SOCIAL - Suverenių piliečių aljansas, Nr. 2021-2-DE02-KA210-VET-000051512 - MRU

SOCIAL – Suverenių piliečių aljansas, Nr. 2021-2-DE02-KA210-VET-000051512

Projekto Nr. 2021-2-DE02-KA210-VET-000051512             
Projekto pavadinimas: „SOCIAL – Suverenių piliečių aljansas”
Projekto trukmė: nuo 2022-05-01 iki 2023-03-31
Projekto vykdytojas:  BF/M-Bayreuth (Vokietija)
Projekto vadovas MRU: prof. dr. Irena Zemaitaityte

Projekto tikslas: pagerinti Europos piliečių pasirengimą skaitmeniniam amžiui, remiant ir didinant gebėjimų ugdymą informacijos saugumo suvokimo, raštingumo ir rizikos valdymo srityse. Kaip teigiama BDAR konstatuojamosiose dalyse, pagrindinių laisvių ir teisių apsauga turi būti įgyvendinta saugant skaitmeninę tapatybę. Šis tikslas yra šio projekto idėjos esmė.
Siekiant šio tikslo, projekte bus laikomasi kartotinio požiūrio:
-Pirma, didinant informuotumą, dalyviai bus informuojami ir supažindinami su saugai svarbiu elgesiu skaitmeniniame pasaulyje.
-Antra, užsitikrindami atitiktį dalyviai išmoks laikytis tam tikro elgesio ir internalizuoti saugius darbo srautus bei elgesį skaitmeniniame pasaulyje. Kitiems dalyviams bus lengviau nustatyti jų asmens duomenų pažeidimus ir įgyvendinti savo teisę į privatumą.
-Galiausiai, trečiajame etape dalyviams bus suteikta galimybė iš tikrųjų „veikti suvereniai“, t. y. veikti pagal savo žinias, naudotis savo piliečių ir teismų teisėmis ir įgyti suverenitetą dėl savo skaitmeninių veiksmų ir tapatybės. Suverenumas skaitmeninėje srityje reiškia duomenų ir informacijos nuosavybės teisę ir kontrolę. Sukčiai, nusikaltėliai ir piktavališkos institucijos vis dažniau piktnaudžiauja tinkamo rizikos supratimo trūkumu, ginkluodamos pasitikinčius asmenis savo naudai.

Taigi, norint įgyti suverenitetą savo informacijai, prisidedama prie įmonių ir asmenų saugumo, stiprinamas visuomenės demokratinis atsparumas ir galiausiai užtikrinama Europos piliečių laisvė skaitmenėjančiame pasaulyje. Norint pasiekti suverenitetą, nedidelių priemonių paketas gali pasiekti didelį skirtumą.

Šio projekto tikslas yra perteikti šias priemones. Jautrios sritys šiuo metu nustatomos ypač MVĮ, kur informacijos saugumo rizikos suvokimas yra menkiausias. Todėl projektas skirtas šioms žemo slenksčio aplinkoms, Europos piliečiams ir darbuotojams. Nustatyta, kad reikia stiprinti skaitmeninių įgūdžių įtraukimą į profesinio mokymo programas – todėl šiuo projektu esama spraga pašalinama pasitelkiant profesinį mokymą ir mokymą. Darbe suvereniteto svarbą patogiausia galima spręsti ir pasiekti sąmoningumo didinimo.

Šis tikslas bus pasiektas dviem konkrečiomis veiklomis:

  1. bus surengtas tarptautinis keitimasis patirtimi švietimo ir dabartinės skaitmeninio suverenumo padėties šalyse partnerėse.
  2. bus perkeltos konkrečios gerosios praktikos priemonės, pvz., CISIS12 informacijos saugumo valdymo sistema, kuri konkrečiai skirta MVĮ ir padeda suprasti informacijos saugumą žemo slenksčio aplinkoje.

Plačiau skaitykite čia

 

Projektas finansuojamas iš Erasmus+ „KA210-VET – Mažos apimties partnerystė profesinio mokymo srityje” programos lešų.