Prof. David Schultz pasakoja apie ateinančius JAV prezidento rinkimus - MRU
Naujienos

9 vasario, 2024
Prof. David Schultz pasakoja apie ateinančius JAV prezidento rinkimus

Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys, JAV Hamline universiteto politikos mokslų profesorius David Schultz kalbėjo ateinančių JAV prezidento rinkimų tematika.

Juodosios gulbės, nežinomi nežinomieji ir Spalio siurprizai. Taip vadinasi veiksniai, kurie gali pakeisti 2024 m. prezidento rinkimų kursą. Ir mes galimai net nežinome, kas jie yra.

Politologų teigimu, yra bendras modelis, padedantis nustatyti prezidento rinkimų nugalėtojus. Tokie modeliai įprastai žiūri į pasitikėjimo prezidentu reitingą ir į visuomenės požiūrius į antrojo rinkiminių metų ketvirčio ekonominius rodiklius. Šitai žinome vadovaujantis praėjusiais ar „normaliais“ rinkimais. Tačiau 2024 m. rinkimų ciklas nepalyginamas su jokiu kitu rinkimų ciklų Amerikos istorijoje. Yra daugybė juodųjų gulbių, nežinomų nežinomųjų ir potencialių Spalio siurprizų, kurie galėtų pakeisti rinkimų kursą. Tai yra kintamieji, kurių nesame anksčiau matę prezidento rinkimuose ar įvykiuose, kurių eiga galėtų rutuliotis ir keistis tokiais būdais, kurie paveiktų rinkimus.  

Kas galėtų būti šie nežinomi nežinomieji? Štai čia yra dešimt galimybių.

Ar Trumpas stos prieš teismą ir bus nuteistas už kokias nors nusikalstamas veikas iki 2024 m. rinkimų? Žengiant į rinkimus, Donaldui Trumpui gresia keturios baudžiamosios bylos su 91 baudžiamuoju kaltinimu. Jo rinkėjai yra išvien su juo. Nepanašu, jog jie atsiskirs nuo jo, nepaisant, kad ir kas nutiktų. Tačiau kova yra dėl tų kelių neapsisprendusių rinkėjų tose penkiose ar šešiose neapsisprendusiose valstijose, kurios nulems rinkimus. Tai galbūt mažiau nei 150 000 rinkėjų. Yra apklausa, indikuojanti, kad tų neapsisprendusių ar nepriklausomų rinkėjų tarpe Trumpo nuteisimas galėtų nusverti ir pakeisti jų balsą, galbūt atiduodant rinkimus Joe Bidenui. Kada ir ar apskritai įvyks šie teismai, mes nežinome ir jų laikas tikrai gali paveikti rinkimus.

Ar Jungtinių Amerikos Valstijų Aukščiausiasis Teismas leisti naudoti maišto nuostatą pašalinant Trumpą iš rinkimų? Maišto nuostata buvo sukurta spręsti problemoms po Pilietinio karo ir sulaikyti Konfederatų narius nuo prezidento pareigų ėjimo. Tokios valstijos, kaip Koloradas, o taipogi ir daugelis kitų, stengiasi pritaikyti maišto nuostatą kaip būdą sulaikyti Donaldą Trumpą nuo dalyvavimo rinkimuose. Aukščiausiasis Teismas jau greitu metu spręs, ar ši nuostata gali būti pritaikoma tokiam tikslui. Jo sprendimas, be abejo, gali turėti milžinišką poveikį 2024 m. rinkimams.

Kaip konfliktai Viduriniuose rytuose, Ukrainoje ir, galimai, įtampos su Kinija ir Šiaurės Korėja paveiks rinkimus? Užsienio reikalai visada nenuspėjami. Šiuo metu mes nežinome, kaip konflikto Viduriniuose Rytuose vystymasis galėtų įtraukti Jungtines Amerikos Valstijas į pilnavertį karą. Mes nežinome, kaip ateityje vystysis Rusijos ir Ukrainos kova. Ir kol Jungtinės Amerikos Valstijos yra išblaškytos Vidurinių Rytų ir Ukrainos, ar Kinija arba Šiaurės Korėja pasinaudos tuo kaip proga atlikti ėjimus Taivano atžvilgiu ar padidinti savo įtakos zonas Azijoje? Bet kurie iš visų šių karo ir taikos kintamųjų gali paveikti rinkimus.

