Teisininko diplomas ir tarptautinių santykių išmanymas atveria duris tarptautinei karjerai - MRU
Naujienos

11 liepos, 2022
Teisininko diplomas ir tarptautinių santykių išmanymas atveria duris tarptautinei karjerai
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Teisės mokykla

Šiandieninė situacija pasaulyje kupina iššūkių, su kuriais susiduria teisininkai, politikai, ekonomistai ir daugelio kitų profesijų atstovai. Gebėjimas analizuoti tarptautinius santykius bei užsienio šalių saugumo politiką tampa svarbiu uždaviniu kiekvieno specialisto profesinėje veikloje. Nuo Kabulo iki Čikagos – tokia patirtis pasitaiko ne kiekvienam teisininkui. Apie tai kalbamės su Mykolo Romerio universiteto (MRU) alumnu, Teisės mokyklos partnerystės docentu, diplomatu Mantvydu Bekešiumi ir MRU Teisės ir tarptautinių santykių I kurso studente Karina Tamašauskaite.

Nors esate teisininkas, profesiniame kelyje pasirinkote būti diplomatu. Kas nulėmė jūsų pasirinkimą?

Mantvydas Bekešius: Dirbti Užsienio reikalų ministerijoje pradėjau dar studijuodamas Mykolo Romerio universitete, tuomet jis vadinosi Lietuvos teisės universitetu. Drąsiai galiu sakyti, kad niekuomet nesigailėjau  pasirinkęs teisės studijas, o darbui ir profesiniam tobulėjimui – Užsienio reikalų ministeriją. Per beveik 20 metų trunkančią karjerą man teko vykti dipolomatiniam darbui ir į Kabulą, Afganistaną ir į lietuvybės širdį JAV – Čikagą. Galiu pasidžiaugti, kad teisinės žinios pravertė ne vienoje sunkioje situacijoje, o teisininko diplomas, pasirodo, vertinamas net ir tuomet, kai aplink švilpia kulkos. Paprastai kalbant, manau, kad teisininko išsilavinimas leidžia jausti žemę po kojomis, o tarptautinių santykių išmanymas ir diplomato profesija kiekvieną dieną atneša naujų iššūkių. Tai nepaprastai įdomus ir dinamiškas darbas.

Dažnai girdime, kad Lietuvoje trūksta IT specialistų, kad būsimi studentai turėtų rinktis technologines studijas, nes toks išsilavinimas paklausus darbo rinkoje. Kokia jūsų nuomonė apie teisininkų perspektyvas?

Mantvydas Bekešius: Žvelgdamas tiek atgal, tiek į ateitį, matau, kad teisės, ypač tarptautinės, ekspertų poreikis tikrai nemažėja. Būsimiems studentams atsiveria unikalios karjeros galimybės tiek Lietuvos diplomatinėje tarnyboje, tiek tarptautinėse organizacijose ar Europos Sąjungos (ES) institucijose. Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, o Baltarusijai ir Rusijai pasiuntus nelegalių migrantų bangas į Lietuvą, Lenkiją ir kitas Baltijos šalis, žmogaus teisių, humanitarinės ar ES teisės specialistų reikia vis daugiau. O kur dar sankcijų reglamentavimas, teisinis hibridinių atakų vertinimas ar teisinės prieglobsčio sistemos klausimai. Yra ir kitų teisės sričių, kurios tampa aktualios Lietuvos verslui, ypač besiplečiančiam į tarptautines rinkas. Žvelgiant į sparčiai besikeičiantį pasaulį, akivaizdu, kad išmanyti globalius procesus, tarptautinius santykius yra didelis privalumas. Tad neabejoju, jog darbo vietų teisininkams tikrai nepritrūks nei viešajame, nei privačiajame sektoriuose. Jeigu tuomet, kai studijavau universitete, dar būčiau galėjęs papildomai įgyti tarptautinių santykių žinių, tai būtų buvęs didelis privalumas. Dabar studentai turi daug puikių galimybių, tik reikia jas tinkamai išnaudoti.

Kodėl pasirinkote studijuoti Teisės ir tarptautinių santykių programą MRU?

Karina Tamašauskaitė: Visada troškau pažinti užsienio valstybes, suvokti jų vykdomą užsienio politiką, tarptautinius santykius, tad pasirodė, kad studijų programa, susijusi su tarptautiniais santykiais, gali būti gera pagalbininke, o teisė – kaip prieskonis, kurio visada gali prireikti gyvenime. Studijos yra labai įdomios, jose gausu teisės dalykų, kurie praturtina tarptautinius santykius ir tarptautinę politiką. Girdėjau labai gerų atsiliepimų apie Mykolo Romerio universitetą, tad drąsiai rinkausi jį.

Ar galite papasakoti apie universiteto kultūrą? Kokios veiklos siūlomos studentų bendruomenei? Ar jūs pati įsitraukėte į universiteto organizacijas?

