Spiritus Loci - Atgimimo vieta (angl. Spiritus Loci – A Place to Reborn),  Nr. 1682767 - MRU

Spiritus Loci – Atgimimo vieta (angl. Spiritus Loci – A Place to Reborn),  Nr. 1682767

Projekto Nr. 1682767              
Projekto pavadinimas: „Spiritus Loci – Atgimimo vieta” (angl. Spiritus Loci – A Place to Reborn)
Projekto vykdymo laikotarpis: nuo 2021-07-03 iki 2023-02-28
Projekto vykdytojas: COMITATO REGIONALE UNPLI LAZIO (Italija) 
Projekto dalies vadovė MRU: prof. dr. Irena Žemaitaitytė
Kiti partneriai: Speha Fresia Società Cooperativa (Italija), Synergeio Mousikou Theatrou Astikimi Kerdoskopiki Etaireia (Graikija), Leibniz University Hannover (Vokietija), The Centre for Educational Research and Innovation (Bulgarija).

Santrauka: Nuo paskutinio 2019 m. Eurostato leidinio kultūros tema sužinojome, kad 2015 m. beveik du trečdaliai (64 %) vyresnių nei 16 metų gyventojų per pastaruosius metus dalyvavo bent vienoje kultūrinėje veikloje, daugiau nei trečdalis (35 %) užsiima menine veikla, o brandesnio amžiaus gyventojai (65-74 metų) mieliau lanko kultūros objektus, užuot dalyvavę gyvuose pasirodymuose ar ėję į kiną. Dėl pandemijos daug kas pasikeitė. Judumą ribojančios priemonės, griežti renginių saugumo standartai, taikomi esant, lėmė spektaklių veiklos žlugimą, dėl to iškilo pavojus milijonams darbo vietų, kultūros įmonių ir asociacijų egzistavimui. Šis būdas leidžia vietoje įgyti veiksmingos bendradarbiavimo praktikos, pagrįstos tarptautinio bendradarbiavimo patirtimi, kuri vietos lygmeniu sustiprins integruotus teritorinius tinklus, prisidės prie kartų mokymosi galimybių sklaidos, mūsų atveju orientuotos į atsakingesnį materialių ir nematerialių kultūros išteklių, gamtinių ir aplinkosauginių, istorinių ir kultūrinių, naudojimą. Tarp netiesioginių naudos gavėjų siekiame pritraukti jauną auditoriją ir visus tuos, kurie nepatenkinti dabartine kultūrine pasiūla, kartais, kaip Larisos senovinio teatro atveju, apnuoginančia senovės Graikijos tradicijas.
Keturiose šalyse (IT, LT, EL, DE) dalyvaus jaunimas ir suaugusieji, norintys leistis į kultūrinės raiškos kelionę, realią ir virtualią, „savo vietose” per pirmąjį pažinimo ir įsisavinimo etapą, antrąjį raiškos praktikos etapą, atvirą visuomenei ir bendruomenei, kad rastų sintezę padidėjusiame suvokime apie meninę veiklą kaip kelią į dalyvavimą ir maistą socialinei sanglaudai. Kiti du partneriai (IT ir BG) pasitelks meno ir kultūros, pramogų, informatikos ir multimedijos produkcijos, suaugusiųjų švietimo ir profesinio mokymo sričių ekspertus. Trys temos: kūrybiškumas ir kultūra; Tarptautinis bendradarbiavimas, tarptautiniai santykiai, vystomasis bendradarbiavimas; Tarpkultūrinis / tarpgeneracinis švietimas ir mokymasis (visą gyvenimą).

Siekiamas rezultatas: Be Speha Fresia atlikto stebėsenos veiklos kokybės vertinimo, MRU parengs išsamų kiekybinių ir kokybinių rodiklių rinkinį kiekvienam siūlomam intelektiniam pasiekimui, planuojamiems multiplikaciniams renginiams, mokymų įgyvendinimui, sklaidai ir tolesniam panaudojimui. Šie rodikliai bus pasiūlyti poveikio vertinimo plane, o 12-tą ir 24-tą mėnesiais MRU atliks poveikio vertinimą, numatydamas parengti internetinius klausimynus ir parengti dvi ataskaitas su gautų atsiliepimų santrauka – tarpinę ir galutinę.

Plačiau apie projektą čia

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos pagal Erasmus+ programą.