Universitete apsilankė Ukrainos ir Lietuvos Konstitucinių Teismų pirmininkai Stanislavas Ševčiukas ir Dainius Žalimas - MRU
Naujienos

26 kovo, 2018
Universitete apsilankė Ukrainos ir Lietuvos Konstitucinių Teismų pirmininkai Stanislavas Ševčiukas ir Dainius Žalimas
Teisės mokykla

Kovo 26 dieną Mykolo Romerio universitete (MRU) lankėsi Ukrainos Konstitucinio teismo pirmininkas Stanislavas Ševčiukas ir LR Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Svečiai susitiko su universiteto Rektoriumi doc. dr. Algirdu Monkevičiumi, studijų ir mokslo prorektore prof. dr. Inga Žalėniene, MRU Teisės fakulteto Viešosios teisės instituto profesore Toma Birmontienė, Senato nare prof. dr. Snieguolė Matulienė, Teisės fakulteto prodekane doc. dr. Dovile Gailiūte-Janušone.

Susitikime buvo kalbėta apie paramą Ukrainos teisinės sistemos reformai, aptartos bendradarbiavimo plėtojimo kryptys ir konkretūs projektai, tarp kurių – ir šiemet planuojamas Baltijos Ukrainos mokslo ir studijų centro įsteigimas.

Stanislavas Shevčiukas Ukrainos Konstitucinio Teismo teisėju paskirtas 2014 metais. Iš karto po paskyrimo inicijavo memorandumo dėl bendradarbiavimo su Rusijos Federacijos Konstituciniu Teismu nutraukimą dėl Rusijos Federacijos Konstitucinio Teismo sprendimo prisidėti prie Krymo aneksijos, ir buvo pranešėjas svarstant šį klausimą. 2015 m. asmeniškai prisidėjo prie to, kad visiems 19 Rusijos Federacijos Konstitucinio Teismo teisėjų, kurie priėmė sprendimą, leidusį aneksuoti Krymą, būtų taikomos Ukrainos sankcijos. Tais pačiais metais kartu su Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo pirmininku inicijavo kai kurių Europos konstitucinių teismų pirmininkų pasirašytą Batumio deklaraciją dėl Rusijos Federacijos Konstitucinio Teismo pasmerkimo už prisidėjimą prie Krymo aneksijos.

Aktyviai prisidėjo prie Baltijos ir Juodosios jūrų regionų valstybių konstitucinės justicijos asociacijos (angl. Association of Constitutional Justice of the Countries of the Baltic and Black Sea Regions, BBCJ), vienijančios Lietuvos, Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos konstitucinius teismus, steigimo ir veiklos. Išrinktas Ukrainos Konstitucinio Teismo pirmininku, nedelsdamas ėmėsi priemonių Konstitucinio Teismo veiklai normalizuoti priimant iki tol trūkstamus šio teismo veiklai aktus (pvz., reglamentą) ir atnaujinant svarbių bylų nagrinėjimą (pvz., dėl kalbos įstatymo).

Tapęs pirmininku ponas S. Shevchuk pritarė Ukrainos Prezidento Petro Poroshenkos iniciatyvai papildyti Ukrainos Konstituciją nuostatomis, kuriomis būtų negrįžtamai įtvirtinti šalies narystės Europos Sąjungoje ir NATO siekiai (vakarietiškos geopolitinės orientacijos principas), taip pat ėmėsi veiksmų, kuriais siekiama atsisakyti sovietinių privilegijų, modernizuoti teismo valdymą ir užtikrinti jo nepriklausomumą.