Sėkmingi MRU šachmatininkų startai - MRU
Naujienos

27 vasario, 2015
Sėkmingi MRU šachmatininkų startai

Šachmatų sezonas įsibėgėja, ir MRU šachmatininkai sėkmingai tęsia kovas prie šachmatų lentų svarbiausiose varžybose.

Vasario 18-24 d. Vilniuje vyko 2015 m. Lietuvos moterų šachmatų čempionatas ir Lietuvos vyrų šachmatų čempionato pusfinalis, kuriuose sėkmingai dalyvavo pajėgiausi MRU šachmatininkai. Dėl Lietuvos moterų čempionato medalių bei patekimo į nacionalinę rinktinę 26 stipriausios šalies šachmatininkės (išskyrus didmeistres Viktoriją Čmilytę ir Deimantę Daulytę), varžėsi 8 ratų šveicariška sistema. Nuo pat čempionato pradžios iki paskutiniojo turo pirmavo praėjusių metų Lietuvos čempionė tarptautinė meistrė MRU mokslininkė-podoktorantūros stažuotoja Salomėja Zaksaitė Deja, paskutinioji partija pralaimėta Ritai Zykienei, tuo tarpu antroje vietoje buvusi Daiva Batytė laimėjo savo partiją ir pralenkė Salomėją puse taško. Surinkusi 6,5 tšk. iš 8 galimų Daiva Batytė tapo Lietuvos moterų čempione, pustaškiu atsilikusi Salomėja iškovojo sidabrą. Vilnietės Vesta Kasputė ir Rita Zykienė surinko po 5,5 tšk. ir pasidalino 3-4 vietas, tačiau dėl geresnių papildomų rodiklių bronza atiteko V. Kasputei.

„Savo pasirodymą sudėtinga objektyviai vertinti: viena vertus, užimta aukšta vieta ir pasiektas pagrindinis tikslas – patekti į nacionalinę rinktinę, tačiau tuo pačiu nuvilia netolygus žaidimas. Džiugu, kad demonstruota aukšta technika, kūrybiškumas ir atkaklumas, tačiau pasitaikė ir apmaudžių klaidų, neleidusių pelnyti aukščiausio apdovanojimo,” – savo mintimis apie čempionatą pasidalijo Salomėja.

Moterų čempionate dalyvavusi MRU studentė Živilė Urbonavičiūtė surinko 4 taškus ir užėmė 12 vietą.

Greta moterų čempionato Vilniuje vyko ir Lietuvos vyrų šachmatų čempionato pusfinalis, kuriame 52 žaidėjai 8 ratų šveicariška sistema varžėsi dėl patekimo į balandį vyksiantį Lietuvos vyrų šachmatų čempionato finalą.

Puikiai pusfinalyje sužaidė MRU šachmatininkai: surinkę po 6,5 taško iš 8 galimų 1-2 vietą pasidalijo MRU šachmatų treneris tarptautinis meistras Vaidas Sakalauskas ir jo auklėtinis MRU studentas Vaidas Šetkauskas. Abu mūsų šachmatininkai užtikrintai žaidė turnyre, laimėję po 5 partijas ir tris partijas baigę lygiosiomis ir tik dėl geresnių papildomų rodiklių treneris užėmė 1 vietą. Ypatingai džiugino puikus jaunojo studento Vaido Šetkausko žaidimas: Vaidas pakėlė savo reitingą net 40 punktų ir peržengė meistrišką 2300 reitingo ribą.

Puikiai pasirodė ir MRU studentas Tautvydas Vedrickas, kuris finišavo trimis pergalėmis iš eilės, paskutiniajame ture juodaisiais įveikęs turnyro reitingo favoritą tarptautinį meistrą Gediminą Šarakauską. Tautvydas puse taško atsiliko nuo savo komandos draugų ir pagal papildomus rodiklius užėmė 4 vietą bei taip pat turėtų patekti į čempionato finalą.

Prieš pat šias varžybas įvyko antrasis Lietuvos šachmatų lygos etapas, kur MRU atstovaujančios komandos tęsia kovas dėl medalių. Užtikrintai laimėjusios du mačus prieš Šiaulių „Fortūną“ (rezultatu 3-0) ir Kauno LŠM (2,5-0,5) ir sužaidusios lygiosiomis (1,5-1,5) su Kauno „Margirio-1“ komanda „MRU-Rosk Consulting“ moterų komanda kartu su Kauno „Margirio-1“ komanda turi 9 komandinius taškus ir pagal papildomus rodiklius pirmauja Lietuvos moterų šachmatų lygos pirmenybėse. Puikiai lygoje žaidžia MRU studentė Živilė Urbonavičiūtė, laimėjusi visas tris žaistas partijas. Priešpaskutiniame ture mūsų komandos varžovėmis bus trečioje vietoje esanti pajėgi Plungės „VŠK Bokštas-1“ komanda, turinti 6 komandinius taškus.

Permainingai Lietuvos šachmatų lygos antrajame etape sekėsi MRU vyrų komandai, kuri sutriuškino Marijampolės „Sūduvos“ komandą rezultatu 5-0 ir žaidė du sunkius mačus su lygos favoritėmis Kauno „Margirio“ bei Panevėžio „Gigant Chess“ komandomis. Po atkaklios kovos teko pripažinti pranašumą prieš Kauno klubą (2-3) ir Panevėžio klubą (1,5-3,5).

Čempionate pirmauja Panevėžio „Gigant Chess“ komanda, turinti devynis komandinius taškus. Dviem taškais atsilieka „Vilniaus forto“ ir AGV-Kaunas–EV komandos. Vilniečiai pateikė sensaciją nugalėdami daugkartinius Lietuvos čempionus Kauno „Margirio“ komandą ir įvėlė sumaišties turnyrinėje lentelėje. Po antrojo etapo net aštuonios komandos pretenduoja iškovoti medalius ir kelialapį į Europos taurės varžybas Makedonijoje. MRU dalijasi 4-9 vietas ir 6 ture žais su Vilniaus „VŠŠSM-Chess United“ komanda.

Paskutinis lygos etapas vyks kovo pabaigoje, Kaune, kur ir paaiškės šių metų lygos čempionai bei prizininkai. Palinkėkime MRU komandoms sėkmės lemiamose kovose!