Tomas Girdenis. Teisininko profesija darbo rinkos platybėse ar užribyje? - MRU
Naujienos

18 birželio, 2021
Tomas Girdenis. Teisininko profesija darbo rinkos platybėse ar užribyje?
Teisės mokykla

Kiekvienas, planuojantis pasirinkti studijas bet kuriame universitete, gali pasitikrinti savo įsidarbinimo galimybes po studijų kad ir karjeros valdymo informacinėje sistemoje karjera.lt, kurią prižiūri ir palaiko Lietuvos aukštųjų mokyklų konsorciumas, o administravimą vykdo Vilniaus universitetas.

Šios sistemos duomenimis Mykolo Romerio universiteto teisės studijų krypties absolventai problemų su įsidarbinimu praktiškai neturi. Pagal naujausius duomenis net 77,1 % Mykolo Romerio universiteto teisės studijų krypties absolventų baigusių universitetą 2019 metais, jau dirba praėjus vieneriems metams po studijų baigimo. Ir šis rodiklis yra geriausias tarp visų Lietuvos universitetų, ruošiančių teisininkus. Šioje informacinėje sistemoje galima peržiūrėti universitetų absolventų įsidarbinimo duomenis nuo pat 2011 metų. Patikrinus 2011-2019 metų informaciją, kokia dalis teisės krypties absolventų įsidarbina per metus nuo studijų baigimo, galima rasti išties iškalbingos statistikos.

Tarkim, pagal šį rodiklį Mykolo Romerio universiteto teisės krypties absolventai prasčiausias įsidarbinamumo rodiklis buvo 73,2 % (2013 metais), geriausias – 80,1 % (2016 metais), o vidurkis – net 76,8%. Taigi, praėjus vieneriems metams po studijų baigimo daugiau nei ¾ absolventų yra įsidarbinę. Ir pagal šį rodiklį nuo pat stebėsenos vykdymo pradžios (t. y. nuo 2011 metų absolventų) nei vienas Lietuvos universitetas nesugebėjo aplenkti Mykolo Romerio universiteto, kuris neretai pagal šiuos duomenis kitus universitetus lenkia daugiau nei 10 %. Be to, svarbu nepamiršti, kad net tokie puikūs įsidarbinimo rodikliai neatspindi visos situacijos darbo rinkoje, nes į šią statistiką nepatenka duomenys apie absolventus, kurie įsidarbina tarptautinėse organizacijose ar įmonėse, pradeda darbą pasaulinėse advokatų kontorose ar tiesiog pradeda privačią veiklą. Kartu reikia atkreipti dėmesį į tai, kad ne visi teisės studijų absolventai įsidarbina „grynosiose“ teisininkų pozicijose (teisėjai, prokurorai, notarai ir t.t.), nemaža dalis teisininkais dirba įvairiose įmonėse, kurios užsiima pačia įvairiausia veikla – nuo paprastos gamybos, logistikos iki fintech sektoriaus.

Akivaizdu, kad būtinų teisinių paslaugų sektorius tik plečiasi. Šiais laikais sunku įsivaizduoti, kad nors kiek didesnė įmonė neturėtų teisininko, besirūpinančio asmens duomenų apsaugos klausimais. Ir tokių sričių augant europinei integracijai vis daugėja, tad pagrįstai galima tikėtis, jog šie įsidarbinamumo rodikliai tik gerės.

Žinoma, tokie MRU teisės krypties absolventų profesiniai rodikliai neturėtų stebinti. Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla jau daugelį metų vykdo į praktinį parengimą orientuotas teisės studijas, kurios vis labiau vertinamos darbo rinkoje. Jau daugelį metų MRU teisės studentai „nekala“ nuolat besikeičiančių įstatymų, bet per užsiėmimus ar net egzaminus sprendžia praktines situacijas, leidžiama naudotis visais teisės aktais. Taip akcentuojama, kad teisinę informaciją svarbu ne tik išmokti, bet gebėti ją taikyti praktiškai. Jau porą metų universitete aktyviai įgyvendinama mentorystės programa, kai studentai pasirenka mentorius-praktikus, įvairių teisės sričių profesionalus ir su jais betarpiškai bendrauja studijų proceso metu. Universitete labai daug dėmesio yra skiriama patyriminiam mokymui, o paskaitas ar net užsiėmimus po jų veda teisės praktikai  - teisėjai, prokurorai, advokatai, notarai, antstoliai ir kiti garsūs Lietuvos teisininkai. Savo srities profesionalai dalijasi savo patirtimi, su studentais sprendžia įvairias realias bylas ir taip tobulina savo analitinį mąstymą ir praktinius įgūdžius. Tai pagrindinės priežastys, kodėl MRU teisės absolventai darbo rinkoje yra tokie paklausūs. Beje, šios pastangos neliko neįvertintos ir pasauliniu mastu – Mykolo Romerio universitetas „QS World University Rankings by subject 2021“ pasauliniame universitetų reitinge teisės kryptyje yra vienintelis reitinguotas Lietuvos universitetas ir 2021 metais užėmė aukštą 210 vietą. Tad patarimas abiturientams renkantis profesiją ir studijas būtų toks – nesivadovaukite pasenusiais stereotipais, susirinkite kuo daugiau objektyvios informacijos apie studijas ir būsimos profesijos perspektyvas.