LMT skelbs naujus Europos mokslinių tyrimų, technologijų plėtros ir bendradarbiavimo programos „Eureka“ kvietimus - MRU
Naujienos

18 gruodžio, 2023
LMT skelbs naujus Europos mokslinių tyrimų, technologijų plėtros ir bendradarbiavimo programos „Eureka“ kvietimus
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Universitetas
Mokslo projektai

Lietuvos mokslo taryba (LMT) planuoja skelbti naujus Europos mokslinių tyrimų, technologijų plėtros ir bendradarbiavimo programos „Eureka“ kvietimus, skirtus kurti ir plėtoti inovatyvius produktus, technologijas ar paslaugas. Iš viso iki 2029 metų šiam kvietimui numatoma skirti 16 mln. eurų, arba beveik 3 kartus daugiau nei praėjusį finansavimo laikotarpį, kai buvo skirta 5,7 mln. eurų. Kvietimus numatoma skelbti 2024 m. pradžioje.

LMT Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skyriaus vedėja dr. Lina Kisielė teigia, jog šie kvietimai skirti skatinti įgyvendinti bendrus mokslo ir verslo MTEP projektus per tarpvalstybinį ,,Eureka“ tinklą ir didinti mokslo tarptautiškumo lygį.

,,Šis kvietimas skirtas plėtoti MTEP rezultatų pagrindu kuriamus inovatyvius produktus, technologijas ir paslaugas apimančias maketo kūrimą, prototipo kūrimą, jo testavimą, naujų produktų bandomosios partijos gamybą bei jos įvertinimą“, – sako L. Kisielė.

Jau 2024 m. pradžioje tarptautines paraiškas bus kviečiamos teikti Lietuvos mokslo ir studijų institucijos kartu su partneriu  ̶  įmone ir tarptautiniu partneriu iš šalies, kuri priklauso tarpvalstybinam tinklui „Eureka“. Šiuo metu tinklą sudaro 47 valstybės.

2014-2020 m. finansavimo laikotarpį programos „Eureka“ kvietimai buvo finansuoti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansavimo periodo priemonės „MTEP rezultatų komercinimo ir tarptautiškumo skatinimas“, kurios asignavimų valdytoja – LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Iš viso per šį laikotarpį gautos 57 paraiškos, sėkmingai įgyvendintas 21 projektas, kurių vertė siekia 5,7 mln. Eur.

„Šia programa pavyko pasiekti numatytus rezultatus, o Lietuvos projektų vykdytojai bendradarbiavimą su užsienio partneriais tęsia net ir pasibaigus projektams“,  ̶  sako L. Kisielė. Jos teigimu, projektų įgyvendinimo metu pavyko prisidėti prie nevaisingumo problemos sprendimo paieškų, mechatroninės ekskavatoriaus valdymo sistemos kūrimo ir imuninę sistemą stiprinančio probiotinio gėrimo gamybos procesų.

Nevaisingumo gydymui – pažangios technologijos

Vilniaus universitetas kartu su UAB „Nanodiagnostika“ ir partneriais iš Ukrainos siekė išspręsti tiek ES, tiek pasauliniu mastu opią problemą – nevaisingumą. Projekto metu buvo sukurta pažangi technologija, kuri bus panaudota žmogaus kamieninių ląstelių, išskirtų iš perinatalinių darinių (placentos, virkštelės audinių) ir reprodukcinės sistemos mėginių, charakterizavimui bei patvirtinimui jų panaudojimo galimybėms neaiškios kilmės nevaisingumo gydymui.

Ekskavatoriaus asistentas padeda automatizuoti kasimo darbus

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) kartu su Lietuvos įmone UAB „AI Robotics“ sukūrė mechatroninę ekskavatoriaus valdymo sistemą, ją išbandė praktiškai ir parengė pirmą komercinio modelio versiją. Projekto rezultatai jau spėjo sudominti potencialius pirkėjus, kurių kasdieninis darbas būtų palengvintas mechatroninės sistemos pagalba. Ekskavatoriaus asistentas – mechatroninė sistema – leidžia užtikrinti ekskavatoriaus kaušo lygį, kompensuoti posvyrio įtaką kaušo koordinatėms kasimo metu. Jei turimas kasimo koordinačių laukas, asistentas gali automatiškai vykdyti numatytą darbą. 

Beržų sulos pagrindu sukurtas probiotinis gėrimas gerina – imuniteto stiprinimui

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras (LAMMC) savo sukurtas žinias perdavė partneriams UAB „Funkciniai gėrimai“, kurie mokslo rezultatus galės naudoti kuriant produktus turinčius didesnę pridėtinę vertę. Projekto metu buvo sukurtas inovatyvus funkcionalus fermentuotas probiotinis gėrimas, naudojant Medusomyces gisevii simbiotinę kultūrą, fermentine baze pasirinkus beržų sulą. Sukurtas padidintos biologinės vertės funkcionalus gėrimas pasižymintis antioksidacinėmis, imuninę sistemą stiprinančios, antivirusinės, antiuždegiminės savybėmis.

„Mokslo ir verslo bendradarbiavimas leidžia sukurti ir atrasti tokias žinias ir jų panaudojimo galimybes, apie kurias ne visuomet susimąstome. Projektuose kylančios problemos ir jų sprendimai tik patvirtina, kad nėra tokios problemos, kurios neišspręstų mokslas“, – sakė I. Masilionytė-Larionova.

Lietuva, įgyvendindama tarptautinę „Eureka“ programą, kurios tikslas sukurti naujus produktus, procesus ar paslaugas, orientuotus į pasaulinės rinkos poreikius, bendradarbiauja ir įgyvendina tarptautinius projektus kartu su Olandija, Suomija, Ukraina, D. Britanija, Latvija, Norvegija, Kroatija, Šveicarija, Vokietija, Lenkija, Austrija, Rumunija.

Projektai buvo finansuoti iš Europos regioninės plėtros fondo. Daugiau informacijos apie „Eureka“ galite rasti čia.