MRU absolventas: politikos studijos – tai raktas į sėkmingą karjerą - MRU
Naujienos

10 birželio, 2022
MRU absolventas: politikos studijos – tai raktas į sėkmingą karjerą
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas

Dauguma abiturientų vis dar suka galvą, kokias studijas pasirinkti. O gal verčiau neskubėti – metus kitus padirbėti ar pakeliauti? Apie tai, kokios specialybės laikomos perspektyviomis ir ar kiekvienam būtinas aukštasis išsilavinimas, kalbamės su Mykolo Romerio universiteto (MRU) Viešosios politikos ir vadybos bakalauro studijų programos absolventu Leonardu Marcinkevičiumi, šiuo metu dirbančiu naujienų agentūroje ELTA.

Kodėl, Tavo manymu, verta rinktis politikos mokslų studijas?

Sėkminga karjera – tai erdvė sėkmingai realizuoti savo potencialą, galimybė siekiant savų tikslų daryti tai, kas tau labiausiai patinka. Kodėl manau, kad politikos mokslų krypties studijos vertos dėmesio? Politika yra mokslas apie daugelį sričių, veikiančių žmogaus gyvenimą (ekonomika, finansai, teisė, aplinkosauga, technologijos, švietimas). Todėl, ypač kai esi jaunas, šių studijų pasirinkimas ne „įrėmina“ ateitį, o suteikia lankstumą, galimybę eksperimentuoti ir išbandyti skirtingas sritis.

Kaip susiklostė Tavo karjeros startas pabaigus studijas? Kokios buvo perspektyvos ir kaip atsidūrei ten, kur dabar esi?

Pirmasis „rimtas“ darbas buvo finansų sektoriuje, kuriame iki šiol ir praleidau didžiąją savo karjeros dalį. Šiuo metu dirbu verslo aktualijų žurnalistu naujienų agentūroje ELTA. Tokią iš pirmo žvilgsnio drastiško karjeros pokyčio galimybę tikriausiai ir suteikė išsilavinimas politikos mokslų srityje. Dar studijų metais įgyta patirtis finansų sektoriuje bei išsilavinimas politikos mokslų srityje skatino savo profesinę veiklą vertinti platesniame kontekste, neatsiejant jos nuo aktualijų. Todėl dabar galiu lengvai perkelti ir panaudoti praktinę patirtį ir žinias, keldamas ekonominius klausimus, diskutuodamas įvairiomis temomis, kurios yra svarbios visos valstybės lygmeniu.

Ką pasakytum tiems, kurie mano, jog darbo rinkoje trūksta tik IT specialistų, o politikos mokslų studijos nėra skirtos kokybiškam gyvenimui?

Manau, kad kiekvienas turėtų eiti savo keliu. Jeigu nori tapti puikiu IT specialistu – šaunu, galima studijuoti tiksliuosius mokslus. Tačiau puikiu IT specialistu netampama vien dėl to, kad ši profesija yra paklausi. Pavyzdžiui, kyla klausimas, kiek ilgai ji bus paklausi, jeigu, tarkime, robotai išmoks patys save programuoti. Todėl sėkminga karjera pirmiausia yra ėjimas savo keliu, ieškant to, kas tave domina, o išsilavinimas politikos mokslų srityje – tvirti pamatai sparčiai besikeičiančiame paklausių profesijų pasaulyje.

Daugiau informacijos apie bakalauro studijų programas galima rasti čia: Viešoji politika ir vadyba (nuoroda), Viešoji politika ir komunikacija (nuoroda). Svarstantiems apie Tarptautinės politikos magistrantūros studijas (nuoroda).