MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“. Verslininkas Laimis Lomonosovas: sukūrėme ne tik pasiūlą, bet ir paklausą - MRU
Naujienos

15 liepos, 2021
MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“. Verslininkas Laimis Lomonosovas: sukūrėme ne tik pasiūlą, bet ir paklausą
Universitetas

Mykolo Romerio universiteto laidos jaunimui „Gyvenimo startuolis“ metu, vienas iš verslo „Sneaker Spot“ įkūrėjų, Laimis Lomonosovas, pasidalino kaip baigęs studijas su verslo partneriu sukūrė ne tik pasiūlą, bet ir paklausą, atsakė, kodėl nesėkmingas bandymas įkurti batų parduotuvę tapo tikros sėkmės priežastimi ir prisipažino, kad paauglystėje atrasti gatvės šokiai pastatė tvirtus pamatus po kojomis. Laidoje – ir karjeros konsultantės, lektorės Simonos Bareikės praktiniai patarimai apie tai, kaip apčiuopti savo talentus ir juos vystyti.

Laimis Lomonosovas teigia visada žinojęs, kad nori kurti verslą

Pokalbį verslininkas pradėjo nuo studijų pasirinkimo. L. Lomonosovas teigia, kad paskutinėse mokyklos klasėse buvo neužtikrintas savo ateitimi ir studijų pasirinkimu, tačiau esą visada žinojęs, kad nori kurti verslą. Vaikinas tvirtina, kad paauglystėje atrastas hobis – gatvės šokiai padėjo pamatus įkurtam verslui: „Pradėjau šokti gatvės šokius ir tai man davė pakankamai daug kur aš dabar esu, kadangi tuomet pradėjau daugiau suktis gatvės kultūroje, o ten ir atsirado kedai. Viena svarbiausių aprangos detalių ir yra kedai, todėl kitaip pradėjau žiūrėti į juos: pradėjau vienus keisti kitais, rūpintis, valytis, kad jie visada atrodytų tvarkingai, išskirtinai. Taip ir natūraliai atsirado meilė kedams,“ – teigia L. Lomonosovas.

L. Lomonosovas trečiame studijų kurse išvyko į Graikiją ir greitai įsiliejo į vietinę gatvės kultūrą ir pamatė, kad kedų rinka yra kur kas didesnė negu Lietuvoje. Grįžęs nusprendė atidaryti pirmąją kedų parduotuvę. „Parašęs bakalauro darbą pamačiau realybę: parašiau projektą gauti finansavimui. Jo negavau, tačiau nepasidaviau ir ėjau kita linkme, todėl įsidarbinau į pirmąją kedų parduotuvę Lietuvoje. Vėliau džiaugiausi, kad negavau finansavimo ir neatsidariau savo parduotuvės, nes tikrai būčiau bankrutavęs. Neturėjau nei patirties, nei žinių, nei įgūdžių kaip valdyti verslą ir tikrai būčiau pražuvęs.“ – tikina verslininkas.

„Sneaker Spot“ istorija: mes norėjome šviesti visuomenę

Verslininkas pasakoja, jog su dabartiniu verslo partneriu įsidarbino į pirmąją kedų parduotuvę, kur ir prasidėjo „Sneaker Spot“ verslo užuomazgos „Mes pastebėjome, kad žmonės nelabai žino ką pirkti, jie tiesiog perka kas tuo metu populiaru arba ką nešioja jų bendradarbiai, ir nori to paties.“ Tuomet vaikinams kilo mintis pradėti šviesti visuomenę apie kedų kultūra, todėl įkūrė tinklaraštį, kuriame rašė apie kedų kultūrą ir dalinosi įvairiais patarimais. „Ir vienu metu parašėme kaip prižiūrėti kedus: kaip juos valyti, prižiūrėti, kad jie visą laiką išliktų tvarkingi, nes patys taip prižiūrėjome savo batus. Tada atsirado viena kita užklausa ar mes teikiame tokią paslaugą.“ – prisimena verslininkas.

