Priėmimo skaičiai: norą studijuoti MRU pareiškė beveik 5 tūkst. abiturientų - MRU
Naujienos

9 rugpjūčio, 2021
Priėmimo skaičiai: norą studijuoti MRU pareiškė beveik 5 tūkst. abiturientų
Universitetas
Studijos

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA bpo) šiandien paskelbė, kiek abiturientų bus kviečiama studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose. Pirmame priėmimo etape į pirmosios pakopos – bakalauro studijas – Mykolo Romerio universitetas (MRU) šiais metais sulaukė 4705 absolventų pageidavimų, kviečiamų studijuoti – 552. Pasirašyti sutartis su universitetu bus galima iki penktadienio – rugpjūčio 13 dienos, nuotoliniu būdu.

Orientuojasi į studijų kokybę

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai šiais metais gerokai padidinus pirmos pakopos normines studijų kainas, ypač socialiniuose moksluose, tai turėjo įtakos renkantis studijas visuose valstybiniuose universitetuose. Ir nors išaugus studijų kainai bendras pateiktų pageidavimų skaičius į MRU, lyginant su praėjusiais metais, sumažėjo vos 1 proc. – tai vienas geriausių rezultatų tarp visų didžiųjų šalies universitetų.

MRU vicerektorė akademiniams reikalams prof. Regina Valutytė vykstančiuose pokyčiuose įžvelgia ir privalumų, nes iki šių metų galiojančios norminės studijų kainos, taikomos valstybės finansuojamų studentų studijoms apmokėti, tik iš dalies dengė realias studijų organizavimo išlaidas, o finansavimas, tenkantis vienai studijų vietai buvo vienas mažiausių EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai priklauso 37 šalys). „Padidėjusi norminė studijų kaina ne tik leis užtikrinti geresnes studijų sąlygas studentams, bet ir sudarys prielaidas į MRU universitetą pritraukti dar stipresnius dėstytojus, stiprinti universiteto mokslinį potencialą, didinti studijų kokybę“, – kalbėjo prof. R. Valutytė.

Vis dėlto, pasak universiteto vicerektorės, gerokai padidėjus norminei valstybės nefinansuojamų studijų kainai, aukštojo mokslo prieinamumo klausimas aštrėja.

„Matome didėjančią aukštojo mokslo prieinamumo problemą tiems, kurie neturi galimybės mokėti už studijas. Šiais metais žymiai sumažėjus valstybės finansuojamų vietų skaičiui socialiniams mokslams, ne visi abiturientai turi galimybę studijuoti tai, ką nori. Dėl šios priežasties jie priversti mokėti už studijas arba rinktis tas studijų kryptis, kuriose valstybė finansuoja didesnį vietų skaičių“, – svarstė prof. R. Valutytė.

Populiariausios programos – tos pačios

Kaip ir praėjusiais, taip ir šiais metais, tarp stojančiųjų į MRU bakalauro pakopos studijas populiariausios studijų programos išlieka tos pačios. Pirmoje vietoje – „Teisė ir kriminalistika“, antroje – „Psichologija“, trečioje – „Teisė“.

Tarp stojančiųjų į antrosios pakopos – magistro studijas – populiariausių programų trejetukas šiek tiek pasikeitęs, lyginant su 2020 metų pasirinkimais. Pirmoje vietoje buvusią ir į 3 vietą nustūmusią „Baudžiamoji teisė ir kriminologija“ studijų programą pakeitė „Lyderystė ir pokyčių vadyba“. Pastaroji praėjusiais metais rikiavosi antroje vietoje, kur šiemet atsidūrė „Socialinis darbas“ (8 vieta 2020 m.).

„Bakalauro studijų TOP programų pasirinkimai išliko nepakitę, tačiau turime ryškių pokyčių tarp antros pakopos studijų programų pasirinkimo. Iš 8 į 2 vietą pakilo „Socialinio darbo“ studijų programa. Tokį studentų pasirinkimą, tikėtina, nulėmė pasaulinė pandemija, kai socialinių paslaugų poreikis pastaruoju metu labai išaugo. Džiugu, kad studentai reaguoja į tendencijas, o mes galime pasiūlyti kokybiškas ir geriausiai ne tik jų, bet ir darbo rinkos poreikius atitinkančias studijas“, – sakė prof. R. Valutytė.

Pasak vicerektorės akademiniams reikalams, šiemet MRU universitetas gerokai daugiau sulauks studentų iš užsienio šalių. Palyginus su praėjusiais metais, bendras užsienio studentų paraiškų skaičius paaugo 14 proc. Užsieniečių, norinčių studijuoti bakalauro studijų programose paraiškų skaičius augo 6 proc., magistro – net 24 proc.

Mykolo Romerio universitetas – didžiausias Lietuvoje specializuotas socialinių mokslų universitetas, kurio ryškiausi studijų ir mokslo komponentai yra teisė, visuomenės saugumas ir viešasis valdymas. Universitetas turi pajėgius ir reikšmingus edukologijos, ekonomikos, humanitarinių mokslų, komunikacijos, politikos, psichologijos, sociologijos, vadybos branduolius. Universitete studijuoja apie 7500 studentų ir klausytojų.