ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ VALDYMAS: vadovėlis magistrantūros studentams - MRU
Naujienos

15 liepos, 2015
ŽMOGIŠKŲJŲ IŠTEKLIŲ VALDYMAS: vadovėlis magistrantūros studentams

Skaitytojui pristatomas Mykolo Romerio universiteto autorių kolektyvo žmogiškųjų išteklių valdymo vadovėlis, skirtas socialinės krypties magistrantūros studijų studentams. Vadovėlyje pateikiamas autorių požiūris į organizaciją žmogiškojo veiksnio aspektu. Leidinio autoriai atkreipia dėmesį į tai, kad globaliame pasaulyje organizacijos konkurencingumas vargu ar įmanomas, jei stokojama abipusio teorijos ir praktikos ryšio. Parengto vadovėlio tikslas – skaitytojui padėti suprasti žmogiškųjų išteklių valdymo teorinių nuostatų sąsajas su praktika bei jų kitimo raidą globalių permainų kontekste.
Vadovėlyje glaudžiai siejamas įvairių teorinių modelių bei koncepcijų aptarimas su Lietuvos organizacijų vadybos praktika, pateikiamas autorių tyrimais paremtas aptariamų klausimų vertinimas. Vadovėlio autoriai atkreipia skaitytojo dėmesį į tai, kad kas žmogiškųjų išteklių valdymui tinka vienai organizacijai, kitai gali būti visiškai nepriimtina, todėl atsakingiems už šį veiklos barą vadovams bei specialistams patariama rimtai domėtis, kas jų organizacijoje skatina darbuotojus dirbti efektyviai ir siekti iškeltų tikslų.
Vadovėlį sudaro 9 skyriai, kuriuose pristatomas požiūris į organizaciją žmogiškųjų išteklių valdymo kontekste; nagrinėjami naujų darbuotojų socializacijos modeliai ugdant lojalų organizacijai personalą; aptariami komandinio darbo organizavimo konceptualūs klausimai, kartu pažvelgiant į Lietuvos žmonėms būdingą komandinių vaidmenų profilį; diskutuojama dėl darbuotojų motyvacijos teorinių nuostatų bei pateikiami praktiniai patarimai, taikant įvairius skatinimo būdus; apžvelgiamos darbo kolektyvuose kylančių konfliktų teorinės koncepcijos bei pristatomos sisteminės jų sprendimo rekomendacijos; nagrinėjamos žmogiškųjų išteklių vystymo organizacijoje teorinės prielaidos bei pristatomos rekomendacijos jų plėtrai; aptariama organizacijos ir darbuotojo sąveika siekiant asmeninės karjeros; nagrinėjama veiklos efektyvumo ir jos kokybės matavimų reikšmė žmogiškųjų išteklių valdyme; pristatomi išmanios organizacijos samprata bei darbo organizavimo joje ypatumai.
Autoriai tikisi, kad vadovėlis bus naudingas ne tik magistro studijų studentams, bet ir žmogiškųjų išteklių valdymo specialistams, įvairaus rango organizacijų vadovams bei visiems, kas domisi teoriniais ir praktiniais organizacijų plėtros aspektais.