VIII-oje mokestinių ginčų inscenizacijoje MRU Teisės mokyklos komandos iškovojo pergales - MRU
Naujienos

18 kovo, 2024
VIII-oje mokestinių ginčų inscenizacijoje MRU Teisės mokyklos komandos iškovojo pergales
Teisės mokykla

2024 m. kovo 14 d. vyko jau aštuntą kartą organizuota mokestinio ginčo inscenizacija „Mokestinis ginčas iš arti“. Iš 7 užsiregistravusių studentų komandų konkurso organizatoriai pagal motyvaciją atrinko 4 komandas į finalą ir superfinalą, kuriuose susirungė dvi Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės mokyklos ir dvi Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto studentų komandos. Dalyvaudami tradiciniu tapusiame renginyje, kuris suorganizuotas bendradarbiaujant verslo konsultacijų bendrovei „PwC“, Mokestinių ginčų komisijai ir VMI, studentai patyrė, ką reiškia būti mokestinių ginčų dalyviais.

Renginio tikslas – prisidėti prie kompetentingų specialistų ugdymo. Mokestinio ginčo inscenizacijos (angl. moot court) konkursas – tai galimybė studentams įgyti praktinės patirties ir susipažinti su mokestinio ginčo nagrinėjimo procesu realioje situacijoje.

Inscenizuota ginčo situacija buvo susijusi su įvykusia verslo komandiruote. Ginčo metu buvo keliami klausimai, kaip iš tiesų turėtų būti vertinamas darbuotojų išvykimas į kurortinį Austrijos miestelį: kaip komandiruotė, „darbostogos“ ar atostogos.

Pasak studentų pasirodymą vertinusių Mokestinių ginčų komisijos narių, studentai buvo puikiai pasirengę ginčui, pademonstravo ne tik mokestines žinias, gebėjimus argumentuoti ir atsikirsti į sudėtingus oponentų klausimus, bet ir profesionalią pagarbą kitai ginčo pusei bei pačiam ginčų procesui.

Inscenizacijos metu dvi atskiros komandų rungtys buvo vertinamos atskirai. „PwC“ įsteigtą pagrindinį prizą (2000 eurų) laimėjo MRU Teisės mokyklos bakalauro programos „Teisė ir finansinės technologijos“ III kurso studentų komanda - Augustina Balaganskaja ir Maksim Timochov. Kitame finale Mokestinių ginčų komisijos įsteigto specialaus prizo laimėtoja taip pat buvo paskelbta kita MRU Teisės mokyklos komanda, kurios nariai buvo Teisės magistro studijų programos Mokesčių ir finansų teisės specializacijos I kurso studentai komanda Emilija Lužytė ir Edvinas Žuravliovas.

Studentai po renginio džiaugėsi, kad nepabūgo ir priėmė iššūkį išbandyti savo jėgas mokestiniame ginče, ir tikrai rekomenduotų kitiems studentams sudalyvauti šiame renginyje ateityje. Dalyvavimas ginče suteikė galimybę ne tik save išbandyti, bet ir geriau suprasti mokestines verslo situacijas. Studentai pabrėžė, kad įgyta patirtis suteikė ne tik naujų žinių, bet ir bus naudinga jų teisinėje veikloje ar dalyvaujant kituose ginčuose ateityje. Studentus žavėjo ir puiki viešojo ir privataus sektoriaus kooperacija organizuojant šį konkursą. Be to, po renginio studentai prie vaišių dar galėjo padiskutuoti su mokesčių profesionalais ir išgirsti patarimų, kaip elgtis ginčų metu.

Visi dalyviai buvo apdovanoti ne tik organizatorių, bet ir Vilniaus universiteto bei Mykolo Romerio universiteto prizais, jiems taip pat pasiūlyta galimybė atlikti praktiką verslo konsultacijų bendrovėje „PwC“, Mokestinių ginčų komisijoje bei Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Mokestinių ginčų inscenizacijas galima peržiūrėti čia.