Ukrainiečiai, įgavę viešojo valdymo ir verslo žinių MRU, atkurs savo šalį - MRU
Naujienos

19 balandžio, 2022
Ukrainiečiai, įgavę viešojo valdymo ir verslo žinių MRU, atkurs savo šalį
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas

Šiuo metu Ukrainoje vyksta karas, tačiau matome daug ženklų, kad Rusijos agresijos krečiama šalis ieškos visų įmanomų būdų atsitiesti. Lietuvoje Ukrainos piliečiai randa ne tik prieglobstį, palaikymą, bet ir vertingų žinių viešojo valdymo ir verslo studijose, kurias planuoja pritaikyti grįžę į savo šalį. Jau 2014 m., po Krymo aneksijos, ukrainiečiai rinkosi Lietuvos Mykolo Romerio universitetą (MRU), kad įgautų  reikalingų žinių, kurios padėtų sustiprinti Ukrainą. Šiuo metu Ukrainos piliečiams, kurių studijos jau dabar yra sutrikdytos ar kuriems aukštojo mokslo siekis Ukrainoje neįmanomas, siūlomos nemokamos studijos bei laikina finansinė pagalba.

„Situacijoje su Ukraina yra svarbu suprasti, kad Lietuvos pagalba ir MRU dalyvavimas visokeriopai padedant yra nenutrūkstamas – nuo pirmųjų Krymo aneksijos akimirkų. Vien mūsų Viešojo valdymo ir verslo fakultetą nuo 2014 metų yra pabaigę apie 60 Ukrainos studentų – iš jų beveik pusė rinkosi viešojo administravimo krypties studijas“, – teigia doc. dr. Lidija Kraujalienė, MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto prodekanė strateginėms partnerystėms ir inovacijoms.

„Vykdėme dviejų diplomų magistro studijas viešojo administravimo srityje (kartu su Nacionaline viešojo administravimo akademija prie Ukrainos Prezidento (dab. Kyjivo Taraso Ševčenkos nacionalinio universiteto Viešojo valdymo ir valstybės tarnybos institutu), kuriose mokėsi aukščiausio rango Ukrainos pareigūnai. Tarp studentų buvo Aukščiausiosios Rados deputatų patarėjai ir daugelis kitų“, – vardija prof. Vainius Smalskys, MRU Viešojo administravimo magistro studijų programos vadovas. 

Pasak V. Smalskio, Ukrainos pareigūnai universitete sėmėsi patirties, kurią Lietuva sukaupė tapusi Europos Sąjungos (ES) nare. „Ukraina iki šiol rengia neatliktus namų darbus, kurių nepadarė per pirmąjį savo Nepriklausomybės dešimtmetį. Mūsų indėlis ugdant aukštų Ukrainos valstybės tarnautojų kvalifikacijas ir kompetencijas, tikiu, kad bus viena iš efektyviausių investicijų, kaip palaikyti šalies valdymą Rusijos grobuoniškos intervencijos metu ir kuriant gerovę taikiu periodu“, –  komentuoja V. Smalskys.

L.Kraujalienė pastebi, kad studentai iš Ukrainos daugiausia rinkosi tokias specialybes kaip viešasis administravimas, finansų valdymas, elektroninio verslo vadyba, verslo administravimas (MBA), nes tokių darbuotojų aktualumas šiose srityse visada buvo ir bus labai didelis, ypač kalbant apie Ukrainos situaciją. Kai karas baigsis, bus reikalingas staigus rinkos atsigavimas, atsiras poreikis taikyti naujoviškus ir efektyvius europietiškos valdymo sistemos įrankius, ypač miestams administruoti.

„Iš MRU profesorių tenka girdėti šiltų atsiliepimų, kad studentai iš Ukrainos yra labai atsakingi ir motyvuoti. Atvykę į Lietuvą, jie semiasi europietiškos patirties, o MRU Viešojo valdymo ir verslo fakulteto akademinė bendruomenė gali perduoti demokratiškų valdytojų žinias, ir tą darome jau daugiau nei 20 metų Lietuvos, Ukrainos ir kitų valstybių piliečiams. Šiandien yra svarbu pažymėti, kad Lietuvos aukštojo mokslo programos pasižymi savo kokybe, o MRU aktyviai dalyvauja Ukrainos specialistų rengime jau nuo 2014 metų“, – sako L. Kraujalienė.

Šiuo metu MRU studijuoja beveik 100 studentų iš Ukrainos, vykdomos 6 jungtinės ir dvigubo diplomo studijų programos su Ukrainos universitetais. MRU bendradarbiauja su 26 Ukrainos universitetais.