Gintarė Gulevičiūtė. Ballai socialiniuose tinkluose: kurioje lygoje jie žaidžia? - MRU
Naujienos

30 kovo, 2018
Gintarė Gulevičiūtė. Ballai socialiniuose tinkluose: kurioje lygoje jie žaidžia?
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

Ballai į Lietuvą atvykę sausio pradžioje Lietuvos spaudoje buvo nušviesti kaip garsenybės, kurių kiekvienas žingsnis yra stebimas ir sekamas. Tačiau ar iš tiesų jie yra tokie žymūs? Kam naudingas toks bendradarbiavimas – „Ball in the Family“ prekės ženklui ar krepšinio klubui „Vytautas“?

Analizuojant „Ball in the Family“ paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ iškart pastebima, kad ją seka 1,4 mln. sekėjų. Ką reiškia toks skaičius Lietuvoje? Labai daug. Ką reiškia toks skaičius JAV, iš kur iš esmės ir yra dauguma šio šou žiūrovų? Tai yra apie 0,43% visų JAV gyventojų.

Išanalizavus oficialius „Ball in the Family“ „Facebook“ paskyros duomenis, galima pamatyti, jog iš viso ši paskyra yra surinkusi apie 860 tūkst. „like“ paspaudimų. Asmeninėse „Facebook“ paskyrose LaMelo Ball turi 548 tūkst. sekėjų, LaVar Ball – 500 tūkst., kiti šeimos nariai– panašų skaičių. Kaip šie skaičiai atrodo lyginant su kitomis JAV garsenybėmis? Realybės šou žvaigždė Kim Kardashian turi virš 30 mln. sekėjų, NBA krepšininkas LeBronas Jamesas – 23 milijonus. Kitame socialiniame tinkle „Instagram“ „Ball in the Family“ turi 156 tūkst. sekėjų ir yra paskelbusi 57 įrašus.

Tuo tarpu Kim Kardashian turi 109 milijonus sekėjų, yra paskelbusi 4240 įrašų, o LeBronas Jamesas – 36 milijonus sekėjų ir paskelbęs 1592 įrašus. „Youtube“ kanale „Ball in the Family“ šou epizodai paprastai nepasiekia milijono peržiūrų. Ar tokiu sekėjų skaičiumi turėtų pasižymėti pasaulinės garsenybės?

Įdomu peržvelgti „Ball in the Family“ paskyros „Facebook“ vartotojų susidomėjimą krepšinio varžybomis Lietuvoje. Kiek iš 1,4 mln. sekėjų iš tiesų domisi turiniu, kuriuo dalinamasi „Ball in the Family“ paskyroje?

Sužinoti šią informaciją galima peržiūrėjus „like“ paspaudimus, komentarų skaičių, pasidalinimus. Prekės ženklas „Facebook“ gali turėti daugybę sekėjų, tačiau tai nieko nereiškia, jei vartotojai nėra aktyvūs – mažai spaudžia „like“, nekomentuoja. Sužaidus pirmas rungtynes už Prienų „Vytauto“ komandą „Ball in the Family“ šioje paskyroje nuolat dalinamasi rungtynių epizodais, kurie taip pat būtent šioje paskyroje nesurenka didelių „like“ skaičių. Pirmosios rungtynės („Vytautas“ žaidė su „Žalgiriu“) „Ball in the Family“ „Facebook“ paskyroje surinko 2 800 „like“ paspaudimus ir 747 komentarus. Tačiau vėliau skaičiai pradėjo drastiškai kristi - „Vytautas“ prieš Šakių „Vytis“ rungtynių epizodas - 1400 „like“ paspaudimus ir 162 komentarus, prieš Alytaus „Dzūkiją“ – vos 356 „like“ paspaudimus ir 42 komentarus, prieš „Jonavą“ – 1500 „like“ paspaudimus ir 142 komentarus, Latvijos „Ryga“ – 222 „like“ paspaudimai ir... 17 komentarų...

Rungtynių su užsienio komandomis pasidalinti paskyroje įrašai taip pat surenka vos virš 100 „like“ paspaudimų. „Facebook“ tinkle kiek sėkmingesni reklaminiai „Ball in the Family“ šou epizodai: atvykimo į Lietuvą epizodas surinko 2,1 mln. peržiūrų ir 24 tūkst. „like“ paspaudimų, 1600 komentarų. Šou epizodas, kuriame supažindinama su Lietuva, komanda, vaikinų gyvenimu Lietuvoje - 1,3 mln. peržiūrų, 22 tūkst. „like“ paspaudimų. Epizodas, kuriame LaVaro nutaria perimti „Vytauto“ trenerio darbą surinko 1,6 mln. peržiūrų, 22 000 „like“ paspaudimų, 1 300 komentarų.