Karina Tamašauskaitė: Universitetas studentams siūlo daugybę įdomių ir įtraukių veiklų, kaip pavyzdys – Debatų klubas, Europos studentų teisės asociacija ar Studentų atstovybė. Pati esu įsitraukusi į studentų atstovybės veiklą ir galiu pasakyti, kad tai buvo vienas geriausių mano pasirinkimų, nes  šioje veikloje  studentai gali įgauti tokių žinių, patirties ir pažinčių, kurių neįgaus tiesiog studijuodami universitete. MRU Studentų atstovybė siūlo įvairiapusiškas veiklas – nuo dokumentų tvarkymo iki marketingo pagrindų. Atstovybės dėka studentų gyvenimas universitete tampa įdomesnis ir įvairiapusiškesnis. Tapusi šios organizacijos nare suradau labai daug bendraminčių ir draugų. Universitetas yra erdvė, kurioje kiekvienas gali pažinti save, atrasti savo talentus ir juos įveiklinti, tapti geresne savo paties versija.

Kaip pasikeitė jūsų požiūris į teisę, tarptautinius santykius, pasaulio suvokimas pradėjus studijuoti?

Karina Tamašauskaitė: Pirmų paskaitų ir seminarų metu atrodė, jog nieko nesuprantu, ir kyla klausimas, ar tikrai tinkamai pasirinkau. Tačiau susipažinusi su dėstytojais, pradėjusi analizuoti šaltinius, įvairias praktines situacijas suvokiau, kad esu ten, kur ir noriu būti. Tarptautinius santykius padeda pažinti mentorystės programa, kuri yra įgyvendinama mūsų universitete ir labai sėkmingai veikia.

Iš tiesų jauni žmonės šiais laikais yra mobilūs, keliauja ir dirba ne tik ES, bet ir visame pasaulyje. Kokias konkrečias galimybes turite omenyje sakydamas, kad šiais laikais studentams jų atsiveria daugiau?

Mantvydas Bekešius: Pavyzdžiui, praėjusiais metais Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla startavo su nauja bakalauro studijų programa – Teisė ir tarptautiniai santykiai. Šią programą pasirinkę studentai gaus teisininko diplomą, studijuos tokius teisės dalykus kaip baudžiamoji, civilinė ar administracinė teisė, išmanys tarptautinę bei ES teisę. Tačiau papildomai jie praplės savo akiratį politologijos, saugumo politikos, politinės komunikacijos žiniomis. Tam Mykolo Romerio universitetas pasitelkė dėstytojus praktikus, kurie yra viešojoje erdvėje puikiai atpažįstami ekspertai ar sprendimų priėmėjai. Tai tikrai puiki programa, atverianti galimybes studentams įgyti plačių žinių. Taip pat verta paminėti, kad studijuojantieji Mykolo Romerio universitete gali dalyvauti Erasmus+ mainų programoje, atlikti praktiką geriausiose kompanijose ar kitaip naudotis plačiais universiteto ryšiais, kurie nusidriekę nuo Vakarų Europos iki Azijos.

Bet ar tai reiškia, kad studentas, baigęs šias studijas, turės rinktis diplomato karjerą?

Mantvydas Bekešius: Nebūtinai, nes diplomato kelias skirtas ne kiekvienam. Dažnai bendraudamas su jaunais žmonėmis, studentais ar dalyvaudamas mentorystės programoje sulaukiu klausimo: kas praktiniame, kasdieniame diplomato gyvenime yra sudėtingiausia? Kuomet atsakau, kad nelengva yra kas ketverius metus keisti gyvenamąją vietą, pakuotis visus daiktus ir vykti iš vienos šalies į kitą, sulaukiu entuziastingų patikinimų, kad tai svajonių darbas ir visai ne sunkumas. Matyt, iš tiesų, kol jaunas, žmogus nori kuo daugiau visko patirti, jo neriboja šeimos poreikiai, tad kai kuriems tai yra svajonių darbas. Bet atsakant į jūsų klausimą, svarbu paminėti tai, kad įgijus Teisės ir tarptautinių santykių programos diplomą, studento kompetencijos prasiplečia, todėl jis gali rinktis teisininko, diplomato ar eksperto tarptautinėje organizacijoje karjerą. Taip pat gali įsidarbinti ES institucijose ar Jungtinių Tautų agentūroje.

Kam patartumėte rinktis šią studijų programą?

Karina Tamašauskaitė: Patarčiau tikrai visiems, kas siekia tarptautiškumo ne tik iš teisės perspektyvos, bet ir iš diplomatinės tarnybos pusės. Tie, kurie domisi politika ir situacija pasaulyje, tikrai atras save šioje studijų programoje. Manau, tai programa, leidžianti patirti teisę, pažinti tarptautinių santykių kompleksiškumą, atrasti naujus reguliavimo būdus ir suvokti, kaip veikia tarpvalstybinis bendradarbiavimas.

Ir pabaigai, ko jūs palinkėtumėte būsimiems teisininkams ir diplomatams?

Mantvydas Bekešius: Palinkėčiau nebijoti ir siekti savo svajonės. Nesvarbu, kokią profesiją pasirinksite, linkiu, kad veikla jums teiktų džiaugsmą, kad į darbą nereikėtų eiti kaip į katorgą. Tuomet pasieksite geriausius rezultatus. Ir, žinoma, linkiu, kad bent dalis perskaičiusių šį interviu pasirinktų Teisės ir tarptautinių santykių studijų programą ir ateityje taptų mano kolegomis. Gal po keleto metų šie jauni žmonės jums pasakos apie savo patirtį Londone, Niujorke ar San Paule.

Daugiau informacijos apie Teisės ir tarptautinių santykių studijų programą galite rasti čia.