Gediminas Navaitis: Komisijų triumfo dienos - MRU
Naujienos

18 gruodžio, 2017
Gediminas Navaitis: Komisijų triumfo dienos
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

Lietuvos piliečiams nuolat siūloma balsuoti. Jie vis dar tiki, kad kiekviena nuomonė svarbi ir balsuoja. Po to komisija suskaičiuoja jų balsus ir jei skaičius nepatinka, sumąsto kaip juos vertinti bei nusprendžia kas laimėjo. Už Vyčio paminklą Lukiškių aikštėja balsavo daugiau nei už, atkartojančią užsienio projektus, kalvelę. Komisija nusprendė – piliečių balsų persvarą nežymi ir pasirinko kalvelę.

Įsivaizduokime – parlamentinės partijos lyderis išrenkamas vieno balso persvara, bet komisija nusprendžia – persvara nežymi. Ir paskiria surinkusį mažiau balsų. Gal kam dėl fantazijos stokos nepavyktų susikurti tokio vaizdelio, bet komisijos su šia užduotim susidoroja lengvai ir siūlo mums, bet kokį balsų „skaičiavimo“ būdą. Todėl jau šiandieną galima pasidžiaugti dar viena komisijos ekspertų išmone.

Daug kam pasirodė patraukli nacionalinė iniciatyva „Idėja Lietuvai“. Buvo linksmų ir kiek mažiau esminių idėjų, galinčių pagerinti visų mūsų gyvenimą. Paslaptingų ekspertų komisija atrinko trisdešimt, kurias toliau svarstys. Atrinkti neturėjo būti sunku. Prie kiekvienos idėjos rasime ją palaikančių skaičių. Gal kai kurias labai panašias idėjas derėjo jungti, gal kai kurias būtų pravertę patikslinti, ką veikiausiai autoriai sugebėtų padaryti. Bet ir šį kartą komisija skaičiavo savaip. Tarsi, iš anksto žinodama kas turi laimėti. O kai žinai, tai ir darbą lengvai padarai.

Kiekvienas dar neuždarytame tinkalapyje „Idėja Lietuvai“ lengvai ras, kad siūlymui pritraukti į Lietuvos universitetus 50 profesorių iš top-50 pasaulio universitetų pritarė 51 balsavęs, siūlymui įteisinti elektroninį balsavimą – 37, siūlymui padaryti Lietuva – duomenų centrų šalimi ir „Blockchain“ technologijų lydere – 35, siūlymui atsisakyti gyventojų pajamų mokesčių, didinti PVM – 29.

Galima peržiūrėti ir kitų idėjų palaikymą, bet pakaks ir šių. Visiems (tik ne komisijos nariams) skaičiai turėtų būti labai aiškūs, tiksliai rodantys idėjos populiarumą. Naiviam balsuotojui atrodytų kad, komisijos atmestos idėjos turėtų surinkti mažiau palaikančių. Toli gražu, kad taip ir būtų.

Siūlymo sukurti laimės ekonomiką, kurį palaikė 135 balsavusieji, nėra tarp komisijos atrinktų. O jei prie jo prijungtume siūlymą – gyventi pagal laimės ekonomikos principus – sulaukusį 46 palaikymų, turėtume bent jau svarstytina idėją. Bet ši idėja labai nepatraukli oligarchams – nes mokesčius tektų mokėti ne tik medikams, mokytojams, ugniagesiams, bet ir jiems.

Idėja labai nemiela ir politiniam elitui – nes ją įgyvendinus piliečių valia taptų lemianti. Idėja netinka ir emigruoti skatinančioms tarptautinėms korporacijoms – nes iš laimingos šalies nebėgama. Todėl balsavimas sau, o komisijos nuomonė – sau. Pagrįsti ją visada atsiras kuo (pavyzdžiui skaitomumu, kurio matavimai niekur neskelbiami ar dar kokiu prajovu). Vienas praėjusio amžiaus totalitarinis despotas prasitarė: „Nesvarbu kas balsuoja, svarbu kas skaičiuoja.“ Veikiausiai jam patiktų Lietuvos žmonių nuomonių vertinimo komisijos.

Gediminas Navaitis yra Mykolo Romerio universiteto profesorius. Komentaras publikuotas portale 15min.lt