Aišku, nemažai „like“ paspaudimų, komentarų pridėjo Ballų žinomumas Lietuvoje. Žinomi žmonės Lietuvoje taip pat dalinosi „Ball in the Family” epizodais ir komentarais tokiu būdu pridėdami jiems žinomumo, pavyzdžiui, Beata Tiškevič, kurią seka apie 75 tūkst. žmonių ir kurios pasidalinimas apie Ballus sulaukė 355 skirtingų reakcijų. Atsakant į klausimą, kam naudingas Ballų ir „Vytauto“ krepšinio klubo bendradarbiavimas, galimi du variantai – krepšinio klubas nusipirko žaidėjus ir moka už reklamą, arba pats LaVaras Ballas sumokėjo „Vytauto“ komandai. „Big Baller Brand“ (BBB) tapo pagrindiniu komandos rėmėju tam, kad berniukai turėtų kur žaisti, BBB prekės ženklas būtų matomas komandai žaidžiant, o pats LaVaras galėtų pasidžiaugti trenerio pozicija.

Tokie pranešimai buvo pasirodę JAV žiniasklaidoje 2018 m. vasario pradžioje. Stebint kas vyko Lietuvoje, labiau tikėtinas antrasis variantas – paaiškėjus, kad LKL krepšinio lygis jauniesiems Ballams paprasčiausiai per aukštas, LaVaras apmoka „Prienų“ susitikimus su trečiarūšėmis komandomis, kuriose LaMelo ir LiAngelo įstengia sukaupti įspūdingą žaidimo statistiką.

Ar Ballų šeimos atvykimas ir gyvenimas Lietuvoje yra tik didelis išpūstas reklaminis burbulas, kuris įdomus tik mums? Akivaizdu, kad pasauliui socialiniuose tinkluose Ballų šeima nėra labai svarbi. JAV Ballai buvo smulkmė, mailius dideliame tvenkinyje, tuo tarpu tikėtasi, jog mažame Lietuvos tvenkinyje bus atvirkščiai. Tačiau naujausios žinios verčia manyti, jog LaVaro „mažo tvenkinio“ strategija nepasiteisino, Ballų burbulas bliūkšta ir Lietuvoje.

Šią savaitę LaVaras Ballas džiaugėsi, jog LiAngelo į kinų jaunimo klubo krepšį sumetė 72 taškus, bet nutyli, jog Prienų sporto salėje nelygias rungtynes stebėjo vos 200 žiūrovų. Tėčio pažadai, jog žmonės plūste plūs į „mano berniukų rungtynes“ virto tikrove tik pačioje Ballų viešnagės Lietuvoje pradžioje, vėliau salė laipsniškai tuštėjo panašiai kaip tirpo „like“ skaičiai „Facebook“ tinkle.

Apibendrinant galima būtų pasakyti, jog socialiniai tinklai – galinga rinkodaros priemonė, ir tai patvirtina faktas, jog krepšinio ekspertų šalyje Lietuvoje žemiau LKL standartų žaidžiantys Ballai sugebėjo išlaikyti visuomenės dėmesį stebėtinai ilgai – beveik keturis mėnesius nuo žinios apie jų atvykimą Lietuvon gruodžio pradžioje. Tačiau socialinių tinklų rinkodaros galia turi ribas ir negali iš žemiau vidutinio lygio žaidėjų padaryti žvaigždžių.

Ballų socialinių tinklų lyga matyt atitinka Prienų „Vytauto" vietą LKL čempionate - kaip žinia, klubas kol kas paskutinis. Socialiniai tinklai yra visur, bet ne visur dėl krepšinio einama iš proto taip kaip Lietuvoje. Galbūt vaizdas būtų kitoks, jei La Varas būtų pasirinkęs šalį su silpnesne krepšinio lyga. Šiuo atveju jis, regis, nepaisė rinkodaros taisyklės, jog reikia ištirti rinką į kurią eini. Ypač jei eini su prastos kokybės produktu į rinką, kuri tikrai yra mačiusi gerokai kokybiškesnių produktų.

Gintarė Gulevičiūtė yra Mykolo Romerio universiteto (MRU) Komunikacijos instituto lektorė.