MRU magistrantė V. Aleknavičienė: tarptautinės socialinio darbo studijos praplečia akiratį darbo kasdienybėje - MRU
Naujienos

24 rugsėjo, 2021
MRU magistrantė V. Aleknavičienė: tarptautinės socialinio darbo studijos praplečia akiratį darbo kasdienybėje
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Bendruomenė

„Socialinis darbuotojas turi būti psichologiškai labai stipri asmenybė, gebanti padėti kitiems spręsti iškilusias problemas. Ypač su vaikais ir jaunimu, dirbantis specialistas, visų pirma turi mokėti besąlygiškai mylėti, nesvarbu ar vaikas nupraustas ir mielas, ar turintis daug įvairių problemų. Tai yra ypač svarbu, nes dažnai taip nutinka, kad socialinis darbuotojas yra vienintelė atrama vaikui ar jaunuoliui. Dėl to gyvybiškai svarbi yra empatija, meilė, aukšta kompetencija, psichologinių ir pedagoginių žinių bagažas bei amžiaus tarpsnių suvokimas tam, kad vaikui būtų teikiama profesionali pagalba, kuri padėtų jam rasti tinkamus esamos situacijos sprendimus“, – teigia Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė, šiuo metu studijuojanti Mykolo Romerio universiteto (MRU) Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto jungtinėje magistrantūros studijų programoje „Socialinis darbas su vaikais ir jaunimu“.

Mes esam linkę skubiai pasmerkti kitus vietoj to, kad ieškotume išeities

Dažnai girdime, kad socialinio darbuotojo profesija nėra prestižinė ir paklausi. Tačiau taip kalba tie, kurie tiki visuomenėje populiaria nuostata, jog darbas su socialiai pažeidžiamomis grupėmis nėra pats geriausias. Mažai kas susimąsto apie moralines vertybes ir tą pasitenkinimo jausmą, kuomet jauti, jog atlieki labai prasmingą darbą, kasdien tapdamas gyvenimą keičiančių istorijų liudytoju. 

„Požiūrį į vieną ar kitą profesiją formuoja pati visuomenė. Dėl šios priežasties, socialinio darbuotojo profesija nėra labai vertinama, nes tam daug įtakos turi tai, kad mūsų visuomenės požiūris į socialiai remtiną žmogų nėra pats geriausias. Mes labiau esam linkę skubiai pasmerkti kitus, vietoj to, kad ieškotume išeities taškų. Dėl to, socialinio darbuotojo profesija, ypač dirbant su vaikais ir jaunimu, reikalauja didelio atsidavimo, nes besiformuojančiai asmenybei laiku suteikta tinkama pagalba gali padėti pasukti gyvenimą visai kita kryptimi ir visai nesvarbu, kad augai nelabai geroje šeimoje. Daugeliu atvejų, socialinis darbuotojas tampa artimu žmogumi, padėjusiu vaikui ar paaugliui atrasti save. Todėl manau, kad socialinio darbuotojo profesijos populiarinimui ir vertinimui turėtų būti skiriamas didesnis dėmesys“, – įsitikinusi MRU magistrantė.

Savo įžvalgas V. Aleknavičienė patvirtino, tarptautinių magistrantūros studijų „Socialinis darbas su vaikais ir jaunimu“ metu, atlikdama tyrimą apie socialinių darbuotojų, dirbančių su vaikais ir jaunimu, patirtis COVID-19 pandemijos metu. Tyrimas atskleidė, kad kartais socialiniai darbuotojai tiesiog yra paliekami patys su savo problemomis ir savarankiškai ieško įvairių sričių specialistų patarimų bei pagalbos. Deja, bet dažnai pasitaiko atvejų, kai socialiniai darbuotojai tampa ir psichologais, logopedais ir mokytojais viename asmenyje.

Studijų metu įgytas žinias pritaikė kuruodama socialinę ir jaunimo sritis darbe

Anot V. Aleknavičienės, ją motyvuoja mokytis, „siekis tobulinti savo žinias ir įgūdžius bei galimybė sutikti daug įdomių žmonių, kurie dalijasi savo gerąja patirtimi. Be to, esu puikus mokymosi visą gyvenimą pavyzdys“.

