Įvyko tradicinė diskusija DR LAMERS NATO HEARINGS - MRU
Naujienos

17 gegužės, 2019
Įvyko tradicinė diskusija DR LAMERS NATO HEARINGS
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

Gegužės 28 dieną universitete apsilankė ilgametis Vokietijos Bundestago gynybos komiteto narys, buvęs NATO parlamentinės asamblėjos prezidentas, įtakingas Vokietijos politikas, sukaupęs daug patirties transatlantinės saugumo politikos klausimais ir Mykolo Romerio universiteto garbės daktaras ir garbės profesorius Karlas A. Lamersas.
 
Svečias susitiko su Mykolo Romerio universiteto rektore profesore dr. Inga Žalėniene, Senato pirmininku Vainiumi Smalskiu. Vėliau skaitė pranešimą ir dalyvavo tradicinėje diskusijoje DR LAMERS NATO HEARINGS, kurios tema „NATO Heading for the London Summit: What Lay in Store?” („NATO ruošiasi Londono vadovų susitikimui: ko galima tikėtis?). Diskusijoje taip pat dalyvavo Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis, buvęs Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Seimo narys Andrius Kubilius, nepriklausomas tarptautinės politikos ekspertas Linas Kojala.
 
Savo pranešime K. Lamersas apžvelgė pagrindines saugumo grėsmes, pradedant Rusija ir baigiant Kinija, taip pat pareiškė įsitikinimą, jog Vokietija turi didinti savo gynybos išlaidas iki 2 proc. BVP ir pažadėjo kaip Bundestago narys siekti atitinkamo vokiečių politikų sutarimo. K. Lamersas savo pranešimą pradėjo lietuviškai, tuo pelnydamas publikos plojimus, kurie skambėjo ir po jo bei kitų dalyvių pasisakymų. Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis labai teigiamai įvertino Lamerso pareiškimą dėl Vokietijos gynybos išlaidų didinimo ir pabrėžė, kad visai Šiaurės Atlanto Santarvei svarbi stipti Vokietijos lyderystė saugumo srityje. Seimo narys, išrinktasis europarlamentaras ir buvęs gynybos ministras Juozas Olekas kalbėjo apie Lietuvos gynybos stiprinimą ir būtinybę transformuoti NATO oro policijos pajėgas į gynybos pajėgas, kartu pabrėžė patriotizmo ugdymo svarbą.
Seimo narys, išrinktasis europarlamentaras ir buvęs premjeras Andrius Kubilius ragino aiškiai įvardyti grėsmes ir labiau padėti Rytų kaimynams, pirmiausia Ukrainai, transformuotis ir judėti Vakarų link, nes tai iš esmės pagerintų NATO rytinio sparno saugumą.
 
Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala, pritardamas išaugusiam optimizmui dėl NATO gebėjimo įveikti kylančius nesutarimus ir grėsmes, kartu ragino matyti ir tai, kas gali būti suvokta kaip organizacijos silpnumo ženklai. Nepaisant globalių iššūkių diskusijos dalyviai sutarė, kad NATO pasitinka savo septyniasdešimtmetį sėkmingai prisitaikydamas prie iššūkių, kurių pastaruoju metu netrūksta. Diskusiją stebėjo gausus būrys MRU studentų ir dėstytojų, universiteto vadovybė bei gausus užsienio ambasadorių ir ambasadų atstovų būrys.