Vilniuje apsilankiusi pasaulinė ekspedicija papildė savo tvarumo inovacijų idėjų kolekciją - MRU
Naujienos

26 liepos, 2022
Vilniuje apsilankiusi pasaulinė ekspedicija papildė savo tvarumo inovacijų idėjų kolekciją
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė

Beveik ketveri metai aplink pasaulį, kelionei pasitelkiant tik saulės energiją, ir per tą laiką aplankytose valstybėse surinkta 1000 tvarumo inovacijų idėjų. Tokį tikslą išsikėlusi Šveicarijos klimato kaitos aktyvistų ekspedicija „SolarButterfly“ pirmadienį lankėsi Vilniuje, kur prie Baltojo tilto susirinkusiems smalsuoliams aprodė savo unikalų mobilų namelį, sukonstruotą iš perdirbto vandenynuose surinkto plastiko.

Praeivių dėmesį traukė ne tik saulės moduliais padengtas drugelio formos namelis-transformeris, per dieną galintis sugeneruoti 250 km kelionei reikalingą energiją, bet ir lenktynininko Antano Juknevičiaus komandos kemperis. Renginio dalyviai galėjo pasižvalgyti po „Eco-Label“ ekologiškumo sertifikatą 2018 m. pelniusį kemperį, naudojantį „SoliTek“ saulės elektrinių generuojamą energiją – už šį sprendimą Dakaro lenktynių organizatoriai A. Juknevičiaus komandą yra pripažinę ekologiškiausia.

Renginį, kurį ekspedicijos vizito proga surengė Inovacijų agentūra, Lietuvos pramonininkų konfederacija ir Lietuvos inovacijų centras kartu vykdydami projektą „InterIno LT“, atidarė ES komisaro Virginijaus Sinkevičiaus atsiųstas sveikinimas jo gimtąjį miestą aplankiusiam „drugeliui“.

Vėliau sekusioje diskusijoje, kurioje dalyvavo du „SolarButterfly“ komandos atstovai, „Solitek“ direktorius Julius Sakalauskas, lenktynininkas Antanas Juknevičius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Aplinkos psichologijos mokslinių tyrimų centro doc. dr. Mykolas Simas Poškus, „Stuart Energy“ vadovė Austė Pranckutė ir Švariųjų technologijų klasterio koordinatorius Pranas Senapėdis, buvo aptarti Lietuvos mokslininkų bei įmonių diegiami tvarūs sprendimai bei jų svarba.

„Prieš dešimt metų tvarumas dar tebebuvo naujas, gana retai vartojamas žodis. Dabar jį girdime vis dažniau ir Lietuvoje jau galime kalbėti apie saulės energijos „bumą“. Pokyčiai visuomenėje ne tokie greiti, kaip norėtųsi, bet jie vyksta teisinga linkme“, – sakė „Solitek“ vadovas J. Sakalauskas.

Lenktynininkas A. Juknevičius pasidžiaugė, kad Lietuvos komanda sėkmingai lenktyniauja bei pirmauja Dakaro lenktynėse ekologiškumo prasme ir pasijuokė, kad saulės modulių generuojamos energijos dėka, jo komanda Dakare yra bene tyliausia. 

„Deja, kol kas nėra galimybės laimėti Dakaro lenktynių naudojant elektrinius variklius, bet tikiuosi, kad tokios galimybės sulauksime“, – teigė A. Juknevičius.

Doc. dr. Mykolas Simas Poškus pastebėjo, kad edukacija ir tinkamai pritaikyta infrastruktūra skatina žmones rinktis tvaresnį gyvenimo būdą.

„Žmonės, net ir tie, kurie vadina save „miesto žmonėmis“, myli gamtą ir yra motyvuoti ja rūpintis. Tam, kad visuomenė rinktųsi tvarų gyvenimo būdą, reikia tiek edukacijos, tiek tvariam gyvenimo būdui pritaikytos infrastruktūros. Mokslui ir verslui pateikiant vis daugiau aplinkai draugiškų konkurencingų sprendimų: saulės modulių, įperkamų elektra varomų automobilių, kurie įveiktų tolimus atstumus ir t.t. vis daugiau žmonių rinksis tvarų gyvenimo būdą“, – sakė M. S. Poškus.

Po apsilankymo Vilniuje ekspedicijos komanda vyks į Panevėžį, o iš ten – tęs kelionę Latvijoje ir Estijoje. Aplankę 90 šalių, „SolarButterfly“ savo kelionę užbaigs 2025 m. gruodį Paryžiuje, kur bus minimas Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos dešimtmečio jubiliejus.

Parengta įgyvendinant iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų finansuojamą projektą „InterInoLT“. Projekto Nr. 01.2.1-LVPA-V-842-01-0008. Plačiau apie projektą skaitykite čia.

Šaltinis: Inovacijų agentūros pranešimas žiniasklaidai.