios izoliacijoje esantis studentas, gali saugiai pasiimti.

Studentams, kuriems sunku ištverti saviizoliacijos laikotarpį ar kankina nerimas, MRU suteikia nemokamą psichologinę pagalbą. Ji teikiama nemokamai tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis nuotoliniu būdu ar gyvai – visiems MRU bendruomenės nariams.