MRU Garbės daktaras Karlas Lamersas: NATO-Rusijos steigiamasis aktas paseno - MRU
Naujienos

11 gegužės, 2022
MRU Garbės daktaras Karlas Lamersas: NATO-Rusijos steigiamasis aktas paseno
Žmogaus ir visuomenės studijų fakultetas
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Mokslas

Rusijos žiaurumai Ukrainoje ir faktas, jog Vladimiras Putinas sistemingai meluoja, reiškia, jog Šiaurės Atlanto Santarvės ir Rusijos bendradarbiavimas nebeturi prasmės, o NATO-Rusijos Steigiamasis aktas yra pasenęs ir nebereikalingas - pasakė Karlas Lamersas. Jis kalbėjo penktojoje kasmetinėje diskusijoje Dr Lamers NATO Hearings š.m. gegužės 10-ą dieną. Tradiciniai NATO Klausymai sugrįžo po dviejų metų pertraukos dėl Covid-19 pandemijos.

Šiemet diskusijos tema buvo Putino puolimas prieš žmogiškumą Ukrainoje: ar NATO susitvarko su iššūkiu? (Putins’s Assault on Humanity in Ukraine: is NATO up to the Chalenge?).

Karlas Lamersas buvo ilgametis Vokietijos Bundestago gynybos komiteto narys, buvęs NATO parlamentinės asamblėjos prezidentas, įtakingas Vokietijos politikas, sukaupęs daug patirties transatlantinės saugumo politikos klausimais. Jis yra Mykolo Romerio universiteto (MRU) Garbės daktaras ir garbės profesorius.

Diskusijoje taip pat dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas. Jis teigė, jog Putino fašizmas – jau nebe retorinė figūra, o gyvenimo faktas, tad Šiaurės Atlanto Santarvės nariai turi veikti atitinkamai, ir kampanija stabdyti Putino fašizmą bus sunki ir ilga. M. Adomėnas klausymuose atstovavo Lietuvos užsienio reikalų ministerijai, jis yra artimai susijęs su dabartinės Lietuvos vyriausybės užsienio ir saugumo politikos strategijos formavimu.  

Diskusijoje taip pat pasisakė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius - buvęs krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministras, buvęs Lietuvos ambasadorius NATO su dešimtmečiais patirties Lietuvos užsienio ir saugumo politikoje. L. Linkevičius pasidalijo patirtimi, kaip sunku Lietuvos diplomatams kalbėtis su sąjungininkais apie Rusijos grėsmės mastą ir perspėjo, jog šita kalba artimiausioje ateityje nepasidarys lengvesnė. Jis kalbėjo, kad romantiškas ukrainiečių kovos herojizavimas yra gražus ir teisingas dalykas, bet ukrainiečiams labiau reikia veiksmų, o ne – L.Linkevičiaus žodžiais – „poezijos“.

LR Prezidento Nacionalinio saugumo grupės patarėja Rima Malakauskienė, turinti du dešimtmečius patirties saugumo ir gynybos politikos srityje Krašto apsaugos ministerijoje, pasidalijo savo įžvalgomis apie Rusijos istorinę sąmonę. Anot jos, tai yra šalis, kuri niekad nieko dėl nieko neatsiprašė, kuriai nežinomas sąžinės perkratymas ir garbingas požiūris į savo istoriją. Todėl, R. Malakauskienės nuomone, Rusijos grėsmė yra ilgalaikė problema, kurios nepavyks išspręsti greitai.

Nepriklausomam požiūriui Klausymuose atstovavo TSPMI prof. dr. Dovilė Jakniūnaitė - žinoma politikos mokslininkė ir komentatorė su eile knygų saugumo ir tarptautinių santykių klausimais, tarp kurių yra „Beieškant NATO Lietuvoje: pasiekimai, nesėkmės, perspektyvos“. Ji vadovauja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Tarptautinių santykių katedrai. D. Jakniūnaitė Klausymuose kalbėjo apie eilę praktinių išbandymų, kurie laukia tarptautinio solidarumo Ukrainos atžvilgiu ir ragino nebūti perdėtai optimistiškais.

Diskusiją tradiciškai moderavo MRU Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto Komunikacijos instituto politologas doc. dr. Virgis Valentinavičius.

Klausymų metu K. Lamersas įteikė nugalėtojo pažymėjimą ketvirtojo Lamerso Taikos premijos studentų esė konkurso nugalėtojai Veronikai Horčakovai. Ji yra MRU studentė iš Ukrainos, studijuojanti Europos ir tarptautinės verslo teisės magistro programoje. Antrosios vietos laimėtojas, Erasmus studentas Olesius Sahanas – taip pat iš Ukrainos, jis negalėjo atvykti dėl karo. Trečią vietą laimėjo Arnoldas Rutkauskas, tarptautinės teisės magistro programos studentas (negalėjo atvykti dėl asmeninių priežasčių).

Karlo Lamerso įsteigtas Taikos Fondas finansuoja studentų esė konkursą, įskaitant pinigines premijas: 1000 eurų už pirmą vietą, 600 eurų – už antrą vietą ir 400 eurų – už trečią vietą.

Diskusiją stebėjo gausus būrys MRU studentų ir dėstytojų, universiteto vadovybė – įskaitant rektorę prof. dr. Ingą Žalėnienę - bei gausus užsienio ambasadorių ir ambasadų atstovų būrys.

Informaciją pateikė Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto Komunikacijos instituto politologas doc. dr. Virgis Valentinavičius.