Konferencija „Kantiškosios kontroversijos“, skirta E. Kanto 300 metų gimimo metinėms - MRU
Naujienos

22 balandžio, 2024
Konferencija „Kantiškosios kontroversijos“, skirta E. Kanto 300 metų gimimo metinėms
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Universitetas

Mykolo Romerio universitete (MRU) balandžio 19 d. įvyko metinės Lietuvos filosofų draugijos organizuojama konferencija „Kantiškosios kontroversijos“. Šiemet renginys skirtas paminėti žymaus filosofo Emanuelio Kanto 300 metų gimimo sukaktį.

Sveikindama konferencijos dalyvius, Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto dekanė prof. dr. Odeta Merfeldaitė išreiškė viltį, kad ši konferencija ne tik taps platforma akademinėms diskusijoms, bet ir įkvėps ieškoti naujų žinių.

„Tai – išskirtinė proga iš naujo atrasti Kanto idėjų aktualumą šiandienos kontekste. Jūs nagrinėsite Kanto filosofijos subtilybes, kurios svarbios sprendžiant šiandienos etines, socialines, politines ir pažinimo problemas. Kanto filosofija, pasižyminti racionalizmu ir nepriklausomų moralės principų paieška, gali padėti mums naviguoti sudėtingame šiuolaikinio pasaulio vandenyne,“ – sakė fakulteto dekanė.

Konferencijos metu buvo analizuojamos klasikinės Kanto idėjos apie pažinimo ribas, blogio problemą, grožio vietą žmogaus gyvenime, tačiau visas analizes siejo tie patys klausimai – ar šiandieninė žmonijos situacija nereikalauja  pranokti Kanto ir ar pačios Kanto filosofijos kategorijos leidžia tai padaryti? Čia ypač didelio dėmesio sulaukė pagrindinės pranešėjos, Prancūzijos instituto Moralinių ir politinių mokslų akademijos narės prof. Chantal Delsol išsakyta geopolitinės pasaulio padėties kritika, išdėstyta Kanto amžinosios taikos ir tarptautinės tvarkos idėjų kontekste. Didelį klausytojų susidomėjimą sukėlė ir baigiamoji diskusija „Kodėl nebetikime (?) kantiškąja Apšvieta?“, kurios pagrindiniai prelegentai buvo Lietuvos filosofų draugijos prezidentas prof. Mintautas Gutauskas ir doc. Nerija Putinaitė.

„Vertinant radikalius pasikeitimus, kurie mūsų akyse vyksta visose žmonijos gyvenimo srityse, filosofai yra priversti permąstyti visų praeities mąstytojų kūrinius, idėjas ir reikšmę, kad ir kokie žymūs jie būtų. Kantas yra vienas iš jų. Reikia džiaugtis, kad Lietuvos filosofai aktyviai dalyvauja šiame pasauliniame mąstymo kaitos procese, nuo kurio rezultatų priklauso mūsų ateitis,“ – apibendrindamas konferencijoje išsakytas mintis teigė MRU profesorius Povilas Aleksandravičius.

Dalinamės akimirkomis iš renginio.