Sukurti pacientų grįžtamojo ryšio instrumentai, padėsiantys gerinti sveikatos paslaugų kokybę - MRU
Naujienos

22 rugpjūčio, 2023
Sukurti pacientų grįžtamojo ryšio instrumentai, padėsiantys gerinti sveikatos paslaugų kokybę
Įvykis
Universitetas

Kaip įtraukti pacientus į gydymo procesą bei sveikatos valdymą ir kaip išmatuoti teikiamų paslaugų kokybę – aktuali ir nelengvai sprendžiama problema ne tik medicinos ir vadybos praktikoje, bet ir moksle.

Šių metų rugpjūčio 24 dieną, Mykolo Romerio universiteto (MRU) ir VUL Santaros klinikų mokslininkai, gydytojai praktikai ir informatikai konferencijoje „Pacientų įtraukties instrumentai sveikatos paslaugų kokybei gerinti“ pristatys trejus metus vykdyto bendro projekto rezultatus.

MRU ir VUL Santaros mokslininkų, gydytojų praktikų ir informatikų kolektyvas vykdė Lietuvos mokslų tarybos finansuojamą projektą „Pacientų įtraukties instrumentai sveikatos paslaugų kokybei gerinti“, kurio tikslas - sukurti ir bandomojoje pacientų grupėje išbandyti naują pacientų įtraukties į sveikatos priežiūros procesą instrumentą - specialius klausimynus, padėsiančius išmatuoti ir įvertinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę tam tikrose grandyse. Projekto metu buvo sukurtas adaptyvios elektroninės duomenų bazės prototipas, kurį galima integruoti į jau egzistuojančias e. sveikatos sistemas.

„Išgirsti ir įvertinti pacientų požiūrį tampa esminiu veiksniu siekiant užtikrinti kokybiškas sveikatos paslaugas. Pacientų grįžtamasis ryšys padeda kurti kliniškai saugias paslaugas, kuriose medikų empatija yra esminis reiškinys, padedantis spręsti problemas, su kuriomis susiduria pacientai,” – sako Mykolo Riomerio profesorė Birutė Mockevičienė.

„Santaros klinikos – pirmoji ligoninė Lietuvoje, kurioje, bendradarbiaujant su Mykolo Romerio universitetu, sukurtas grįžtamojo ryšio instrumentas. Juo vertinamos pacientų pranešamos sveikatos baigtys ir patirtys. Tai laikoma vienu iš svarbiausių sveikatos paslaugų kokybės rodiklių  pasaulyje, - teigia Santaros klinikų Pediatrijos centro vadovė prof. Augustina Jankauskienė.

Rugpjūčio 24 d. VU ligoninės Santaros klinikų Raudonojoje auditorijoje (Santariškių gatvė g. 2, E122, Vilnius) vyksiančioje konferencijoje dalyvaus sveikatos priežiūros specialistai, įstaigų vadovai, pacientai ir jų atstovai, informatikai, sveikatos priežiūros organizatoriai ir politikos formuotojai.

Maloniai kviečiame susidomėjusius konferencija dalyvavimui gyvai registruotis https://creativa.lt/event/pii/  

Tai baigiamoji nuo 2020 m. liepos 15 d. vykdomo projekto „Pacientų įtraukties instrumentai sveikatos paslaugų kokybei gerinti“, finansuojamo Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT), konferencija. Projektą vykdo Mykolo Romerio universiteto (MRU) tyrėjai: Sveikatos tyrimų laboratorijos vadovė prof. dr. Birutė Mockevičienė, Gyvenimo kokybės laboratorijos mokslo darbuotoja dr. Vaida Servetkienė, Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų tyrėjai. Projektu buvo siekiama sukurti vertinimo instrumentus ir juos įdiegti į elektroninę sistemą, kad bet kuris pacientas galėtų įvertinti suteiktų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę. Taip pat ši sistema turėtų paskatinti pacientus išreikšti savo nuomonę apie gautas paslaugas ir patirtį sveikatos priežiūros sistemoje, o tai sąlygotų kokybiškesnes Lietuvos sveikatos priežiūros paslaugas ateityje.