MRU magistrantė savo studijas derina ne tik su  Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotojos pareigomis, bet ir aktyvia veikla - nuo 2003-ųjų metų ji aktyviai dalyvauja Joniškio Rotary klubo veikloje, kur yra atsakinga už tarptautinių projektų rengimą ir įgyvendinimą. Taip pat, savanorystės pagrindais, jau 8 metus dėstytojauja Joniškio Trečiojo amžiaus universitete ir yra Joniškio miesto vietos veiklos grupės pirmininke. V. Aleknavičienė aktyviai dalyvauja ir tarptautinėje projektinėje veikloje ir yra atsakinga už stovyklų vaikams organizavimą. Tad magistrantūros studijų metu įgytas žinias, puikiai pavyksta pritaikyti darbe, kuruojant socialinę ir jaunimo užimtumo sritis ir bendraujant su globėjais bei jų globotiniais. Taip pat jas puikiai pritaiko ir augindama savo keturis vaikus: Arną (17), Ugnę (11), Martą ir Marką (8).

„Mano veikla, nuo pat profesinės karjeros pradžios, sukasi apie vaikus ir jaunimą. Tris metus buvau jaunų savanorių mentore savo rajone, organizuoju vasaros stovyklas su Joniškio Rotary klubu ir nevyriausybine organizacija Joniškyje, Danijoje ir Ukrainoje, pagal įvairias finansavimo programas. Taip pat jau 6 metus vadovauju Jaunimo reikalų tarybai, kur sprendžiame įvairius klausimus, susijusius su jaunimo reikalais. Esu Joniškio rajono savivaldybės globėjų ambasadore. Todėl ir mintis pasirinkti, tarptautines magistrantūros studijas „Socialinis darbas su vaikais ir jaunimu“ Mykolo Romerio universitete, kilo tuomet, kai suvokiau, jog savo praktinius įgūdžius, noriu papildyti teorinėmis žiniomis. Socialinė sritis yra gana sudėtinga sritis, todėl čia visada reikia ir daug psichologinių bei pedagoginių žinių. Rinkausi tarptautinę magistrantūros studijų programą, nes tai puiki galimybė pabendrauti su kolegomis iš kitų šalių, susipažinti su jų patirtimi, organizuoti bendrus tarptautinius projektus bei mokytis net keturiuose skirtinguose universitetuose, kas suteikia neįkainojamos patirties. Įgytos žinios padeda plačiau suprasti socialinę temą, sužinoti kas yra aktualu šiandienos pasaulyje. Taip pat leidžia susipažinti ir analizuoti Europos Sąjungos dokumentus, kurie praplečia akiratį darbo kasdienybėje“, –  savo patirtimi dalijosi Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja V. Aleknavičienė.

Šiandien ji jaučiasi dėkinga savo šeimai ir tėvams, kurių palaikymas ir pagalba, leidžia siekti savo svajonių. Taip pat nuoširdžiai dėkoja Joniškio žemės ūkio mokyklos ilgamečiam direktoriui Liudui Jonaičiui, kuris baigus bakalauro studijas, suteikė galimybės atsiskleisti kaip savo srities specialistei – anglų kalbos mokytojai. Be abejo, džiaugiasi ir magistrantūros studijų „Socialinis darbas su vaikais ir jaunimu“ metu sutiktais MRU Edukologijos ir socialinio darbo instituto dėstytojais bei darbo vadove profesore Jolanta Pivoriene.

Savo užsispyrimo ir atkaklumo dėka MRU magistrantė įrodė, jog tarptautinės magistrantūros studijos yra įveikiamos, nepaisant to, kad tenka aktyviai dalyvauti politinėje veikloje bei auginti keturis vaikus. Anot Vaidos, „viską galima suderinti. Svarbu mylėti save ir kitus. Negaišti laiko ir negatyvo skleidimui bei kruopščiai planuoti savo laiką. Tuomet tikrai lydės sėkmė, nepaisant nieko”.