Ištyrinėję rinką vaikinai suprato, kad Lietuvoje nėra batų valymo paslaugos, todėl pasiūlė išskirtinę paslaugą rinkai – kedų valymo paslaugą. L. Lomonosovas teigia, kad kiekvienais metais užklausų vis daugėjo ir poreikis labai išaugo. Verslo įkūrėjams teko dirbti ir vakarais, ir savaitgaliais, o šiuo metu džiaugiasi 9 darbuotojų komanda.

Paklaustas apie talentus vaikinas prisipažįsta: „Kai mes pradėjome teikti paslaugą valyti batus, tai mes tik tiek ir žinojome“. L. Lomonosovas įsitikinęs, kad svarbiausia mokytis, būti smalsiam, kadangi niekas negimsta mokėdamas.

„Jeigu nori tapti kosmonautu, tai tu tiesiog gali ties tuo dirbti ir mokytis, mokytis, mokytis ir ateityje gal būsi kosmonautu. Galbūt nepasiseks, bet gal gyvenimas nukreips kažkur net ir įdomiau.“, – sako Laimis Lomonosovas.

Simona Bareikė: svarbu į klaidas žiūrėti kaip į galimybes

„Čia labai svarbų vaidmenį žaidžia požiūris. Kuo mes labiau augame, tuo mes labiau bijome daryti klaidas. Ir kai mes mokomės, jeigu kiekvieną kartą, kai mes suklysime, pradėsime save plakti, tada natūraliai mes uždarysime kelią savo aistrų, talentų, pomėgių ugdymui.“, – teigia S. Bareikė ir pabrėžia, kad svarbu į klaidas žiūrėti kaip į galimybes ir mokantis iš jų, judėti pirmyn.

Pašnekovė teigia, kad talentams atrasti yra keletas būdų ir vienas iš jų – sustoti ir turėti rutiną, kai turime laiko sau ir galvojame apie save.  Anot karjeros ir verslo konsultantės reikia atkreipti dėmesį į ką mes kreipiame dėmesį, kai einame gatve, koks turinys mus užkabina knygose, ką mes matome filmuose, apie ką mums patinka diskutuoti kai mes turime pora minučių ir pasiėmę telefoną naršome socialiniuose tinkluose – kokie dalykai užkliūva už akių. „Ir visus šiuos dalykus fiksuoti, nes tai labai naudinga informacija: atpažinti kas man yra įdomu, kur aš galiu pasisakyti, apie ko aš dar noriu išmokti ar kur patobulėti.“ – dalinasi S. Bareikė.

Paklausta apie talentų vystymą pašnekovė atsako: „Mūsų įgūdžiai ir jų lavinimas turi būti planuojami dalykai. Galvojame apie metus, du, tris į ateitį ir turime rasti šaltinį kur to eiti mokytis, kaip mokytis, kur papildomai gauti žinių. Neapsiriboti vien Lietuva, dabar viskas yra labai lengvai pasiekiama.“ Simona Bareikė išskiria ir mentorystės būdą: „Aš pati labai tikiu mentoryste – turėti žmogų, profesionalą, kuris galėtų skirti laiko ir Jus nukreipti, nes kartais mes dalykų nežinome – apie ką reikia pagalvoti ir ką suplanuoti. Tikrai yra įvairių platformų, kur galima atrasti tų žmonių, kurie galėtų tikrai padėti.“

Visą laidą galima peržiūrėti Mykolo Romerio universiteto „YouTube“ kanale.

Mykolo Romerio universiteto laida „Gyvenimo startuolis“ – tai pokalbiai apie pasirinkimus baigus mokyklą, finansus ir gyvenimo būdą, keliones ir streso valdymą, profesinius iššūkius. Praktiniai pašnekovų patarimai, sėkmės istorijos ir įžvalgos apie tai kas svarbiausia kuriant savo gyvenimo startuolį. Šios laidos tikslas yra padėti kiekvienam jaunam žmogui, kuriančiam savo gyvenimo startuolį kuo lengviau įsilieti į suaugusiųjų pasaulį, išsigryninti savo unikalaus kūrinio tikslą, susidėlioti prioritetus ir suteikti naudingų patarimų sėkmingos ateities kelionėje.“ Laidos svečiai - skirtingų sričių atstovai: darbo rinkos ekspertai, darbdaviai ir tie, kurie šiandien gali tvirtai pasakyti: „Esu savo vietoje ir dirbu savo svajonių darbą“.