Startavo pirmasis pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kursas - MRU
Naujienos

24 lapkričio, 2022
Startavo pirmasis pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kursas
Bendruomenė
Mokslas
Teisės mokykla
Įvykis
Universitetas
Studijos

Mykolo Romerio universitete prasidėjo paskaitos pirmajai pinigų plovimo ir teroristų prevencijos grupei. Vos per pirmąsias registracijos dienas buvo sulaukta itin didelio susidomėjimo ir užpildytos visos grupei skirtos vietos. Tačiau programa bus tęstinė ir jau kitų metų I-ąjį ketvirtį bus paskelbta informacija apie naujai renkamą kurso grupę. Ši programa – vienintelė ne tik Lietuvoje, bet ir tarp Baltijos valstybių. Ji parengta bendradarbiaujant Finansų ministerijai, Mykolo Romerio universitetui (MRU) ir Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centrui (PPPKC).

„Praėjusiais metais atlikome apklausą, kuri parodė, jog „Fintech“ sektoriuje šalia informacinių technologijų specialistų labiausiai reikalingi pinigų plovimo prevencijos specialistai. Todėl ėmėmės inciatyvos ir mažiau nei per pusmetį kartu su partneriais sukūrėme novatorišką mokslo programą, kuri atliepia šių dienų rinkos realijas. Finansinių technologijų sektorius Lietuvoje sparčiai vystosi, todėl atsiranda papildomų rizikų, kurias suvaldyti galime tik pasitelkę naujausias žinias ir kompetencijas. Ši  programa – galimybė Lietuvai dar efektyviau ir operatyviau kovoti su kylančiais iššūkiais finansų sektoriuje“, – pažymėjo finansų viceministrė Vaida Markevičienė. 

Pasak jos, tvarus finansų sektoriaus augimas neįmanomas be efektyvaus rizikų valdymo, todėl rinkai paruošti specialistai atliks ypatingai svarbų vaidmenį – jie prisidės prie atsparesnės Lietuvos kūrimo.

„Ryžtingai nusprendę gerinti privataus ir viešojo sektorių kompetenciją pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos srityje bei mažinti šios srities specialistų Lietuvoje trūkumą –  glaudaus bendradarbiavimo dėka, drauge su partneriais sukūrėme pirmąją, Lietuvoje įgyvendinamą, Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kompetencijų sertifikavimo programą, kurioje savo ekspertinėmis žiniomis sutiko dalintis ilgametę patirtį turintys rinkos specialistai“, – pabrėžė Eimantas Vytuvis, Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovas.

Pasak jo, ši programa prisidės prie pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemos stiprinimo nacionaliniu bei tarptautiniu lygiu. Taip pat reikšmingai pasitarnaus kiekvienam kurso dalyviui. Kurso dėstytojai suteiks visus reikiamus įrankius ir vieną svarbiausių – žinias, kurios padės sėkmingai kovoti su finansiniais nusikaltimais bei įsilieti į Lietuvos pinigų plovimo prevencijos specialistų bendruomenę. 

Programos koordinatorius, MRU docentas dr. Marius Laurinaitis džiaugiasi, kad suvienijus jėgas su partneriais sukurta sertifikavimo programa leis šios srities specialistams įgyti naujausių teorinių ir praktinių žinių. Kaip pažymi programos koordinatorius, MRU docentas dr. Marius Laurinaitis „Atsakomybės laipsnis visose srityse tik didėja, dėl to labai svarbu, kad teisiniai ir praktiniai sprendimai AML veikloje, visiškai neatsiliktų nuo naujausių šios srities pokyčių, tai ir yra šios naujos programos tikslas.”

Apie programą

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos kursas (Sertifikavimo programa) yra skirta jau dirbantiems viešojo ir privataus sektorių skirtingų atsakomybių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos specialistams, naujai ateinantiems į darbo rinką ir norintiems pradėti savo karjerą šioje srityje, taip pat – ketinantiems persikvalifikuoti. Programa truks 9 savaites, ją sudaro 52 akademinės ir 103 savarankiško darbo valandos. Programą sudaro 13 modulių, kuriuose bus pristatomos su pinigų plovimu ir teroristų finansavimų susijusios temos. Programoje per 26 paskaitas finansų rinkos dalyvių atstovai, MRU dėstytojai, Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro ekspertai bei jų partneriai dėstys pinigų plovimo prevencijos teorinius aspektus, teisinį reglamentavimą ir rengs praktinių situacijų aptarimo sesijas. Kurso dalyviams išlaikiusiems baigiamąjį egzaminą bus išduodamas Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sertifikatas.