Trūkstant pinigų plovimo prevencijos ekspertų – dar viena sertifikuotų specialistų laida - MRU
Naujienos

20 birželio, 2023
Trūkstant pinigų plovimo prevencijos ekspertų – dar viena sertifikuotų specialistų laida
Teisės mokykla
Universitetas
Studijos
Mokslas

Sėkmingai finišavo jau antroji pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programa, kurią glaudžiai bendradarbiaujant pernai parengė Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras (Centras), Finansų ministerija, Mykolo Romerio universitetas (MRU). Birželio viduryje šią programą baigė 63 kvalifikuoti specialistai. Naujieji specialistai įgytomis teorinėmis ir praktinėmis kompetencijomis prisidės prie šalies finansų sektoriaus rizikų valdymo užtikrinimo.

„Džiugu, kad sugebėjome operatyviai atliepti rinkos poreikius ir sugebėjome sukurti efektyvią programą, kuri padeda užpildyti pinigų plovimo prevencijos specialistų trūkumą, kurių poreikį dar labiau padidino siekis efektyviai įgyvendinti tarptautines sankcijas prieš valstybes agresores. Europos Sąjunga kuria naują finansų sektoriaus agentūrą, kuri kovos su pinigų plovimu (AMLA), o mes siekiame pritraukti šią agentūrą į Lietuvą ir  turime daug pasiūlyti: nuo aukščiausio lygio specialistų iki reguliavimo praktikos, kurią sukaupė tiek novatoriški, tiek tradiciniai rinkos dalyviai. Todėl kompetencijų sutelkimas ir stiprinimas pinigų plovimo prevencijos srityje yra svarbūs veiksniai Lietuvai siekiant tapti pinigų plovimo prevencijos centru Europoje“, – teigia finansų viceministrė Vaida Markevičienė.

Pirmojoje praėjusį rudenį sėkmingai startavusioje programoje mokėsi 35 studentai iš įvairių profesinių sričių, vasario mėn. ją baigė ir sertifikavimo egzaminą išlaikė 29 dalyviai.

Šiemet antroji programa susilaukė dar didesnio populiarumo ir susidomėjimo. Sulaukus beveik 300 paraiškų, buvo suformuotos dvi naujos mokymų grupės, į kurias pakviesta dvigubai daugiau – 70 – dalyvių. Iš jų 90 proc. sėkmingai išlaikė sertifikavimo egzaminą.

Didėjantis specialistų poreikis

Pastaraisiais metais Lietuvoje skiriama vis daugiau dėmesio pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijai – ją stiprina ir toliau sparčiai besivystantis šalies finansinių technologijų sektorius bei būtinybė užtikrinti tinkamą tarptautinių sankcijų įgyvendinimą. Tačiau iki pat praėjusių metų trūko Lietuvai pritaikytos, vieningą reikiamų kompetencijų standartą užtikrinančios programos.

„Šalies finansų rinkoje veikiančios organizacijos deda maksimalias pastangas tinkamai valdyti su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu bei finansinėmis sankcijomis susijusias rizikas – tam reikia kvalifikuotų darbuotojų. Jų poreikį augina ir mūsų valstybės vizitine kortele laikomas fintech sektorius. Reaguodami į tai, praplėtėme sertifikavimo programą taip, kad mūsų šalies specifikai būtų paruošiama daugiau aukštos kvalifikacijos specialistų“, – teigia Centro vadovė E. Lukošienė.

Prie programos sudarymo prisidėjusi MRU Teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė pastebi ir tai, kad Lietuvos aukštosiose mokyklose iki šiol nebuvo programų, kurios ruoštų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos specialistus. Specialistų kvalifikacijos kėlimu finansų įstaigos rūpinosi savarankiškai, organizuodamos vidines programas arba bendradarbiaudamos su užsienio sertifikavimo organizacijomis.

„Džiaugiamės, kad Mykolo Romerio universitetas gali prisidėti ne tik prie unikalios programos, atliepiančios rinkos poreikį, kūrimo, bet ir tiek Europoje, tiek pasaulyje sparčiai plėtojamos aukštąjį mokslą transformuojančios veiklos krypties – mikrokredencialų - diegimo“, - pažymi MRU vicerektorė akademiniams reikalams prof. dr. Regina Valutytė.

Dėmesys ne tik teorijai, bet ir praktikai

Per tris mėnesius programos dalyviai susipažino su teorinėmis bei praktinėmis pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos žiniomis. Studentai mokėsi atpažinti finansų sektoriuje kylančias rizikas, pagrindinius finansinius nusikaltimus bei pritaikyti prevencines priemones.

Žiniomis su programos dalyviais dalijosi privataus ir viešojo sektoriaus specialistai. Patys ne vienerių metų patirtį sukaupę dirbdami finansų įstaigose, priežiūros institucijose ir tarptautinėse organizacijose, lektoriai praktinius pinigų plovimo prevencijos niuansus atskleidė ir programos dalyviams.

„Kaip ir pirmojoje programoje, šių metų programoje siekta suteikti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo, sankcijų vengimo prevencijos specialisto kompetencijai užtikrinti reikalingas pagrindines žinias. Visgi, ruošiant antrąją laidą buvo labiau orientuojamasi į praktinius įgūdžius – daugėjo praktinio tipo užduočių, kurias itin palankiai įvertino studentai. Tai tik įrodo, kad Lietuvos finansų rinkai skirta sertifikavimo programa, suteikianti galimybę įgyti praktinius gebėjimus, yra būtina“, – pasakoja E. Lukošienė.

Centro atliktos programos dalyvių apklausos duomenimis, antroji programa sulaukė labai aukštų įvertinimų – ji įvertinta 4,73 balo iš 5 galimų. Visi apklausos dalyviai nurodė, jog rekomenduotų dalyvauti šioje programoje ir kitiems.

Planuose – specialistų ugdymas visoje Lietuvoje

Centro atstovai pastebi, kad bendradarbiaujant su finansų įstaigomis jaučiamas nuolatinis pinigų plovimo prevencijos specialistų poreikis. Taip pat pastebimas didelis pačių specialistų susidomėjimas kelti savo kvalifikaciją būtent šioje programoje. Kaip nurodo Centro vadovė, šiuos tikslus bent iš dalies tikimasi pasiekti plečiant pinigų plovimo prevencijos specialistų ugdymo galimybes.

„Gavus pozityvius buvusių studentų atsiliepimus, atsižvelgiant į didžiulį sertifikavimo programos populiarumą, ketiname tobulinti programą ir dar geriau pritaikyti ją rinkos poreikiams. Svarstydami potencialias programos plėtros kryptis vertiname galimybes ateityje organizuoti studijas nuotoliniu būdu, o taip pat pasiūlyti dalyviams skirtingų lygių grupes su jiems pritaikytu gilesniu paskaitų turiniu. Visgi svarbu pabrėžti, kad pokyčius įgyvendinsime palaipsniui ir tinkamai pasiruošę užtikrinti kokybę“, – sako E. Lukošienė.

Apie sertifikavimo programą

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos programa yra skirta jau dirbantiems viešojo ir privataus sektorių skirtingų atsakomybių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo, sankcijų vengimo prevencijos specialistams, taip pat norintiems pradėti savo karjerą šioje srityje. Programos kursas trunka 10 savaičių, per kurias finansų rinkos dalyvių atstovai, MRU dėstytojai, Centro ekspertai bei jų partneriai supažindina su teoriniais pinigų plovimo prevencijos aspektais, teisiniu reguliavimu, rengia praktinių situacijų aptarimo sesijas.