MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“. Verslininkai Karolis Rimkus ir Samanta Ėringė: kelionės išmoko drąsiau veikti - MRU
Naujienos

21 liepos, 2021
MRU laida jaunimui „Gyvenimo startuolis“. Verslininkai Karolis Rimkus ir Samanta Ėringė: kelionės išmoko drąsiau veikti
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Universitetas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) laidos jaunimui „Gyvenimo startuolis“ metu, verslininkai Karolis Rimkus ir Samanta Ėringė su šypsena prisimena savo kelionių po pasaulį įspūdžius. Socialinių tinklų komunikacijos agentūros „Caption“ įkūrėjas, Karolis Rimkus, papasakojo, kaip planas išvykti į 8 mėnesių kelionę po Azijos ir Amerikos žemynus pastūmėjo pritaikyti savo turimus įgūdžius, o netrukus ir įkurti savo verslą. Viena iš kavos verslo „New York Cafe“ įkūrėjų, Samanta Ėringė, dalijasi lemtingu kelionės posūkiu Amerikoje ir iš Aliaskos parsivežta verslo idėja.

Karolis Rimkus: grįžęs iš kelionės po savaitės įregistravo įmonę

Karolis Rimkus pasakoja, kad ši kelionė išmokė drąsiau imtis veiklų ir leido suprasti, kad viską galima susiderinti, jeigu yra didelis noras. Prieš kelionę verslininkas dirbo samdomą darbą, o priimti sprendimą keliauti atrodė labai sunku – augintinis, nuomojamas butas, „užgyventi" daiktai, darbai, finansai. „Kai jau apsisprendi, vis tiek sugebėsi visą savo gyvenimą nukreipti į tą tikslą“, – įsitikinęs agentūros „Caption“ įkūrėjas.

„Tai buvo Kinija, Tailandas, Laosas, Kambodža, Indonezija, Singapūras, Taivanas, Vietnamas“, – aplankytas valstybes vardija Karolis ir priduria, kad jau planavo grįžti į Lietuvą, bet kelionės metu pavyko prasimanyti dar pinigų kelionėms, todėl užsuko į Ameriką ir Japoniją.

Nors kelionė ir truko 8 mėnesius, K. Rimkus stebisi, kaip taupiai keliavo: „norint, galima išleisti tiek pat kiek ir Lietuvoje, tačiau patirsi visus tuos dalykus, kurių čia negalėsi patirti.“

Dar prieš kelionę Karolis norėjo užtikrinti finansinį stabilumą kelionės metu, todėl ieškojo būdų kaip gali pritaikyti savo įgūdžius. Jis rado kelias įmones, kurioms galėtų kurti turinį socialiniams tinklams ir kaip savo išskirtinumą įvardino skirtingas kelionės vietas. Verslininkas pasakoja kūręs turinį vienai iš kelionių agentūrų ir lietuviškos burnos priežiūros gamintojui „Ecodenta“. Vaikinas taip pat turėjo elektroninę bėgimui skirtų drabužių parduotuvę: „Lyg ir sekėsi dirbti su e-shop'u, bet tuo pačiu supratau, kad stiprioji mano sritis yra marketingas, o tie dalykai, kuriuos mokėjau ir anksčiau – iš jų gal galima padaryti kažką daugiau, negu tiesiog turėti tas žinias, grįžti ir vėl kur nors įsidarbinti.” Keliaudamas vaikinas pradėjo siūlyti laisvai samdomo, socialinių tinklų komunikaciją administruojančio darbuotojo paslaugas, ir po mėnesio suprato, kad vienas – nebespės, nes užsakymų buvo daugiau, nei laiko keliauti. „Jeigu galėčiau vieną patarimą duoti išvykstant į tokias keliones – tai pasidaryti mobilųjį parašą dar būnant Lietuvoje, kadangi aš jo neturėjau ir negalėjau jokių juridinių dalykų atlikinėti nuotoliniu būdu, todėl „Caption“ agentūra ir gimė vėliau, tik grįžus į Lietuvą. Gal savaitė praėjo nuo grįžimo, iš karto įregistravau kaip įmonę, bet būtų gimusi tikrai anksčiau, jeigu būtų techninės galimybės,“ – dalinasi savo patirtimi verslininkas K. Rimkus.

Samanta Ėringė: iš Aliaskos parsiveržiau įkvėpimą restoranams

Samanta Ėringė pasakoja, kad studentų mainų programoje „Work and Travel USA“ dalyvavo tris kartus. Pirmaisiais mainų programos metais, pasirinkusi Minesotos valstiją, mergina suprato, kad darbas neatitiko jos lūkesčių ir ji pasiryžo išvykti pas savo vyrą į Aliaskos valstiją, kurioje jis buvo įsikūręs. „Atskrendu į Aliaską su savo vasariniais drabužiais, nes Minesotoje buvo labai karšta. Atskrendu ten, kur nelabai turiu ką dirbti, atsiduriu tarp didžiulių kalnų, apsupta vandenynų ir dar vietiniai sako, kad čia yra labai daug juodųjų meškų,“ – prisimena mergina. Samanta planavo per dvi savaites įsikurti ir susirasti darbą, o nesėkmės atveju – padėkoti Amerikai ir skristi į gimtuosius namus. Tačiau Aliaska merginai buvo lemtingas gyvenimo posūkis.

Mergina visus jaunuolius skatina ryžtis kelionėms ir įvardija didžiausią savo išmoktą pamoką apie planavimą: „kartais magija ir gražiausi dalykai įvyksta tada, kai Tu palieki savo planą, na, arba planas palieka Tave“, – įsitikinusi mergina. Samanta taip pat vardija parsivežtas lauktuves iš Amerikos: patirtį, ryšį su žmonėmis iš viso pasaulio, kuris išugdė didesnę toleranciją, įkvėpimą restoranams, meilę kavai ir didelį norą susikurti sau darbo vietą. Samanta pasakoja, kad Aliaskoje dirbo kavinėje pavadinimu „New York Cafe“, o kavinės savininkai matė joje daugiau nei baristą, todėl sukurtas ryšys ir emocija paskatino perkelti šią idėją į Lietuvą. Kai būdavo labai daug klientų, ji sakydavo kavinės savininkui Rafiui: „ei, mes atidarysime vieną „New York Cafe“ filialą Lietuvoje ir tada Tu galėsi siųsti žmones pas mus, jeigu staliukai bus užimti“, – šypsosi Samanta.

Visą laidą galima peržiūrėti Mykolo Romerio universiteto „YouTube“ kanale.