Seimo Pirmininkė atidarys MRU vyksiantį Pasaulinės medicinos teisės asociacijos kongresą - MRU
Naujienos

24 liepos, 2023
Seimo Pirmininkė atidarys MRU vyksiantį Pasaulinės medicinos teisės asociacijos kongresą
Konferencijos

2023 m. rugpjūčio  2 d. Vilniuje, Mykolo Romerio universitete (MRU)  vyks Pasaulinės medicinos teisės asociacijos (World Association for Medical Law  - WAML)  kongreso atidarymas, kuriame teisininkai, mokslininkai, advokatai, medikai iš Europos, Amerikos, Azijos, Australijos bei Afrikos  žemynų aptars aktualiausias medicinos teisės problemas.

Kongresą M. Romerio universitete atidarys ir sveikinimo žodį tars Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė – Nielsen, MRU rektorė dr. prof. Inga Žalėnienė, WAML prezidentas prof. Roy Beran ir Pasaulinės sveikatos organizacijos (WHO) generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rugpjūčio 2-4 d. vyksiančio kongreso dalyviai svarstys vykdomų sveikatos sistemos reformų problemas, jų sėkmę siekiant užtikrinti kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, diskutuos apie pilietinės visuomenės vaidmenį ir atsakomybę sveikatos sektoriuje, naujus  iššūkius  sveikatos sistemoms post-pandeminiu laikotarpiu,  pacientų teisių apsaugą, teismo medicinos ekspertų vaidmenį, tiriant karo nusikaltimus (Rusijos karinė agresija  Ukrainoje) ir kitais visuomenei svarbiais klausimais. Kongresas bus puiki galimybė tarptautinei teisininkų, medikų bendruomenei pristatyti MRU, kaip inovatyvų, modernų, atvirą mokslo pažangai universitetą, kuris  geba vykdyti pasaulinius  mokslo plėtros projektus.  

  „Kongresas sudarys puikias galimybes užmegzti glaudžius mokslinio bendradarbiavimo, partnerystės ryšius ne tik su Europos, bet ir su JAV, Izraelio, Australijos, Japonijos ir kitų šalių mokslininkais, universitetais, siekiant įgyvendinti bendrus studijų ir mokslo projektus“, - sako Kongreso programos vadovė, MRU Teisės mokyklos profesorė, dr. Toma Birmontienė. - „Tikimės, kad į Vilniaus kongresą atvyks apie 150 dalyvių, taigi, kongresas turėtų tapti puikia galimybe naujiems partnerystės ryšiams teisinių paslaugų srityje užmegzti, plėtoti įvairių profesijų medikų bendradarbiavimą“.   

Pasak profesorės, MRU įvairiose socialinių  mokslų studijų programose integruoja sveikatos teisės klausimus, kurie  yra aktualūs daugeliui studijų, mokslinių tyrimų sričių, plėtojamų MRU Teisės mokyklos mokslo ir studijų programose: ar tai būtų Teisės studijų programa ir joje studijuojamos konstitucinė, civilinė, baudžiamoji, tarptautinė bei kitos teisės sritys, susijusios su žmogaus teisių apsauga, ar tai būtų kita teisės studijų programa, kaip antai, Teisė ir tarptautiniai santykiai.  

„Būtent MRU plėtojama sveikatos teisės kryptis lėmė tai, kad universitetas tapo Pasaulinės medicinos asociacijos rengiamo 27 pasaulinio kongreso partneris“, - pabrėžė MRU prof. Toma Birmontienė.

 Mykolo Romerio universitetas teisę rengti Kongresą Vilniuje laimėjo  2019 m.  Tokijuje vykusio  WAML Kongreso metu. 

Pasaulinė medicinos teisės asociacija (WAML),  įkurta 1967 m., vienija įvairių pasaulio valstybių teisininkus, mokslininkus, advokatus, medikus, dirbančius akademinėje ir praktinėje srityse. Pasaulinis medicinos teisės kongresas yra prestižinis, senas tradicijas turintis renginys, kuris kiekvienais metais vyksta kitoje pasaulio valstybėje. 2019  m.  jis vyko  Japonijoje (Tokijuje), 2022 m. Australijoje, o 2024 m. kongresas turėtų vykti Kanadoje (Toronte). Kongresų metu gvildenamos  aktualios medicinos teisės problemos. 

WAML leidžia mokslinį žurnalą - Medicine and Law , kuriame autoriai iš daugiau kaip 100 šalių publikavo daugiau kaip  2000 straipsnių.  Taip pat kiekvieną mėnesį  platinamas WAML  narių naujienlaiškis.  

 

Pasaulinės medicinos teisės asociacijos kongreso atidarymo programa 

2023 m. rugpjūčio 2 d. 

Mykolo Romerio Universitetas, Ateities g. 20, Vilnius

(Visą kongreso programą galima rasti https://www.waml2023.eu/program/

Informacijos apie WAML Vilniaus kongresą galima rasti https://www.waml2023.eu/)

 

09:00 – 09:30 Kongreso atidarymas (I-201 aud.)

Moderuoja: MRU Teisės mokyklos profesorė Toma Birmontienė

Sveikinimo kalbos:

  • Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė – Nielsen
  • MRU rektorė dr. Prof. Inga Žalėnienė
  • WAML prezidentas Roy Beran
  • Pasaulio sveikatos organizacijos generalinis direktorius Tedros Adhanom Ghebreyesus (nuotoliniu būdu)

09:30-10:30 Plenarinė sesija 1 (I-201 aud.)

11:00 – 13:00 Sesijos 1, 2,3,4 (I-201; I-414; I-416; I-417 aud.)

14:00-16:00 Sesijos 5,6,7,8 (I-201; I-414; I-416; I-417aud.)

16:30-17:30 Sesija 9 (I-414 aud.)