Naujovėms pasirengę teisininkai padės reguliuoti augančią finansinių technologijų rinką - MRU
Naujienos

15 liepos, 2022
Naujovėms pasirengę teisininkai padės reguliuoti augančią finansinių technologijų rinką
Teisės mokykla
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas

Doc. dr. Marius Laurinaitis, Mykolo Romerio universiteto Teisės ir FinTech studijų programos vadovas.

Per pastaruosius penkerius metus FinTech įmonių finansavimas išaugo kelis kartus ir tai jau nebėra tik verslo pradžia. Didžiosios pasaulio įmonės siekia įsitraukti į naujų pinigų ir skaitmeninio turto vystymo verslą. Daugelis akylai stebi kriptovaliutų ir skaitmeninių finansų platformų kūrimą, o kita dalis aktyviai tokias platformas kuria. Apžvalgininkai mano, kad 2022 m. yra FinTech rinkos sprogimo metai. „Investuok Lietuvoje“ duomenimis, Lietuvos FinTech bendrovių skaičius per 2021 m. išaugo 13 %, o jose dirbančių darbuotojų padaugėjo beveik 50 %. 2022 m. pradžioje Lietuvoje buvo jau 256 FinTech bendrovės, kuriose iš viso dirbo 5 900 žmonių. FinTech bendrovės Lietuvoje 2021 m. pritraukė net 65 mln. Eur investicijų. Tai reiškia, kad tik didės FinTech specialistų, įskaitant teisininkų ir teisės ekspertų, kurie gali padėti FinTech rinkai tinkamai augti, paklausa. Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos Teisės ir FinTech bakalauro studijų programa orientuota būtent į tokių  teisininkų ruošimą.

Teisės ir FinTech studijų programoje nagrinėjamas teisinis reglamentavimas, susijęs su   FinTech rinkos aspektais. Programa apima klientų duomenų teisinę apsaugą, mokėjimų rinkos reguliavimą, naujų mokėjimo produktų reguliavimo problemas. Didelis dėmesys skiriamas ir pinigų plovimo prevencijai, KYC (angl. Know Your Customer) principo įgyvendinimui, naujų ar esamų FinTech produktų rinkodarai.

Teisės ir FinTech studijų programa sujungia finansus, technologijas ir reguliavimą. Būsimas FinTech teisininkas negali specializuotis vienoje srityje – jam reikės visos FinTech rinkos žinių. FinTech rinka yra sudėtinga ir dinamiška, pramonė juda žaibo greičiu, tad būsimi teisininkai turės būti lankstūs ir gebantys apdoroti daug naujos informacijos.

Kai kuriems FinTech gali skambėti kaip techninis terminas, susijęs su technologiniais konkrečių finansinių paslaugų aspektais, o dar paprasčiau – finansinių technologijų pritaikymu kasdieniame gyvenime. Taip pat FinTech galima suprasti kaip „pagalbinį žaidėją“ ateities ekonomikoje, bet iš tikrųjų FinTech – savarankiškas žaidėjas pačioje skaitmeninėje ekonomikoje. Teisės ir FinTech studijų programa padės šioje srityje planuojantiems dirbti ateities teisininkams susikurti galimybę daryti įtaką FinTech ateičiai ir ją formuoti.

Kai galvojame apie FinTech, atrodo, kad pirmiausia matome „Fin“ (finansai) – tai kapitalas, kuris skatina mūsų ekonomiką. Tuo tarpu „Tech“ yra tai, kaip mes vystome verslą. „Tech“ dalis apima mašininį mokymąsi, dirbtinį intelektą, daiktų internetą, autonomines transporto priemones, blokų grandines, išmaniąsias sutartis, skaitmeninį turtą, mokėjimų inovacijas ir kt. Iš pažiūros skirtingos naujosios technologijos gali giliai ir plačiai paveikti mūsų kasdienį gyvenimą. Pati FinTech rinka yra orientuota į ateitį, o technologijos nebūtinai visada tinkamai teisiškai sureguliuotos. Ateities teisininkai susidurs su vis didėjančia skaitmeninės transformacijos praktika, jiems reikės konsultuoti klientus teisiniais klausimais, susijusiais su visų rūšių technologijomis, net tomis, kurios neturi aiškaus teisinio apibrėžimo.

Norint dirbti FinTech teisės srityje, reikės tikrų žinių apie šią sritį. Dabar turime geresnę prieigą prie FinTech rinkos, geriausi įdarbinimo specialistai aktyviai ieško naujos srities teisininkų. Darbas su mokėjimais, vartotojų finansų klausimais, blokų grandinėmis yra ne itin įdomus. Tai, ko išmokstama dirbant šioje srityje, susijusioje su teisinio reguliavimo klausimais, pravers ir bus aktualu įvairiose teisės šakose. Ne kiekvienas būsimas teisininkas dirbs FinTech srityje, bet veiklos pakeitimas ar perėjimas į kitą sritį bus neišvengiamybė, tad kodėl gi nepradėjus kaupti tokią patirtį jau studijų metu?

Teisės ir Fintech studijų programa padeda studentams sukaupti reikiamą žinių kiekį. Ateities teisininkas turės ne tik atsakyti į klausimą, kaip kas reguliuojama, bet ir pasiūlyti naują reguliavimą dar tik atsirandančiose srityse.

Teisės ir FinTech studijų programoje yra galimybės studijuoti tokias temas,  kaip blokų grandinės, kriptovaliutos, mokėjimai, NFT. Gali kilti klausimas: kokių teisinių žinių reikia, kad pavyktų lengviau įsilieti į FinTech rinką? Vieno atsakymo nėra – tai dinamiška sritis, tad  egzistuojančias problemas ateityje keis kitos, todėl reikia rinktis tai, kas įdomu pačiam. Šios programos tikslas – paruošti teisininkus, gebančius suprasti ir aiškiai paaiškinti FinTech srities sąvokas, reguliavimo niuansus, taikyti įgytas žinias praktiškai, tarpininkauti ir padėti naujam verslui pateikti savo vizijas ir planus reguliavimo institucijoms, o  reguliavimo institucijų ir įstatymų leidėjų priimtas reguliavimo gaires paaiškinti verslui.

Programoje taikomas patirtinis mokymas, paskaitas bei seminarus veda savo srities profesionalai – aukščiausių grandžių teismų teisėjai, prokurorai, garsiausių Lietuvos kontorų advokatai, klasikinių finansų įstaigų ir FinTech kompanijų ekspertai, finansų institucijas prižiūrinčių institucijų atstovai. Programos dalyviai gali gauti pirmąjį Lietuvoje pinigų plovimo prevencijos sertifikatą, išduodamą Lietuvos pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro. Programoje veikia mentorystės galimybės, partneriai siūlo praktikos ir darbo vietas.

Bendravimo įgūdžiai yra labai svarbūs, o tarpdisciplininė praktika – privalumas, tačiau svarbiausia – praktika ir patirtinis mokymasis. Naujas žinias ir įgūdžius  galima pradėti kaupti jau dabar, renkantis MRU Teisės mokyklos Teisės ir FinTech studijų programą.