Kraštovaizdžio ekspertas iš Japonijos įvertino su meile puoselėjamą Mykolo Romerio universiteto aplinką - MRU
Naujienos

16 birželio, 2023
Kraštovaizdžio ekspertas iš Japonijos įvertino su meile puoselėjamą Mykolo Romerio universiteto aplinką
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė

Birželio 16 dieną Mykolo Romerio universitete (MRU) apsilankė Japonijos kraštovaizdžio kūrimo įmonės „Ishii Zouen Landscape Co.“ prezidentas Naoki Ishii ir Japonijos ambasados Lietuvoje atstovai, kurie  įvertino puikiai tvarkomą universiteto aplinką. Aplankę „Bičiulių sodą“, kuriame jau užaugo 24 sakuros, svečiai iš Japonijos su MRU atstovais aptarė bendradarbiavimo galimybes prisidedant prie darnaus  kraštovaizdžio kūrimo akademiniame miestelyje, įsikūrusiame Lietuvos sostinės gyventojų ir turistų mėgstamo Verkių regioninio parko prieigose.

Graži aplinka – darni bendruomenė

Gražiai tvarkoma MRU aplinka, kuria rūpinasi universiteto Ūkio tarnyba, vadovaujama Jono Pugačiausko, itin puoselėjamas darnumas, tvarumas, bendruomeniškumas yra vienas išskirtinių šios valstybinės aukštojo mokslo įstaigos bruožų. MRU Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto prof. dr. Gražina Čiuladienė, japonų kalbos ir kultūros žinovė, svečiams iš Japonijos papasakojo, kad universitete prigijo japoniška tradicija  bendrai džiaugtis sakurų žydėjimu, tad „Bičiulių sode“ dengiama Sakurų žydėjimo šventė, kuria ypač džiaugiasi MRU studentai iš Japonijos, tampa tradicine viso MRU akademinio miestelio darbuotojų ir gyventojų švente.

MRU „Bičiiulių sodo“ koncepciją pasiūlė, parinko medžius ir konsultavo japoniškų sodų Lietuvoje pradininkas Kęstutis Ptakauskas, gerai pažįstamas ir „Ishii Zouen Landscape Co.“ kraštovaizdžio specialistams. MRU „Bičiulių sode“ augantys 39 medžiai turi savo vardus – „Laisvė“, „Drąsa“, „Pagarba žmogaus teisėms“, „Taika“, „Teisingumas“ ir kitus, kurie simbolizuoja bendrąsias žmonijos vertybes.

MRU sėkmingai veikia Azijos centras, kurio vadovė Karolina Zakarauskaitė papasakojo apie įvairiapusišką šio centro veiklą ir bendradarbiavimą su Japonijos akademinėmis ir kitomis institucijomis ugdant gilesnį japonų ir kitų šio regiono tautų istorijos ir kultūros pažinimą. Kultūrų mainai prisideda prie gilesnio įvairių tautų darnaus sugyvenimo ne tik universitete, kuriame studijuoja studentai iš 58 pasaulio šalių, bet ir visoje Lietuvos visuomenėje.

Universiteto bičių medaus paragaus ir japonai

MRU Infrastruktūros plėtros centro vadovas, architektas Marius Brežinskas supažindino „Ishii Zouen Landscape Co.“ prezidentą Naoki Ishii su MRU kraštovaizdžio tvarkymo planais. Svečius iš Japonijos sudomino ant MRU pastato stogo, kuriame dirba ir tarptautinė Aplinkos valdymo laboratorijos mokslininkų grupė, pastatyti bičių aviliai. Juose įsikūrusios bitės jau neša medų, tad MRU atstovai pažadėjo universiteto bičių sunešto medaus nusiųsti ir svečiams iš Japonijos.

 „Ishii Zouen Landscape Co.“ – tai kraštovaizdžio kūrimo įmonė, kuri specializuojasi parkų, šaligatvių, gatvių, sodų, gyvenamųjų sodų bei privačių parkų projektavime ir statyme. Ši įmonė svariai prisidėjo prie Jokohamos miesto Japonijoje ir vietos bendruomenių kraštovaizdžio kūrimo. Šios įmonės suprojektuotas sodas Jokohamoje yra pripažintas vienu populiariausiu sodų, kuriuo grožisi turistai iš viso pasaulio.

Įmonės prezidentas pateikė daug naudingų patarimų ir idėjų kaip toliau kurti ir plėtoti Bičiulių sodą ir kurti vieningą ekosistemą aplink universitetą.

„Japonijos specialistų patarimai ir įžvalgos kuriant ir plėtojant MRU akademinio miestelio infrastruktūrą   mums labai naudingos“, – sakė architektas M. Brežinskas. – „Tikimės, kad mūsų bendradarbiavimas prisidės ir prie MRU plėtojamo Didlaukio akademinio miestelio bendruomenės gerovės bei jaukios erdvės sukūrimo“.