Skaitmeninės ekonomikos iššūkiai: kas gali juos įveikti? - MRU
Naujienos

14 birželio, 2022
Skaitmeninės ekonomikos iššūkiai: kas gali juos įveikti?
Viešojo valdymo ir verslo fakultetas
Universitetas

Lietuvos ir tarptautinėje rinkoje ryškios tendencijos – didelis ekonomistų ir finansinius procesus išmanančių specialistų trūkumas. Daiktų internetas, didieji duomenys, skaitmenizacija, virtuali realybė keičia ne tik vartotojų modelius ir elgseną, bet ir verslo organizacijas, norinčias patenkinti vartotojų poreikius. Aktualias skaitmeninės ekonomikos bei verslo tendencijas Lietuvoje ir pasaulyje apžvelgia Mykolo Romerio universiteto (MRU) Skaitmeninės ekonomikos bakalauro studijų programos vadovas profesorius dr. Mindaugas Butkus.

– Kokios yra tendencijos ir kaip transformuojasi ekonomikos sritis?

Ekonomika – neatskiriama žmonių gyvenimo dalis, kuri, pasak ekonomistų, „yra visur“. Ekonomikos mokslas juda koja kojon su vis labiau skaitmenizuojamu pasauliu. Dėl šios priežasties šiais laikais ekonomikos mokslas tampa vis įdomesnis: analizuojami ne tik popieriniai pinigai, bet ir kriptovaliutos, virtualus nekilnojamasis turtas ir kt. Pastaraisiais metais ekonomistai vis labiau atsižvelgia ne tik į finansinius rodiklius, bet ir į žmonių gerovę, vertinamas ne tik pelnas, bet ir ekologija, tvarumas, darbuotojų darbo sąlygos. Tai universalus mokslas, sujungiantis ir įvertinantis įvairias sritis – nuo vis labiau skaitmeninamo pasaulio iki žmonijos problemų. Šiais laikais apstu krizių, kurias gali padėti išspręsti ekonomikos žinios: numatyti galimas pasekmes, rasti geriausius problemų sprendimo būdus. Kadangi skaitmeniniai verslo iššūkiai tik didės, vienintelė išeitis verslui – ugdyti darbuotojų kompetencijas ir investuoti į jų švietimą.

– Kokių gebėjimų reikia, norint tapti skaitmeninės ekonomikos specialistu?

Ekonomikos mokslas turi daug sąsajų su socialiniais mokslais, todėl tokių dalykų kaip psichologija, istorija ir sociologija išmanymas ir juose taikomų metodų supratimas yra labai naudingas. Šiuolaikinėje darbo rinkoje vis labiau ieškoma kritiškai mąstančių ir problemas gebančių spręsti žmonių. Ekonomistui tai pagrindinės savybės, leidžiančios įvertinti galimas alternatyvas ir priimti geresnius sprendimus. Taip pat svarbu gebėti dirbti su duomenimis, kurie ekonomistui nesvetimi – taip priimami sprendimai pagrindžiami logiškomis išvadomis, skaičiais. Šie gebėjimai ypač vertinami viešojo ir privačiojo sektoriaus profesijose. Pažymėtina, kad „minkštieji“ įgūdžiai susiję su komunikaciniais gebėjimais, laiko planavimu, gebėjimu išklausyti kitą asmenį, empatija. Tuo tarpu „kietieji“ įgūdžiai susiję su įgautomis žiniomis: duomenų analizavimu, techniniais ir kompiuteriniais gebėjimais, marketingo, planavimo įgūdžiais. Minėti gebėjimai yra labai svarbūs, siekiant atliepti darbdavių poreikius ir darbo rinkos tendencijas.

– Kokios tendencijos pastebimos aukštajame moksle, rengiant studijų programas, atliepiančias naujosios pramonės ir ekonomikos sąlygas?

Mykolo Romerio universitetas daug dėmesio skiria Skaitmeninės ekonomikos bakalauro studijų programos turiniui bei praktiniam mokymui. Į Skaitmeninės ekonomikos studijų programą įtraukti naujausi rinkos poreikį atspindintys studijų dalykai: Skaitmeninių technologijų plėtra, Startuolių kūrimas ir verslumas, Skaitmeninio verslo teisė, Prekybos ir paslaugų ekonomika, „FinTech“ ir dalijimosi ekonomika, Skaitmeninės ekonomikos politika ir lyderystė, Verslo duomenų bazės ir analitika, Tarptautinė ekonomika ir regionalizacija, Kibernetinio saugumo pagrindai, Projektų valdymas ir ekonominis pagrindimas, Ekonominių rodiklių analizė ir prognozavimas ir kiti, kurie padės klestėti ir verslui, ir viešajam sektoriui. O ekonomikos mokslo studijavimas lavina strateginį mąstymą, padeda pasirinkti optimalų galimą sprendimo rezultatą. Studentai gerina savo komunikacinius, analitinius gebėjimus, jiems lengviau sekasi analizuoti pateiktus duomenis bei sklandžiau spręsti bet kokioje gyvenimo srityje iškilusias problemas.

– Koks pagrindinis Skaitmeninės ekonomikos studijų programos tikslas?

Skaitmeninės ekonomikos studijos yra sukurtos taip, kad įgytos žinios ir profesinės kompetencijos padėtų lengvai orientuotis rinkoje, siekiant eksperto karjeros. Skaitmeninės ekonomikos studijomis siekiama parengti analitiškai mąstančius ekonomistus, gebančius profesionaliai ir sistemingai taikyti ekonomikos analizės ir finansų valdymo metodus bei puikiai besiorientuojančius skaitmeninėje aplinkoje. Įgysi ne tik naujausių tradicinės ir skaitmeninės ekonomikos, bet ir finansų, teisės, verslo, užsienio kalbų ir kitų sričių žinių ir įgūdžių. Užsitikrinsi  ekonomisto ar finansininko karjeros pagrindą. Pažymėtina, kad studijos vyksta lietuvių arba anglų kalbomis.

– Kokios karjeros galimybės laukia Skaitmeninės ekonomikos studijų programos absolventų?

Pagrindinės ekonomistų darbo vietos dažniausiai yra viešojo ir verslo sektoriaus organizacijos. Absolventai, baigę Skaitmeninės ekonomikos studijų programą, galės dirbti „FinTech“, bankininkystės, tarptautinėse technologijų, prekybos ar pramonės įmonėse ir bendrovėse, tarptautiniuose startuoliuose, viešojo sektoriaus organizacijose ir institucijose. Skaitmeninės ekonomikos specialistus graibsto Lietuvos startuoliai, tokie kaip „Vinted“, „Tesonet“, „Kilo Health“, „Bored Panda“ ir kiti.

Daugiau informacijos apie Skaitmeninės ekonomikos bakalauro studijų programą rasite čia.