Tarptautinės universitetų asociacijos (IAU) prezidentei Pam Fredman – Mykolo Romerio universiteto Garbės daktaro vardas - MRU
Naujienos

22 rugsėjo, 2022
Tarptautinės universitetų asociacijos (IAU) prezidentei Pam Fredman – Mykolo Romerio universiteto Garbės daktaro vardas
Įvykis
Universitetas
Studijos
Bendruomenė
Mokslas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Senatas nutarė Garbės daktaro vardą suteikti Tarptautinės universitetų asociacijos (angl. International Association of Universities, IAU) prezidentei prof. dr. Pam Fredman.

MRU Garbės daktaro vardas Tarptautinės universitetų asociacijos (IAU) prezidentei suteiktas už reikšmingą indėlį didinant aukštojo mokslo vaidmenį demokratijos stiprinimo ir darnaus visuomenės vystymosi procesuose, formuojant humanizmo pagrindais grįstą švietimo ir mokslo politiką, skatinančią sudaryti lygias galimybes visiems siekti išsilavinimo, mažinančią regioninę ir socialinę atskirtį švietimo ir mokslo srityje.

„Vertiname IAU prezidentės prof. dr. P. Fredman didelį indėlį telkiant pasaulio akademinę bendruomenę bendrai spręsti globalias problemas vykdant mokslinius tyrimus ir skatinant atvirą prieigą prie naujų žinių ir mokslo rezultatų“, – sakė MRU rektorė prof. dr. Inga Žalėnienė.

Pasak MRU rektorės,  nuosekli prof. dr. P. Fredman parama universitetui – atveriant plačias tarptautinio akademinio bendradarbiavimo perspektyvas – tai laimėjimas ir Lietuvos aukštajam mokslui, siekiant jo tarptautinio pripažinimo ir reikšmingų rezultatų.

2006-2017 metais profesorė dr. P. Fredman ėjo Geteborgo universiteto rektorės pareigas, nuo 2006 m. ji yra Wallenbergo fondo, didžiausios privačios mokslinių tyrimų finansavimo agentūros Švedijoje, valdybos narė ir kelių tarptautinių ir tarpdisciplininių centrų Karolinska institute, Geteborgo universitete pirmininkė, taip pat Geteborgo darnaus vystymosi centro direktorė. Nuo 2008 m. prof. dr. P. Fredman tapo Švedijos karališkosios inžinerijos mokslų akademijos nare. Nuo 2016 metų – Tarptautinės universitetų asociacijos prezidentė, aktyviai telkianti skirtingų šalių universitetų bendradarbiavimą, siekiant užtikrinti aukštojo mokslo prieinamumą ir tarptautiškumą. Apie profesorės dr. P. Fredman indėlį į neurochemijos mokslų sritį byloja ne tik turtinga profesorės akademinė ir mokslinė patirtis, bet ir daugiau nei 170 mokslinių straipsnių tarptautiniuose aukšto cituojamumo recenzuojamuose mokslo žurnaluose.

MRU Garbės daktaro regalijų suteikimo Tarptautinės universitetų asociacijos (IAU) prezidentei prof. dr. P. Fredman iškilmės vyks Mykolo Romerio universitete, Vilniuje, rugsėjo 22 dieną, 15 val.

Apie IAU:

Jau daugiau kaip 70 metų IAU yra aktyviai veikiantis ekspertinių kompetencijų aukštojo mokslo srityje centras, kuris padeda įgyvendinti UNESCO ir Jungtinių Tautų darbotvarkes aukštojo mokslo srityje ir skleidžia gerąją praktiką savo partnerių tinkle, palaiko tarptautinį dialogą pasaulinėje aukštojo mokslo erdvėje. IAU jungia daugiau kaip 640 universitetų ir nacionalinių universitetų rektorių konferencijų iš daugiau kaip 130 valstybių. MRU dalyvauja Asociacijos veikloje nuo 2004 m.