Startuoja Nacionalinė teisės žinių olimpiada moksleiviams: pasitikrinti teisės žinias gali ir visi norintys - MRU
Naujienos

29 balandžio, 2022
Startuoja Nacionalinė teisės žinių olimpiada moksleiviams: pasitikrinti teisės žinias gali ir visi norintys
Įvykis
Universitetas
Bendruomenė
Mokslas
Teisės mokykla

Šiandien startuoja jau septintoji Nacionalinė teisės žinių olimpiada, kurią organizuoja Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės mokykla (TM) ir LRT. Į pirmąjį olimpiados etapą užsiregistravę moksleiviai testą laikys balandžio 29 dieną.

300 geriausiai pirmame etape pasirodžiusių moksleivių bus pakviesti dalyvauti olimpiados finale, kuris vyks gegužės 20 dieną. Šiemet į olimpiadą registravosi daugiau nei 2500 dalyvių iš daugiau kaip 80 mokyklų ir gimnazijų iš visos Lietuvos. Aktyviausiai – Vilniaus, Kauno, Elektrėnų, Alytaus, Šiaulių, Šilalės, Klaipėdos miestų moksleiviai. 

Visi norintys pasitikrinti savo teisines žinias, olimpiados platformoje https://teisekiekvienam.lrt.lt balandžio 29 d. – gegužės 4 dienomis gali atsakyti į teisės ekspertų parengtus klausimus visuomenei skirtame teste. Situaciniai klausimai pateikti iš įvairių teisės sričių - administracinių santykių, civilinės, baudžiamosios, asmens duomenų apsaugos, vartotojų apsaugos, darbo santykių ir kt.

Nacionalinės teisinių žinių olimpiados tikslas - ugdyti jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę sąmonę, kultūrą, taip pat apie valstybės teisės sistemą, jos veikimo principus.  Šių metų olimpiados šūkis – „Konstitucija kiekvienam“ – akcentuoja jaunimo ryšį su teise, Konstitucija – pagrindiniu šalies įstatymu ir vertybiniu valstybės pagrindu. „Šių metų olimpiadoje akcentuojame, kad sudėtingiausiose situacijose verta atsiremti į pamatines vertybes, kurios teisės srityje įtvirtintos Lietuvos Konstitucijoje. Olimpiada siekiame, kad jaunas žmogus atrastų šias vertybes pamatiniame teisinės valstybės dokumente ir įsitikintų, kaip jos praktiškai veikia kasdieninėse situacijose, su kuriomis susiduria jaunimas“, – teigia MRU TM dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė.

Praeitais metais pirmąją vietą 5–8 klasių grupėje laimėjęs Vilniaus VšĮ „Saulės privati gimnazija“ 6 klasės mokinys Joris Rudzevičius teigia, kad Olimpiada jį įkvėpė daugiau domėtis teise ir ieškoti atsakymų į kasdieninius moksleiviškus klausimus. Jis kviečia visus Lietuvos moksleivius dalyvauti Olimpiadoje, nebijoti suklysti ir imtis iššūkių. Įdomu, kad Joris Olimpiadoje dalyvauja ne pirmą kartą – prieš tai būdamas penktokas jis iškovojo 2-ąją vietą.

Savo įspūdžiais apie dalyvavimą Olimpiadoje taip pat dalinasi 2021 metais 9–12 klasių grupėje pirmąją vietą iškovojęs 11 klasės mokinys Žygimantas Mazėtis iš Vilniaus licėjaus. Jis teigia, kad tokių renginių privalumas yra tas, kad jų metu patrauklia forma galima susipažinti su valstybėje esančiu teisiniu reguliavimu, moksleivis gali pasvarstyti įvairių situaciją scenarijus bei susipažinti su teise iš arčiau. Žygimantas džiaugiasi, kad Olimpiadoje yra ne tik uždari testo klausimai, bet ir atviri, į kuriuos atsakant galima detaliai ir argumentuotai išdėstyti savo mintis ir pasiūlyti sprendimo variantą. „Labiausiai man įstrigęs klausimas iš praeitų metų Olimpiados buvo apie „Ryanair“ lėktuvo priverstinį nutupdymą Baltarusijoje. Įvykis buvo neseniai įvykęs ir plačiai nuskambėjęs, o mums reikėjo pateikti teisinį vertinimą. Džiaugiuosi, kad pavyko“, - teigia  Žygimantas Mazėtis iš Vilniaus licėjaus.

Praeitų metų Olimpiados antrosios vietos 5–8 klasių grupėje pelniusios Vilniaus Šv. Kristoforo progimnazijos 6 klasės mokinės Edvilės Zenavičiūtės patarimas visiems moksleiviams drąsiai dalyvauti Olimpiadoje, nes laukia įdomūs klausimai, vertingi prizai ir neįkainojama patirtis. Edvilė dalinasi įspūdžiais, kad jau seniai užsiregistravo į Olimpiadą ir nekantrauja sužinoti kokie šiemet klausimai laukia dalyvių.

MRU TM atstovė Akvilė Alauskaitė sako, kad nugalėtojai yra visi moksleiviai dalyvavę šioje olimpiadoje: „Vaikai, kurie yra aktyvūs, smalsūs, nepabijoję suklysti, išdrįsę bandyti, besidomintys teisinės valstybės klausimais, tikėtina ir ateityje bus gerais piliečiais ir nebijos imtis iššūkių. Džiaugiuosi, kad šiemet dalyvauti Olimpiadoje užsiregistravo rekordinis dalyvių skaičius, tai nuteikia labai pozityviai, nes jaunimas yra mūsų šviesios ateities kūrėjai“, – teigia Akvilė Alauskaitė.

Olimpiadą rengia MRU TM ir LRT. Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos Teisingumo ministrerija. Vertingus prizus nugalėtojams įsteigė tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“ ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą palaiko Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas, Lietuvos advokatūra, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos antstolių rūmai, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Lietuvos muitinės departamentas, Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Mokymo centras.

Daugiau informacijos apie olimpiadą: https://teisekiekvienam.lrt.lt.