Apsilankymas pirmajame Lietuvos vienaragyje „Vinted“ praplėtė studijų horizontus - MRU
Naujienos

11 lapkričio, 2022
Apsilankymas pirmajame Lietuvos vienaragyje „Vinted“ praplėtė studijų horizontus
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas

2022 m. spalio 14 dieną Mykolo Romerio universiteto Komunikacijos ir kūrybinių technologijų bei kitų studijų programų magistrantai buvo pakviesti apsilankyti pirmajame Lietuvos startuolyje-vienaragyje „Vinted“. Vizito metu lankytojai turėjo galimybę išklausyti įdomias Vilniaus ir Berlyno padalinių atstovų vedamas paskaitas apie „Vinted“ praktikas inovacijų valdymo srityje, organizacijos kultūrą. Taip pat studentai susipažino su pagrindinės būstinės aplinka, paragavo darbuotojams kasdienybe tapusių skanėstų ir grožėjosi Naujamiesčio panorama nuo stogo. Šis vizitas tapo įvadu į kitą studentų klausomo kurso etapą: pažintį su dizaininiu mąstymu (angl. design thinking), jo technikomis bei praktinio projekto MRU bendruomenei planavimą.

Svečių iš MRU laukė intensyvi programa, trukusi daugiau nei 3 valandas. Plačiau apie programą pasakoja studentės Laura Baškytė ir Veronika Jucevičiūtė. „Jos metu susipažinome su produkto vadybininke Aiste Povilaikaite, kuri papasakojo apie produktų atsiradimo kelionę ir procesus; „Agile“ konsultantu Denis’u Vanpoucke, kuris padėjo suprasti, kuo svarbus bendradarbiavimas ir kaip jis vyksta „Vinted“ viduje; produkto vadybininku Luku Jablonsku, kuris papasakojo, kas yra produktų eksperimentavimas komandose, pateikė realius pavyzdžius bei įtraukė į bendrą diskusiją. „Agile“ konsultantas Ozren’as Čolić’ius apibendrino, kas yra kūrybiškumas ir bendradarbiavimo atradimas bei kaip taikyti dizaino sprintą. O rūpestingas grupę lydėjęs „Agile“ konsultantas Dominykas Punis ne tik aprodė, kokia darbo aplinka mėgaujasi darbuotojai, bet ir papasakojo, kaip „Vinted“ skatina kūrybiškumą bei inovacijas“. Vizito finiše, studentams aprodyta „Vinted“ darbuotojų mėgstama stogo terasa, kurioje galima džiaugtis ne tik puikiu panoraminiu vaizdu, kur darbuojasi gamtos inovacija ant stogo vadinamos bitutės ir šiemet buvo skanautas pirmasis jų darbo medus, bet ir laukiama nauja pramoga – sauna.

Požiūrį į organizaciją keičiantys pristatymai

Organizacijos atstovai pristatė ne tik savo pareigas, bet ir „Vinted“ įmonės veikimo principus, darbe naudojamus modelius, kurie skatina darbuotojų kūrybiškumą ir tarpusavio bendradarbiavimą. MRU magistrantei Ugnei Barauskaitei labiausiai įsiminė „Agile“ konsultanto Ozren’o Čolić’iaus pristatymas apie dizaino sprinto (angl. design sprint) metodą. Tai spartus penkių dienų procesas, kurio metu komanda privalo ne tik sugalvoti idėją, bet ir sukurti jai dizainą, ją ištestuoti bei pritaikyti vartotojui. Šis metodas padeda verslui įgyvendinti idėjas kuriant naujus produktus, jų prototipus ir leidžia juos išbandyti kartu su klientais. Šio proceso metu naudojami įvairūs eskizai, kuriais apipavidalinta idėja tampa prototipu ir po to yra įgyvendinama. Išgirdę, kad tokią pačią praktiką išbandys kurdami MRU komunikacijos projektą, studentai ir susidomėjo, ir sunerimo.

