Rytoj MRU prasideda tarptautinis mediacijos renginių ciklas - MRU
Naujienos

20 lapkričio, 2023
Rytoj MRU prasideda tarptautinis mediacijos renginių ciklas
Teisės mokykla
Konferencijos

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Mediacijos ir darnaus ginčų sprendimo laboratorija organizuoja mediacijos renginių ciklą, kuris vyks 2023 m. lapkričio 21-25 d. Vilniuje. Renginių ciklą pradės lapkričio 21 d. vyksianti tarptautinė mokslinė konferencija „Įveikiant mediacijos paradoksą: idėjos, iššūkiai, geroji patirtis”, kurios tikslas – plėtoti mokslininkų, praktikų ir nacionalinių politikų bendradarbiavimą, skatinti mokslines diskusijas ir tyrimus, siekiant rasti veiksmingų priemonių, prisidėsiančių prie mediacijos taikymo ES valstybėse narėse.

Pagrindiniai renginio pranešėjai – garsūs, visame pasaulyje žinomi mediacijos ekspertai Giuseppe de Palo (JAV) ir Nadja Alexander (Singapūras). Konferencijoje pranešimus skaitys tarptautiniu mastu pripažinti mediacijos ekspertai iš Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos, Graikijos, Graikijos, Bulgarijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų ir kitų šalių. Renginį dalinai finansuoja Lietuvos mokslo taryba.

Konferencijoje mediacijos paradokso koncepcijos kūrėjas Giuseppe de Palo pristatys šį fenomeną ir pasakos, kokius nuostolius patiria abi ginčo šalys netaikydamos ar nepakankamai taikydamos šį taikaus ginčų sprendimo būdą. Pagrindinė mediacijos ekspertė Nadja Alexander kalbės apie mediacijos ekosistemą ir paaiškins, kaip norint paskatinti mediaciją,  būtina atsižvelgti į kontekstą ir kultūrą. Kiti Lietuvos ir užsienio pranešėjai kalbės apie iššūkius, su kuriais susiduria skirtingo regioninio, kultūrinio ir politinio konteksto šalys, siekdamos intensyviau naudoti mediaciją sprendžiant ginčus visuomenėje. Renginyje taip pat bus skiriamas didelis dėmesys naujiems iššūkiams, su kuriais susiduria mediatoriai dėl naujų šiuolaikinių technologijų naudojimo.

Konferencija sulaukė labai didelio susidomėjimo ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu mastu. Ją moderuos Teisės mokyklos profesorė, Mediacijos ir darnaus ginčų sprendimo laboratorijos vadovė dr. Agnė Tvaronavičienė ir Nacionalinės teismų administracijos direktorė, MRU Teisės mokyklos Privatinės teisės instituto profesorė dr. Natalija Kaminskienė. Trečiojoje konferencijos dalyje dalyviai bus pakviesti į dvi lygiagrečiai vykstančias diskusijas, kuriose bus svarstoma, ar reikalingas naujas suderintas požiūris į šeimos konfliktų sprendimą ir kokios kitos priemonės, išskyrus privalomą mediaciją, galėtų labiau paskatinti mediacijos taikymą ES. Šių diskusijų ir konferencijos tikslas – parengti ir pasiūlyti akademiniais tyrimais ir gerąja užsienio praktika pagrįstas rekomendacijas bei konkrečias priemones, kaip įveikti mediacijos paradoksą ir paskatinti teisėkūros atstovus dažniau naudotis mediacija, sprendžiant visuomenės narių konfliktus. Su konferencijos programa galima susipažinti čia.

Antroji renginių ciklo dalis – tarptautinis studentų mediacijos turnyras, kurį 2023 m. lapkričio 22-25 d. organizuos MRU kartu su Tarptautine ginčų sprendimo akademija (INADR).

MRU labai džiaugiasi, kad jau trečią kartą galės surengti INADR turnyrą Vilniuje, todėl kviečia studentų komandas ir trenerius iš visų Lietuvos ir užsienio teisės mokyklų teikti paraiškas.

MRU ruošiasi priimti 14 studentų komandų iš Singapūro, Indijos, Ukrainos, Turkmėnistano, Lenkijos, Airijos, Austrijos, Bulgarijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir kitų šalių. Turnyrui aktyviai ruošiasi ir MRU studentų mediacijos komanda, kuriai vadovauja MRU Privatinės teisės instituto lektorė Indrė Korsakovienė ir MRU podoktorantė doc. dr. Julija Branimirova-Radanova. Turnyrą vertins nacionaliniai ir tarptautiniai mediacijos profesionalai, mokslininkai bei praktikai.

Labai laukiame jūsų Vilniuje! Ir džiaugiamės galėdami pasveikinti visus mediacijos ekspertus ir entuziastus MRU šių metų lapkritį.

Kilus klausimams, maloniai kviečiame susisiekti su mumis el. paštu: a.tvaronaviciene@mruni.eu.