Saulius Nefas. Ar partijoms tikrai rūpi vietos bendruomenės ir NVO? Egzaminas neišlaikytas - MRU
Naujienos

7 spalio, 2016
Saulius Nefas. Ar partijoms tikrai rūpi vietos bendruomenės ir NVO? Egzaminas neišlaikytas

Šešių Lietuvos universitetų mokslininkai ir praktikai ekspertavo septynių pagal visuomenės nuomonių apklausas populiariausių politinių partijų rinkimų į Seimą programas ir jų rinkimines nuostatas dėl NVO ir vietos bendruomenių, pagal kurias turėtų būti galima daryti bent teorines prielaidas, koks bus naujai išrinktos valdžios požiūris į vietos bendruomenes ir NVO.

Politinių partijų programos buvo vertinamas pagal šešis kriterijus. Pirmiausia buvo vertinama, ar politinės partijos apskritai rodė iniciatyvą, kad jų rinkimų programas dėl NVO ir vietos bendruomenių įvertintų mokslininkai ir ekspertai. Deja, pagal šį kriterijų dauguma ekspertų visoms partijoms skyrė žemus balus, nes tokių iniciatyvų programose apskritai nepastebėjo. Paskaičius programas susidaro įspūdis, kad partijos visai nerodo intereso glaudžiau bendradarbiauti su mokslininkais, remtis jų atliktais tyrimais, nors tose pat rinkiminėse programose yra deklaruojama, kad skatins mokslo ir praktikos sąveiką...
Taip pat buvo tiriama, ar politinių partijų programose yra ideologinės nuostatos apie NVO ir vietos bendruomeniškumą. Geriausiai ekspertai įvertino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkiminėje programoje esančias nuostatas, o blogiausiai – Darbo partijos. Daugelio partijų rinkiminėse programose tiesiog kalbama apie bendruomenes. Tai patvirtina, kad nėra elementaraus suvokimo, kas tas NVO, kas – vietos bendruomenė ir kuo pastaroji skiriasi nuo kitų bendruomenių.
Buvo analizuojama, ar politinės partijos rinkimų programoje yra nurodytas konkretus veiksmų planas, kaip partijos planuoja įgyvendinti užsibrėžtus tikslus dėl NVO ir vietos bendruomenių. Geriausiai įvertinos nuostatos – LR liberalų sąjūdžio, o blogiausiai – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos koalicijos rinkiminės nuostatos. Populiariausias kitų partijų įvertinimas - veiksmai yra nekonkretūs ir deklaratyvūs.
Tiriant, ar politinė partija turi struktūras („šešėlinė vyriausybė“, komitetas, konkretus asmuo ir pan.) kurios skirtų dėmesį NVO ar vietos bendruomenių politikos formavimui ir įgyvendinimui geriausiai įvertinta TS LKD, nes daug ekspertų žinojo apie šios partijos struktūrose esančią bendruomenių šešėlinę ministeriją.
Deja, iš septynių partijų tik vienos - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkiminės programos nuostatos NVO ir vietos bendruomeniškumo srityje išlaikė egzaminą ir gavo įvertinimą - silpnai (5 balai). Keturiais balais buvo įvertintos LR liberalų sąjūdžio, Socialdemokratų ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkiminės programos. Du balus gavo Darbo partijos, Tvarkos ir Teisingumo, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos koalicijos atitinkamos rinkiminės nuostatos...