MRU užėmė aukštas pozicijas tarptautinės universitetų darnios veiklos reitingavimo agentūros „UI Greenmetric“ reitinguose - MRU
Naujienos

7 gruodžio, 2023
MRU užėmė aukštas pozicijas tarptautinės universitetų darnios veiklos reitingavimo agentūros „UI Greenmetric“ reitinguose
Universitetas
Tvarumas

MRU tvarumo veiklas jau trečią kartą vertina tarptautinė universitetų darnios veiklos reitingavimo agentūra „UI Greenmetric“. 2023 m. buvo reitinguojami 1183 pasaulio universitetai pagal jų indėlį ir poveikį tokioms sritims kaip moksliniai tyrimai ir studijos, infrastruktūra, energetika, klimato kaita, atliekų tvarkymas, vandens ir transporto naudojimas.  2023 m. MRU užėmė 547 vietą tarp pasaulio universitetų ir universiteto vertinimas kasmet kyla – 2021 m. universitetas užėmė 692 vietą, o 2022 m. – 570 vietą.  Anot „UI Greenmetric“ vertinimo, MRU didžiausią aplinkosauginį ir socialinį poveikį daro tokiose srityse kaip moksliniai tyrimai ir studijos, energetika ir klimato kaita bei atliekų tvarkymas. Išsamesnė informacija pateikiama čia. Susipažinti su „UI Greenmetric“ sertifikatu galite čia.

Lietuvos ir pasaulio ateitis priklauso nuo to, kokių veiksmų imamės šiandien. Universitetai turi unikalią galimybę šviesti, įkvėpti ir daryti poveikį teigiamiems pokyčiams vietos, nacionaliniu ir pasaulio lygiu per studijas, mokslinius tyrimus, bendruomenės įsitraukimą ir dalijimąsi gerąja patirtimi sprendžiant aplinkosaugos, socialinius ir valdysenos iššūkius, prisidėti prie saugios, atviros ir darnios bendruomenės ir visuomenės kūrimo.

„Universiteto tvarumo, socialinio poveikio bei gerosios valdysenos pastangų įvertinimas tarptautinėje akademinėje bendruomenėje pripažintuose reitinguose padeda įsivertinti pažangą bei numatyti sritis, kuriose dar galime pasitempti. Džiaugiuosi šiais MRU bendruomenės įvertinimais ir pasiekimais. Didžiuojamės būdami tarp pripažintų Europos bei pasaulio universitetų ir sieksime dar labiau stiprinti tvarumo ir socialinio poveikio iniciatyvas bei pasidalinti gerosios valdysenos patirtimi su Lietuvos ir užsienio partneriais“, – sako MRU rektorė prof. Inga Žalėnienė.

MRU veikia pagal Senato patvirtintą 2021-2023 m. darnios veiklos strategiją. Ataskaitiniu laikotarpiu  85 % studijų programų ir 65 % mokslo publikacijų skirta darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimui, 47 % visų universiteto viešųjų pirkimų buvo žalieji, organizuojami mokslo ir edukaciniai renginiai, įgyvendinami tarptautiniai ir nacionaliniai projektai įvairiais darnios plėtros klausimais. Ant MRU studentų bendrabučių stogų instaliuotas įrengtas saulės energijos parkas, iki minimalaus kiekio sumažintas popieriaus ir plastiko vartojimas, virš 40 % atliekų rūšiuojama, studentų ir darbuotojų patogumui bei tvariai elgsenai įrengtos dviračių stovėjimo ir elektromobilių įkrovos įrangos vietos. Siekiant kurti saugią ir darnią bendruomenę MRU veikia pagal Senato patvirtintą Lygių galimybių ir įvairovės politiką, Psichologinio smurto atvejų vertinimo ir nagrinėjimo tvarką bei Priekabiavimo, seksualinio priekabiavimo ar persekiojimo prevencijos tvarką.