Kaip teigia studentė Ramunė Staliūnaitė, jos įsivaizdavimas, kad „Vinted“ – tai mergaičių spinta, vizito metu virto galimybių aikšte. „Žvelgdama į „Vinted“ pagrindinį biuro pastatą, įsikūrusį Lietuvos sostinėje, nė neįtarčiau, kad už šių sienų slypi atskiras bendruomeniškumu pulsuojantis pasaulis ir susidaro įspūdis, kad jis lygiomis dalimis priklauso visiems ten dirbantiems specialistams. Buvo keista girdėti, kad mūsų vizito pranešėjai įmonėje dirba tik porą mėnesių ar mažiau nei metus, galvotum, tai dažnos darbuotojų kaitos padarinys... Visiškai netiesa! Teisingiau būtų tai pateisinti pojūčiu, jog atsidūrėme įmonės augimo aplinkybėse, kurios tik patvirtina faktą: šioje galimybių aikštėje atsiras vietos kiekvienam, ryžtingai siekiančiam tikslų“, – įspūdžiais dalinasi Ramunė. Daugelis vizito dalyvių akcentavo akivaizdų faktą – bendruomeniškai susėdę, viskuo aprūpinti specialistai net ir penktadienio vakarą pasirinko dirbti biure, ir visai nenuostabu, kodėl: čia darbas vyksta daug efektyviau. Įspūdį padarė tiek estetiška aplinka su organizacijos misiją atspindinčia idėja, tiek kava, užkandžiai, patogi darbo aplinka, sporto salė, žaidimų ir poilsio kambariai. O kai ir bendraminčiai šalia, akivaizdu, kad tai pasiteisinę įmonės sprendimai. Ramunės nuomone, „šiuo metu „Vinted“ jau gali stipriau koncentruotis į darbuotojų darbo specifiką bei priimti sprendimus, kurie gerintų bendrus komandos darbo rezultatus. Pagrįstas komandos struktūros kūrimas, įvedamos naujos komandos stiprinimo praktikos bei eksperimentavimas didina ilgalaikės įmonės sėkmės tikimybę ir pateisina „įmonės-vienaragio“ vardą“.

Studijų vizitų nauda

Nors visuomenė ir žiniasklaida negaili kritikos universitetų studijoms kaip nepraktiškoms ir atitolusioms nuo aktualijų, turime puikių pavyzdžių, kad tai nėra tiesa. Šis studijų vizitas pademonstravo, kad kurso metu studentams ne tik dėstomi naudingi ir praktiškai pritaikomi metodai. Dar daugiau – studentai supažindinami su ypač pažangiais metodais, taikomais startuoliuose-vienaragiuose. Šių organizacijų patirties ir įžvalgų galėjo pasisemti net ir tie studentai, kurie niekada neplanuoja darbuotis verslo sektoriuje.

Kaip teigia užsienio studentus iš Viešojo valdymo ir verslo fakulteto atlydėjusi docentė dr. Miglė Černikovaitė, apsilankymas „Vinted“ buvo be galo įdomus, nes buvo galima susipažinti su inovatyviais modernios įmonės procesais. Viena iš šios įmonės sėkmės priežasčių – nuolatinės inovacijos produktų, procesų ir žmogiškųjų išteklių vadybos srityse.

„Vinted“ – ne tik programėlė, per kurią galima parduoti nebenaudojamus daiktus, bet ir nuolat ieškanti, tobulėjanti organizacija. Būtent šio požiūrio išplėtimas, jos nuomone, turėjo labiausiai patikti studentams.

Kaip teigia įmonėje lankęsis studentas Saulius Andrukonis, ekskursijas jis mėgsta nuo mokyklos laikų, bet dabar dėl kitos priežasties: kiekviena studijų išvyka plečia jo pasaulėžiūrą. Tai, kad kūrybiškas ir inovatyvus ,,Vinted“ tinklas vartotojams sukuria sąlygas patogiai prekiauti drabužiais, jis mano galėjęs įžvelgti ir be apsilankymo pačioje įmonėje. Vsigi vizitas leido įsigilinti į įmonės veiklą ir padėjo suprasti, kodėl ,,Vinted“ galima vadinti sėkminga šiuolaikiška įmone. „Agile“ konsultantas Denis’as Vanpoucke savo pranešimu apie bendradarbiavimą komandose pasufleravo, kad sėkmę užtikrina vartotojų ir darbuotojų bendradarbiavimas. Tokio masto įmonėje komandomis dirba įvairių specialybių darbuotojai (produktų vadybininkai, dizaineriai, analitikai ir inžinieriai) ir būtent jų sinergija sukuria rezultatą. Denis’as kalbėjo apie dažnus ,,Vinted“ darbuotojų susitikimus. Tokių susitikimų tikslas yra kontroliuoti visų procesų eigą tam, kad visi dirbtų dėl užsibrėžto tikslo. Įspūdį padarė ir keliskart paminėta savaitė X, kurios metu darbuotojai gali kurti įmonei savo pasirinktus projektus. „Pamačiau, kad įmonės viduje taip pat kuriamas žmonių tinklas ir tame tinkle susidaro terpė kūrybiškumui ir inovacijoms. Mūsų klausomas kursas kaip tik apie tai. Taigi stambios įmonės nėra tik stikliniai pastatai, kuriuose yra daug naujų kompiuterių ir pilna kavos aparatų. Tai yra erdvės, kur taikoma tai, ką studijuojame universitete. Tam, kad suprastume universiteto studijų svarbą, kartais per paskaitas turime išvažiuoti iš jo“, – teigė Saulius.

Naujieną parengė: Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto lektorė doc. dr. Gintarė Žemaitaitienė.