Startuoja Nacionalinė teisės žinių olimpiada moksleiviams: pasitikrinti teisės žinias gali ir visi norintys - MRU
Naujienos

31 gegužės, 2023
Startuoja Nacionalinė teisės žinių olimpiada moksleiviams: pasitikrinti teisės žinias gali ir visi norintys
Teisės mokykla
Universitetas
Bendruomenė

Šiandien startuoja jau aštuntoji Nacionalinė teisės žinių olimpiada, kurią rengia Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės mokykla ir LRT kartu su partneriais. Šiemet į olimpiadą registravosi daugiau nei 3200 dalyvių iš daugiau kaip 150 mokyklų ir gimnazijų iš visos Lietuvos.

Į pirmąjį olimpiados etapą užsiregistravę moksleiviai testą laikys gegužės 31 dieną nuotoliniu būdu internetinėje platformoje https://teisekiekvienam.lrt.lt/. Jo metu 5–12 klasių moksleiviai atsakys į iš anksto paruoštus testo klausimus. 300 geriausiai pirmame etape pasirodžiusių moksleivių bus pakviesti dalyvauti Olimpiados finale, kuris vyks birželio 16 dieną MRU. Olimpiadoje pirmą kartą kviečiami dalyvauti ir lietuviai, gyvenantys užsienio valstybėse.

Nacionalinės teisės žinių olimpiados tikslas – ugdyti jaunimo teisinį sąmoningumą ir supratimą apie teisinę valstybę, teisinę sąmonę, kultūrą, taip pat apie valstybės teisės sistemą, jos veikimo principus. MRU Teisės mokyklos dekanės prof. dr. Lyros Jakulevičienės teigimu: „Olimpiada suteikia galimybę jauniems žmonėms pasitikrinti teisės žinias bei sužinoti, kaip teisė veikia kasdieninėse situacijose, su kuriomis susiduria jaunimas. Siekiant sėkmingos karjeros nuolat besikeičiančiame pasaulyje vis svarbesnės yra tokios savybės, kaip kritinis mąstymas, kūrybiškumas, pilietiškumas, smalsumas. Teisę išmanantis žmogus aktyviau ir pilietiškiau dalyvauja visuomenės gyvenime ir yra demokratijos valstybėje garantas. Tad kviečiame leistis į šią kupiną patyrimų kelionę ir kartu su mumis atskleisti teisės poreikį ir galią mūsų kasdienybėje“, – skatina Lyra Jakulevičienė.

Dalyvavimo olimpiadoje naudą pabrėžia ir 2021 metų Olimpiados nugalėtojai. Pirmąją vietą 5–8 klasių grupėje laimėjęs Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos 7 klasės moksleivis Ąžuolas Račinskas, teigia, kad ne kiekvienas turi būti teisės profesionalas, bet kiekvienas gyvenantis demokratinėje teisinėje valstybėje privalo žinoti savo konstitucines teises, suprasti kaip veikia Lietuvos teisinė sistema, suvokti pagrindinius teisės principus ir jos taikymo mechanizmus. Jis kviečia visus Lietuvos moksleivius dalyvauti Olimpiadoje ir domėtis teise, nes teisė yra kiekvienam.

Savo įspūdžiais apie dalyvavimą Olimpiadoje taip pat dalinasi 2021 metais 9–12 klasių grupėje pirmąją vietą iškovojęs Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos II klasės moksleivis Ignas Stankevičius. Jis teigia, kad tokių renginių privalumas yra tas, kad jų metu patrauklia forma galima susipažinti su valstybėje esančiu teisiniu reguliavimu, moksleivis gali pasvarstyti įvairių situaciją scenarijus bei susipažinti su teise iš arčiau.

Visi norintys pasitikrinti savo teisines žinias, olimpiados platformoje https://teisekiekvienam.lrt.lt gegužės 31 – birželio 7 dienomis gali atsakyti į teisės ekspertų parengtus klausimus visuomenei skirtame teste. Situaciniai klausimai pateikti iš įvairių teisės sričių – konstitucinės, administracinės, civilinės, baudžiamosios, tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės ir įvairių jaunimui ir visuomenei aktualių temų: asmens duomenų apsaugos, vartotojų apsaugos, darbo santykių, atsakomybės ir kitų.

Olimpiadą globoja Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerija. Pagrindinį prizą pirmųjų vietų nugalėtojams įsteigė ilgametis Olimpiados partneris – tarptautinė advokatų kontora „Eversheds Saladžius“, vertingais prizais kitų prizinių vietų dalyvius apdovanos Lietuvos jaunųjų advokatų asociacija, Teisėjų padėjėjų asociacija ir kiti iniciatyvos partneriai. Šią iniciatyvą palaiko Europos komisijos atstovybė Lietuvoje, visos svarbiausios Lietuvos teisinės institucijos: Lietuvos Respublikos Konstitucinis teismas, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Lietuvos advokatūra, Nacionalinė teismų administracija, Lietuvos generalinė prokuratūra, Lietuvos antstolių rūmai, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Lietuvos Muitinės departamentas, Lietuvos kalėjimų tarnyba prie Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos.

Daugiau informacijos apie olimpiadą čia.

Daugiau informacijos apie Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklą:

MRU Teisės mokykla vykdo klasikinę teisės ir penkias specializuotas teisės bakalauro studijų programas, 14 magistratūros studijų programų, iš kurių 7 – tarptautinės, vykdomos su užsienio universitetais. Pirmoji Lietuvoje akreditavo ir įgyvendina teisės 5 LL.M programas, skirtas praktikams gilinti specializuotas žinias. Kasmet MRU Teisės mokykla pritraukia apie 400 teisės studentų iš Lietuvos ir apie 100 užsienio, daugiausia Ukrainos, studentų. Studentai turi galimybę atlikti praktiką ir įsidarbinti daugiau kaip 200 Teisės mokyklos partnerių Lietuvoje ir užsienyje. 2023 metais Pasauliniame universitetų QS reitinge teisės (Law) kryptyje MRU teisė vienintelė iš Lietuvos universitetų patenka į geriausių pasaulio teisės mokyklų 250-ką. Žurnalo „Reitingai“ duomenimis (2023 m.), Mykolo Romerio universitetas yra Nr. 1 Lietuvoje pagal tarptautinį konkuravimą.