Kas nutiks su infliacija degalų kolonėlėje ar maisto prekių parduotuvėje?  Ekonomika visados yra viena iš didžiausių kintamųjų rinkimuose. Praėjusiais metais infliacijai pasiekus aukštumas, pasitikėjimas Joe Bideno prezidentavimu smuko. Šiuo metu, atrodo, jog infliacija rimsta. Ekonomika klesti. Tačiau naftos kainos vėl kyla. Infliacija nenuleido maisto produktų kainų. Ar Amerikiečiai ir toliau bus nepatenkinti ekonomika? Ir kaip ji vystysis per kelis ateinančius mėnesius, ypač paskutinėmis rinkimų dienomis? Tuo pačiu, kaip tarptautinis konfliktas, ypač Viduriniuose Rytuose, galėtų paveikti naftos kainas? 

Ar jauni žmonės ir spalvotieji žmonės pasirodys ir balsuos 2024 m.? Spalvotieji žmonės ir jauni žmonės (iki trisdešimties metų amžiaus) rekordiškai gausiai balsavo 2020 m. Bidenui vėl reikalingas šis rekordinis scenarijus, tam, kad laimėtų. Jam taip pat reikalinga, kad moterys dalyvautų ir balsuotų už jį daugmaž taip pat, kaip už jį balsavo 2020 m. ir kaip balsavo už Demokratus 2022 m. Entuziazmas už Bideną nėra didelis. Prieš ketverius metus šiuos rinkėjus motyvavo opozicija Trumpui. Ar Bidenas gali rasti būdą priversti šiuos rinkėjus dalyvauti ir balsuoti už jį, ypač tose kritinėse neapsisprendusiose valstijose?  

Ar abortai išliks reikšminga problema 2024 m., ypač universitetinį išsilavinimą turinčioms moterims? Tai, ką daro universitetinį išsilavinimą turinčios priemiesčių moterys, nustato rinkimų rezultatus.  Jei jos dalyvauja, Demokratai pasirodo gerai, jei jos pasilieka namuose, Respublikonai pasirodo gerai. Šios moterys pasiliko namuose 2016 m. Jos dalyvavo 2018 m., 2020 m. ir 2022 m. Jos dalyvavo susirūpinusios iš esmės dėl reprodukcijos teisių problemų, ir Demokratai pasirodė gerai. Ar šiemet jos bus motyvuotos dalyvauti ir balsuoti ir ar abortai vis dar liks problema?

Ar pasienio krizė pasikeis 2024 m.? Kandidatuodamas Donaldas Trumpas remiasi pasienio krizės problema. Bideno pakartotinis išrinkimas tikėtinai gali būti sąlygotas to, ar Kongresas pasieks susitarimą dėl pietinės sienos apsaugos ir to, kaip gerai visuomenės akyse Bideno administracija atrodys sprendžiant imigracijos problemą.

Ar bus Aukščiausiojo Teismo sprendimai 2024 m., kurie galėtų paveikti rinkimus? 2022 m., tai buvo abortai ir Roe vs. Wade bylos precedento panaikinimas, pakreipęs vidurio kadencijos rinkimų trajektoriją. Ar panašus balsavimas, pavyzdžiui, dėl prezidentinio imuniteto nuo baudžiamojo persekiojimo pagal maišto nuostatą, galėtų būti ir šiemet? Ar galėtų būti koks nors kitas panašus Aukščiausiojo Teismo balsavimas, kuris staigiai pritraukia Amerikos dėmesį ir mobilizuoja rinkėjus?

Ar bus kokių nors sveikatos problemų, kurios paveiktų 2024 m. rinkimų kandidatus? Tiek Donaldas Trumpas, tiek Joe Bidenas yra senyvo amžiaus kandidatai. Nėra neįsivaizduojama, kad vieno iš jų, ar abiejų sveikatos problemos galėtų paveikti rinkimus. O kas, jei vienas ar abu kandidatai susirgtų ir turėtų palikti rinkimų lenktynes ir turėtų būti pakeisti. Kaip tai galėtų paveikti rinkimų trajektoriją?

Koks yra Taylor Swift poveikis? Ar Taylor Swift galėtų paveikti 2024 m. rinkimų rezultatą savo sprendimu paremti Joe Bideną? Ar to pakaktų įkvėpti jos palaikytojus, jaunesnes moteris, daugelis kurių kitu atveju nebalsuotų, ir ar tai galėtų pakeisti rinkimų kryptį, ypač tose kritinėse neapsisprendusiose valstijose?

Apibendrinus, bet kuris iš šių, ar visi šie faktoriai galėtų būti juodosios gulbės, nežinomi nežinomieji ar Spalio siurprizas, kurie pakeičia 2024 m. prezidento rinkimų kryptį.